Τοπικά

Να διανεμηθούν έγκαιρα στους δικαιούχους αγρότες όλες οι προς καλλιέργεια εκτάσεις στην Κάρλα

Την ανάγκη να διανεμηθεί για καλλιέργεια στους δικαιούχους αγρότες παρακάρλιων εκτάσεων το σύνολο των προς διανομή στρεμμάτων, που υπολογίζονται σε 9.500 περίπου, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου Τρ. Παπαϊωάννου, με αφορμή την έγκριση παραχώρησης μόνο 3.127,18 στρεμμάτων που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, σε 300 συνολικά αγρότες από τα Κανάλια, το Στεφανοβίκειο, το Ριζόμυλο, την Κερασιά, την Κάπουρνα και το Κεραμίδι, διανεμήθηκαν από 10,896 στρέμματα στον καθένα. Με τη διανομή της συνολικής έκτασης, θα πάρουν από 30 περίπου στρέμματα ο καθένας και αν τους δοθούν έγκαιρα θα προλάβουν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ και να ενισχυθούν οικονομικά σε μια κρίσιμη περίοδο για όλους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Παπαϊωάννου:
Την Παρασκευή 9 Ιουνίου ενημερώθηκαν από την Περιφέρεια οι δικαιούχοι παρακάρλιοι αγρότες ότι τους παραχωρούνται για καλλιέργεια από 10,896 στρέμματα στην Κάρλα έως τις 31/10/2017.
Οι δικαιούχοι πήραν από 10,896 στρέμματα, επειδή δεν διανεμήθηκαν όλες οι παρακάρλιες εκτάσεις (9.500 στρέμματα) αλλά μόνο τα 3.127,18 στρέμματα.

Η απόφαση αυτή αναμένονταν από το Νοέμβριο του 2016 και ήρθε τον Ιούνιο του 2017 πέντε μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Η διανομή των δημοσίων εκτάσεων στην Κάρλα άρχισε από τότε που η λίμνη αποξηράνθηκε (1962). Από τότε και μετά οι εκτάσεις αυτές δίνονταν με έναν ιδιόμορφο Νόμο για καλλιέργεια στους παρακάρλιους ακτήμονες και πρώην ψαράδες.

Από το 2012 και μετά ψηφίσθηκε νέος Νόμος (ν. 4061) για τη διανομή όλων των δημοσίων εκτάσεων της Χώρας χωρίς να εξαιρεί τις εκτάσεις της Κάρλας.

Με ενέργειες τότε των παρακάρλιων φορέων ψηφίσθηκε μία παράγραφος (παρ.13 του άρθρου 36) που «φωτογράφιζε» τις εκτάσεις της Κάρλας δικαιώνοντας τους παρακάρλιους αγρότες και παράλληλα αποκλείοντας αγρότες από άλλες περιοχές. Όμως η παράγραφος αυτή ανέφερε ρητά ότι αυτό θα γινόταν μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια και στη συνέχεια θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος.

Τα τρία χρόνια πέρασαν και όπως αναμενόταν λύση δεν δόθηκε και άρχισαν οι παρατάσεις επί της παραγράφου και ας έλεγε η παράγραφος ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για τρία χρόνια. Παράταση πέρυσι για την καλλιεργητική περίοδο 1/11/2015 έως 31/10/2016 και παράταση τώρα έως 31/10/2017.

Θυμίζω στους υπεύθυνους ότι ο Νοέμβριος του 2017 έρχεται σε πέντε μήνες και όπως έχω γράψει πολλές φορές δημόσια θα πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση.

Οι παρακάρλιοι αγρότες που τους διανεμήθηκαν τα 10,896 στρέμματα στον καθένα είναι περίπου 300 άτομα, από τα Κανάλια το Στεφανοβίκειο το Ριζόμυλο την Κερασιά την Κάπουρνα και το Κεραμίδι.

Τα συνολικά στρέμματα προς διανομή της Μαγνησίας όπως είδη ανέφερα είναι περίπου 9.500.
Αυτά τα στρέμματα οι αγρότες περιμένουν να τους διανεμηθούν έγκαιρα τον Νοέμβριο του 2017 και όχι μόνο τα 3.127,18 που τους διένειμαν τώρα.

Αν τους τα διανείμουν όλα θα πάρουν από περίπου 30 στρέμματα ο καθ ένας και αν τους δοθούν έγκαιρα και έχουν τη δυνατότητα να τα καλλιεργήσουν (έστω μόνο με σιτηρά) και τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ θα πάρουν τουλάχιστο 3.000 ευρώ ο καθ ένας και συνολικά περίπου 1.000.000 ευρώ.

Μήπως είναι αμελητέα τα παραπάνω ποσά στις μέρες μας;
Έχω αναφερθεί πολλές φορές δημόσια στο θέμα και κανένας «υπεύθυνος» δεν «μπαίνει στον κόπο» είτε να στηρίξει την άποψή μου είτε να προτείνει τη δική του.

Τα παρακάρλια στρέμματα (9.500) της Κάρλας αφού πρώτα τεμαχιστούν (έστω επί χάρτου) σε κομμάτια των 15 – 20 – 25 – στρεμμάτων να δοθούν έναντι χαμηλού τιμήματος (5 ευρώ το στρέμμα) συγκεκριμένα κομμάτια σε συγκεκριμένους παρακάρλιους αγρότες και όχι εξ αδιαιρέτου που γίνεται έως σήμερα, για 5 – 10 χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν για να ζήσουν και το Κράτος να εισπράξει το χαμηλό τίμημα που συνολικά θα είναι περίπου 50.000 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το