Τοπικά

Ν. Ντίτορας: «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι με «άδειασε» ο Σ. Φάμελλος για το περιβαλλοντικό τέλος»

Ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επιμένει πως ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος «άδειασε» τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στη Θεσσαλία, που ορίστηκε στα 12 ευρώ το στρέμμα, ο Νίκος Ντίτορας δεν κάνει «βήμα πίσω» και δηλώνει πως οι δηλώσεις του Υπουργού συμπίπτουν απόλυτα με τις δικές του αποφάσεις. Μάλιστα σημειώνει πως το περιβαλλοντικό τέλος δεν το επιβάλλει ο ίδιος, αλλά οι πάροχοι του νερού και θεωρεί την επίθεση του Κώστα Αγοραστού εναντίον του αναιτιολόγητη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το δελτίο τύπου και οι δηλώσεις του κ. Υπουργού συμπίπτουν απόλυτα με το δελτίο τύπου και τις δηλώσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ντίτορα.

Στην Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του αρμόδιου υπουργείου, δεν καθορίζεται το περιβαλλοντικό τέλος, και αναφέρεται η αρμοδιότητα προσδιορισμού του από τους παρόχους.

Συνεπώς οι σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα ότι: «ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ερμήνευσε λανθασμένα την Κοινή Υπουργική Απόφαση» και ότι «ακυρώθηκε» από τον αρμόδιο Υπουργό, δεν προκύπτουν από πουθενά.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εφαρμόζει νόμους και δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Αναιτιολόγητες επιθέσεις εναντίον της όχι μόνο δε βοηθούν το έργο της τήρησης των νόμων αλλά ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον», σημειώνει.

Χθες για το ζήτημα δόθηκε στη δημοσιότητα ενημέρωση από τον κ. Φάμελο όπου τονίζεται πως «τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Οι κανόνες, οι δυνατότητες μείωσης του κόστους, τα ειδικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά τιμολόγια και ο βαθμός ανάκτησης κόστους είχαν προσδιοριστεί με τη σχετική απόφαση από το Μάϊο του 2017. Το βασικό κριτήριο επιλέχθηκε να είναι η βιωσιμότητα των αγροτικών χρήσεων.

Το περιβαλλοντικό τέλος, δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, με ποσοστό ανάκτησης που θα τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Ως εκ τούτου από την απόφαση του Συντονιστή της ΑΔ δεν προκύπτει καθορισμός του τιμολογίου και επιβάρυνση των αγροτών, αλλά καθορισμός ορισμένων εκ των συντελεστών κόστους.

Οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το χρηματοοικονομικό κόστος και να προτείνουν το συντελεστή ανάκτησης κόστους και τα τελικά τιμολόγια άρδευσης.

Οι αγρότες, οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και τα συλλογικά δίκτυα εφαρμόζοντας ορθολογική διαχείριση και μείωση των απωλειών και της κατανάλωσης μπορούν να πετύχουν σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού τέλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το