Άρθρα

“Να αξιοποιήσουμε τους απόδημους του τόπου μας”

Του Χαράλαμπου Πάσχου*

Οι απόδημοι, οι άνθρωποι που κατάγονται από τον τόπο μας και διαμένουν σε άλλα μέρη εντός και εκτός Μαγνησίας και Ελλάδας αποτελούν μια αναξιοποίητη δύναμη, ενώ κομμάτι της κοινωνίας μας που μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερους ρόλους με την δική μας  ώθηση.

Άλλοι για λόγους σπουδών και άλλοι για λόγους εργασίας ζουν σε άλλους νομούς, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και εκτός Ελλάδας, πορευόμενοι με τα δικά τους εφόδια. Έχουμε μάλιστα και ξεχωριστές περιπτώσεις συμπολιτών που είναι πρωταγωνιστές στους επαγγελματικούς και επιστημονικούς τους χώρους και άλλοι που διακρίνονται στην κοινωνική τους δράση, στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Αυτοί αποτελούν σε ένα μεγάλο τμήμα τους την πρώτη γενιά αποδήμων, ενώ τα παιδιά τους, και τα εγγόνια τους σε κάποιες περιπτώσεις, ακολουθούν ως επόμενες γενιές που έχουν κυρίως παραστάσεις από την ζωή στην επαρχία μέσα από τις αφηγήσεις των μεγαλύτερων αλλά και τις επισκέψεις τους στον τόπο μας στις γιορτές και το καλοκαίρι.

Το βέβαιο είναι πως όλοι αυτοί οι απόδημοι, νεώτεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Δήμου μας, αγαπούν τον τόπο καταγωγής τους, νοιάζονται για το Βελεστίνο, το Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο, τα Κανάλια, τον Άγιο Γεώργιο και τα άλλα χωριά του δήμου μας και θέλουν να τα δουν να προοδεύουν. Παρακολουθούν τις εξελίξεις, διατηρούν επαφές με τους συγγενείς τους εδώ και όσο μπορούν επισκέπτονται τον τόπο τους.

Το σημαντικό παράλληλα είναι πως θέλουν να προσφέρουν, θέλουν από εκεί που ζουν και εργάζονται, δραστηριοποιούνται, να δώσουν την δική τους πνοή.

Και εδώ είναι το χρέος της νέας Δημοτικής Αρχής, να αξιοποιήσει δηλαδή όλο αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορεί και ξέρει να προσφέρει και να δημιουργήσει δίκτυα γόνιμης και παραγωγικής συνεργασίας μαζί του.

Τα τελευταία πέντε χρόνια καμία πρωτοβουλία δεν αναπτύχθηκε προς αυτή την κατεύθυνση από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Και ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Γιατί οι απόδημοί μας μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα, αρκεί να έχουν την ώθηση από τον  Δήμο και να ξέρουν στοχευμένα πώς μπορούν να βοηθήσουν.

Έχουν προτάσεις, έχουν ιδέες και πρέπει να τις αναδείξουμε και να τις υλοποιήσουμε.

Από τον πολιτισμό, την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση, μέχρι και το περιβάλλον, οι απόδημοι με την επαγγελματική και επιστημονική υποδομή, το γνωστικό τους υπόβαθρο, τα δίκτυα επικοινωνιών που οι ίδιοι διαθέτουν, μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά και πολύπλευρά.

Ο συνδυασμός μας «Όλοι μαζί μπροστά» δεσμεύεται ότι η γνώση και η δύναμη των απόδημων θα αξιοποιηθεί στο έπακρο. Γιατί αγαπούν τον τόπο τους, νοιάζονται για τον Δήμο ήγα Φεραίου και θέλουν να του δώσουν δυναμική και προοπτική.

Και εμείς είμαστε εδώ για να δράσουμε όλοι μαζί για το συλλογικό καλό.

*Ο Χαράλαμπος Πάσχος είναι υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το