Μυθοπλασία, σασπένς, ανατροπές και άλλα ακόμη σε συνδυασμό με πραγματικά γεγονότα, προσωπικά βιώματα και μαρτυρίες άλλων παιδιών που έζησαν σε παιδοπόλεις περιλαμβάνει το νέο βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;» (εκδόσεις Καστανιώτης). Η συγγραφέας βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Public Βόλου, όπου υπέγραψε το νέο της βιβλίο, το οποίο σκιαγραφεί τη ζωή στις παιδοπόλεις τη δεκαετία του ’60 και τις πολιτικές αναταράξεις της, τις σχέσεις των δύο φύλων, τους πόθους και τα πάθη.
Το βιβλίο της η Γιώτα Κούγιαλη το στηρίζει στη μυθοπλασία της, σε γεγονότα πραγματικά, σε βιώματά της, αλλά και σε μαρτυρίες άλλων παιδιών που έζησαν σε ιδρύματα. Αποτελεί ένα δραματικό μυθιστόρημα απαλλαγμένο από μελοδραματισμό, με αισιόδοξη ματιά και υφέρπον χιούμορ που απαλύνει την αγωνία στις συγκλονιστικές ανατροπές, καταδεικνύοντας τα λεπτά όρια της ταυτότητάς μας σε σχέση με το περιβάλλον όπου κινούμαστε.
Η συγγραφέας τόνισε πως «το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή των παιδιών στις παιδοπόλεις κατά τη δεκαετία του 1960, αλλά πιάνει και όλη την κοινωνική κλίμακα εκείνης της εποχής» για να προσθέσει: «Το μυθιστόρημα στηρίζεται πάνω σε ένα πλαίσιο ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό εκείνης της εποχής. Επίσης υπάρχουν στο βιβλίο παρένθετα κείμενα με μαρτυρίες παιδιών των παιδοπόλεων, όπως και τίτλοι από πρωτοσέλιδα διαφορετικών εφημερίδων της εποχής, τα οποία δίνουν την πολιτική διάσταση των πραγμάτων εκείνης της δεκαετίας. Πέρα από αυτά, το βιβλίο αποτελεί ένα μυθιστόρημα, με μυθοπλασία, σασπένς, ανατροπές, με δεμένη πλοκή κ.ά.».
Όπως εξηγεί η ίδια, στο βιβλίο έχει γίνει ένας συνδυασμός της μυθοπλασίας με γεγονότα πραγματικά και βιώματά της, «εμπλουτισμένο» και με μαρτυρίες άλλων παιδιών που έζησαν σε παιδοπόλεις.
Όσον αφορά στην ιδέα για το βιβλίο, η συγγραφέας ανέφερε πως προήλθε από τα προσωπικά της βιώματα, αλλά και τα βιώματα άλλων παιδιών που έζησαν σε παιδοπόλεις. «Εστίασα στη δεκαετία του 1960, διότι έζησα εκείνη την εποχή στην Παιδόπολη της Λάρισας. Αυτή αποτέλεσε η αρχική ιδέα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μια τοιχογραφία εποχής. Την εποχή, που την έζησα από κοντά, ενώ οι μαρτυρίες των υπολοίπων παιδιών είναι από τη δεκαετία του ’60».
Οι αναγνώστες, σύμφωνα με την ίδια, μπορούν να αποκομίσουν πολλά διαβάζοντας το βιβλίο. «Όπως επίσης τελειώνοντας την ανάγνωση, θα απαντήσουν μόνοι τους στο ερώτημα «απόψε τι βλέπεις γύρω σου», το οποίο αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου. Πιστεύω μετά το τέλος της ανάγνωσης, θα τα βλέπουν κάπως διαφορετικά τα πράγματα» επισήμανε, για να προσθέσει: «Μέσα στο βιβλίο δίνω την απάντηση στην ερώτηση, αλλά πιστεύω ότι ο κάθε αναγνώστης θα δώσει τη δική του απάντηση».
Όσον αφορά στο πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου, η ίδια είπε ότι αυτός «δημιουργήθηκε» κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου: «Συγκεκριμένα, σε μία πανελλήνια μάζωξη-εκδήλωση των παιδοπολιτών και ήταν η ερώτηση που μου απηύθυνε ένας φίλος».