Άρθρα

Να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στην Ελένη Σκούρα

της Κατερίνας Πατσογιάννη

Στον Βόλο στην οδό Ερμού και Φιλελλήνων, στο σπίτι με τα καναρίνια όπως έλεγαν οι Βολιώτες της εποχής, γεννήθηκε το 1896, η Ελένη Σκούρα. Η γυναίκα που έμελλε να αλλάξει τον ρου της πολιτικής ιστορίας στη χώρα: Η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η ζωή της Ελένης Σκούρα περιγράφει μια γυναίκα πρωτοπόρο με μεγάλη προσφορά στον συνάνθρωπο και την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνική ζωή.
Την εποχή που τελείωσε το δημοτικό σχολείο, απαγορευόταν η φοίτηση κοριτσιών στα τότε Γυμνάσια Αρρένων. Με την επιμονή της, όμως, γίνεται η πρώτη μαθήτρια Γυμνασίου στην Ελλάδα και γίνεται η αφορμή να ιδρυθεί στον Βόλο το πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων. Το Δημόσιο Παρθεναγωγείο.
Αργότερα, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Το 1930, μαζί με την κόρη της Πηνελόπης Δέλτα, ιδρύουν τη «Στέγη Εργαζόμενου Κοριτσιού»: Μια δομή που για πολλά χρόνια θα λειτουργήσει ως βάση στέγασης, σίτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για χιλιάδες εργαζόμενα κορίτσια της ευρύτερης περιοχής. Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση, λειτούργησε καταλυτικά στην εδραίωση των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία.

Κατά τα χρόνια του Πολέμου του 1940, αναπτύσσει έντονη πατριωτική δράση ως πρόεδρος της «Στέγης της Φαλαγγίτισσας» και της «Φανέλας του Στρατιώτη». Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη και φυλακίζεται από τους Γερμανούς κατακτητές.
Κατά τη μεταπολεμική περίοδο αναπτύσσει δράση και σε χώρες του εξωτερικού με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην εργασία και την επιχειρηματικότητα.
Το 1953, ο Στρατηγός Παπάγος, της προτείνει να κατέλθει υποψηφία βουλευτής με το κόμμα του «Ελληνικού Συναγερμού» στον Νομό Θεσσαλονίκης. Στις 18 Ιανουαρίου εκλέγεται βουλευτής. Λίγες μέρες μετά μετέχει της πρώτης συνεδρίασης στο ελληνικό Κοινοβούλιο με γυναικεία συμμετοχή.

Ο Γιώργος Σούρλας, ο άνθρωπος που συνέβαλε, όσο κανείς άλλος, στο να αναγνωριστεί από την πολιτεία και το ευρύ κοινό η συμβολή της Ελένης Σκούρα στην πολιτική ζωής της χώρας, περιγράφει: «Ανακαλώ στη μνήμη μου μια συζήτηση με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, (υπουργό Άμυνας εκείνη την περίοδο), που ανέφερε ότι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του Κοινοβουλίου μας και της Δημοκρατίας μας, είναι η εκλογή της Ελένης Σκούρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Είναι απόσπασμα από την ομιλία του π. αντιπροέδρου της Βουλής, κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Ελένης Σκούρα στο προαύλιο του Δημαρχείου του Βόλου.
Ο κ. Σούρλας, όμως, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και διεκδικεί με κάθε αφορμή, να δοθεί το όνομα της Ελένης Σκούρα σε αίθουσα του Κοινοβουλίου και το ίδρυμα της Βουλής να οργανώσει προς τιμήν της ειδική εκδήλωση.

Για όλες εμάς τις σύγχρονες γυναίκες της πολιτικής, η εμβληματική προσωπικότητα της Ελένης Σκούρα θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς. Η αυτονόητη σήμερα συμμετοχή μας στην πολιτική ζωή, είναι αποτέλεσμα διεκδικήσεων ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εδραίωση του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνική ζωή.
Φέτος, η Ημέρα της Γυναίκας, θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας ευρύτερης συντονισμένης προσπάθειας των κομμάτων, των γυναικείων οργανώσεων, φορέων της πόλης του Βόλου και ανθρώπων της πολιτικής, ώστε να αναγνωριστεί η καταλυτική συμβολή της Ελένης Σκούρα στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Να τιμηθεί όπως της αρμόζει: Από τη Βουλή των Ελλήνων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το