Τοπικά

Ν.Τσιλιμίγκας: “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζεται ανανέωση με κάτι καινούργιο και αχρωμάτιστο πολιτικά”

Ανοιχτό κάλεσμα απεύθυνε σήμερα, από το δημαρχείο Βόλου όπου μίλησε, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Τσιλιμίγκας προς τους Θεσσαλούς πολίτες, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής. Στην εκδήλωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Σε αυτή την κοινωνική πρόσκληση δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές, διακρίσεις και οριοθετήσεις. Πρόκειται για την πιο ανοιχτή και καθολική πρόσκληση προς το σύνολο των πολιτών που συμμερίζονται τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας» υπογράμμισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης .
Αναφερόμενος στη παρούσα περιφερειακή αρχή, εξέφρασε την άποψη ότι δυο τετραετίες είναι αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσει κανείς το έργο για το οποίο ψηφίστηκε και υπογράμμισε ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζεται ανανέωση με κάτι καινούργιο και αχρωμάτιστο πολιτικά.

Μίλησε για δαπανηρή προβολή της περιφερειακής αρχής και είπε: «Ως πότε η Μαγνησία και τα νησιά των Β. Σποράδων θα ακούν για δήθεν χιλιάδες έργα, αλλά η αναβάθμιση των υποδομών τους θα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες;»


Στη συνέχεια σημείωσε πως οι πολίτες της Θεσσαλίας αρνούνται να συμβιβαστούν με την προτελευταία θέση που καταλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, με την κατάταξή μας ως η πέμπτη (5η) φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας με βάση στοιχεία της EUROSTAT, καθώς και με την αύξηση ανεργίας της τάξης του 47,98%, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση, από το 2011 -που η σημερινή περιφερειακή ηγεσία ανέλαβε τα ηνία- έως τον Ιανουάριο του 2019, με βάση στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Αμέσως μετά ο κ. Τσιλιμίγκας αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές και εξήγησε πειστικά πώς μπορούν να υλοποιηθούν τα ζητούμενα τού σήμερα, τα οποία είναι:
1.Περισσότεροι πόροι, 2.Χρησιμότερα έργα, 3.Γρηγορότεροι ρυθμοί υλοποίησης, 4.Υποβοήθηση του κόσμου της παραγωγής και της αλιείας, 5.Υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου –των επιχειρηματιών του δευτερογενούς τομέα- των επιχειρηματιών του τριτογενούς τομέα, 6.Υποστήριξη των νέων


Μίλησε για την Ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, προκειμένου η Θεσσαλία να αξιοποιεί πέραν των δεδομένων πόρων του ΕΣΠΑ, πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, και περιέγραψε τις δομές υποστήριξης του παραγωγικού κόσμου ως εξής: «Εκτός από τα έργα υποδομής, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας, ένας φορέας “Προώθησης και Εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων”, καθώς και μια Συμβουλευτική δομή επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεταποίηση, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα «εργαλεία», αφού η αναζήτηση αγορών πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, καθώς και η στόχευση για δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Επίσης, «διαβλέποντας, ότι το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία – όπως μας διδάσκει το παράδειγμα άλλων Περιφερειών- για να ιδρύσει περιφερειακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου, το οποίο έχει επιτυχημένα υποστηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη της Γερμανίας εδώ και 200 χρόνια», πρόσθεσε.


Αμέσως μετά επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Πήλιο και στην Όθρυ, στη διεύρυνση χρονικά της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου του Πηλίου, στην ανάπτυξη Λίμνης Κάρλας- Έργο πολλαπλής σημασίας στη βελτίωση των υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, στην πύκνωση του δικτύου τουριστικών λιμένων, και στη Δημιουργία καταδυτικού Πάρκου Σποράδων – Παγασητικού. ‘Έκανε λόγο επίσης για την ενίσχυση και προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ιατρικού, του συνεδριακού, του γαστρονομικού και του Θρησκευτικού τουρισμού. Επίσης πρότεινε ένα ειδικό πρόγραμμα για την περιοχή του Πηλίου ανάλογο με αυτό του Ε.Ο.Τ. που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Υποπρογράμματος, πιλοτικό σε επίπεδο χώρας, που θα προβλέπει την καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας, αλλά και την δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος από το οποίο θα επωφελούνται όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας. (Ο μυθικός Όλυμπος, η αρχαία Τριπολίτιδα, ο ομηρικός Αχιλλέας, οι κένταυροι του Πηλίου, ο Ιάσωνας, το Αρχαίο θέατρο της Λάρισας καθώς και τα υπόλοιπα θέατρα και μνημεία της Θεσσαλίας , η Δημιουργία καταδυτικού Πάρκου Σποράδων – Παγασητικού κοκ).» Με τη φράση «Μεταφορικά θα σας έλεγα να φανταστείτε τη Θεσσαλία σαν ένα «τεράστιο υπαίθριο και υποθαλάσσιο μουσείο, που θα δημιουργήσει έναν πρόσθετο πόρο οικονομικής κλίμακας!» έκλεισε αυτό το κεφάλαιο ο κ. Τσιλιμίγκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνέχεια ως γιατρός στον τομέα της Υγείας. Με έμφαση αναφέρθηκε στην προοπτική ενός «Τουρισμού Υγείας», και στο σωστό χειρισμό –μακρυά από τους σημερινούς ερασιτεχνισμούς της περιφερειακής αρχής- του θέματος του Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας, που απομακρύνουν αντί να φέρουν κοντά την υλοποίησή του.

Σχετικά με τα έργα υποδομής, μίλησε για την ανάγκη εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Βόλου – Λάρισας, αναφέρθηκε στο «τρενάκι του Πηλίου», στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Σιδηροδρομικής Γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Βελεστίνου και στο Προγραμματισμένο Σιδηροδρομικό Δίκτυο της Σιδηροδρομικής Γραμμής Βόλου – Αλμυρού.
Στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Λιμάνι του Βόλου που συγκαταλέγεται στις Κύριες Διεθνείς Θαλάσσιες Πύλες – Λιμένες της Χώρας, επέμεινε στην ανάγκη να προωθηθεί η κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού και στην άμεση ολοκλήρωση των τουριστικών λιμένων στα νησιά των Β. Σποράδων.
Σε ό, τι αφορά στα αεροδρόμια, εισηγήθηκε την άμεση καθιέρωση του Κρατικού Αερολιμένα Ν. Αγχιάλου ως διεθνούς αερολιμένα, την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα έργα που προβλέπονται από το (masterplan) στον Κρατικό Αερολιμένα Σκιάθου και στην κατασκευή σύγχρονων ελικοδρομίων και υδατοδρομίων στις νησιώτικες και τουριστικές περιοχές.

Για τα νησιά των Σποράδων μίλησε για την ανάγκη θωράκισης του οδικού δικτύου, και την εκπόνηση σοβαρού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, για το πλωτό ασθενοφόρο στις Σποράδες, για το συγχρονισμό των δρομολογίων και για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης.
Κλείνοντας, ο κ. Τσιλιμίγκας κάλεσε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεών τους, μαζί να συνεργαστούν για τη θετική προοπτική της Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το