Πολιτισμός

Μυθιστόρημα για το «λιοντάρι της Ρούμελης» από τον Κώστα Ακρίβο 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, σπουδαία μορφή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, πρωταγωνιστεί στο καινούργιο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου με τίτλο «Πότε διάβολος, πότε άγγελος» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Την παραμονή της 200ής επετείου από την Επανάσταση του 1821, προγραμματίστηκε η κυκλοφορία του νέου έργου του βραβευμένου συγγραφέα, στο οποίο εξιστορεί με μυθιστορηματικό τρόπο τον βίο του σκληροτράχηλου «γιου της καλογριάς».

Για τον Καραϊσκάκη έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Το σίγουρο είναι ότι στη συνείδηση του Έθνους έμεινε ως ένας από τους γενναιότερους αγωνιστές που πολέμησαν για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Ριχνόταν σαν λιοντάρι κάθε φορά στη μάχη, ενώ είχε και κοφτερή γλώσσα. Η αθυροστομία του έμεινε στην Ιστορία, με αποκορύφωμα την απάντησή του στον Μαχμούτ πασά, ο οποίος όταν ζήτησε από τον Καραϊσκάκη να τον προσκυνήσει, πήρε την απάντηση που του άρμοζε.

Ο Κώστας Ακρίβος με την πένα του καταπιάστηκε με τον μύθο του σπουδαίου οπλαρχηγού, φωτίζοντας κάθε πτυχή της πολυτάραχης διαδρομής του. Από τη μέρα που ήρθε στη ζωή, γνωρίζοντας εξ αρχής την κοινωνική απόρριψη εξαιτίας του ότι τον γέννησε μια παραστρατημένη καλόγρια, το πέρασμά του από την αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα, την κατηγορία για εσχάτη προδοσία στο Αιτωλικό, την ανάθεση της αρχιστρατηγίας των Ελλήνων στη Ρούμελη, μέχρι τον θανάσιμο τραυματισμό του στο Φάληρο στις 23 Απριλίου 1827, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, με τη θεωρία της δολοφονικής ενέργειας που υποκινήθηκε από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Φαναριώτη Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, να μην έχει ξεθωριάσει μέχρι τις μέρες μας.
Αυτός ο αντιφατικός ήρωας του 1821 βρίσκεται στο επίκεντρο της γραφής του δημοφιλούς λογοτέχνη, με το μυθιστόρημα να διαποτίζεται από ένα πνεύμα θαυμασμού μα και κατανόησης για το ποιος υπήρξε πραγματικά το «λιοντάρι της Ρούμελης». Κι αυτό κάνει στο πόνημά του ακόμη πιο ταιριαστό τον τίτλο που επέλεξε («Πότε διάβολος, πότε άγγελος»), δανειζόμενος τα λόγια του ίδιου του Καραϊσκάκη, από τον διάλογο που είχε με τον Υδραίο αγωνιστή Βασίλη Μπουντούρη στ’ Ανάπλι το 1826.

«Διατρέχω όλη τη ζωή και τη δράση του Καραϊσκάκη. Από την περιπετειώδη γέννησή του και το μυστήριο τόσο για το ποιος ήταν ο πατέρας του, όσο και τον τόπο καταγωγής του, μέχρι τον θάνατό του και όσα ακολούθησαν έπειτα. Η υπόθεση «ακουμπάει» πάνω στην Ιστορία, ενώ τα κενά αναπληρώνονται από τη μυθοπλασία», είπε ο κ. Ακρίβος για το καινούργιο του έργο, αναφέροντας στη συνέχεια ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ακραίων διακυμάνσεων του βίου του Καραϊσκάκη: «Βάδιζε συνεχώς από το ένα άκρο στο άλλο. Η επονείδιστη δίκη στο Αιτωλικό, που τον καταδίκασε ουσιαστικά ο ίδιος ο Μαυροκορδάτος, είναι ενδεικτική. Και παρότι ο ίδιος προέβη έπειτα σε πράξεις που δεν τον κολακεύουν ιδιαίτερα, μεταμορφώθηκε σιγά-σιγά στον εθνικό ήρωα που όλοι ξέρουμε».

Τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς και επίπονης έρευνας απαιτήθηκαν από τον συγγραφέα, ο οποίος άρχισε να δουλεύει πάνω στο μυθιστόρημα ταυτόχρονα με το προηγούμενο βιβλίο του, το «Γάλα Μαγνησίας». «Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες μελέτης και φυσικά πολύ ψάξιμο, αφού «όργωσα» τα χωριά των Αγράφων, παράλληλα με το υλικό που συγκέντρωσα από άλλες πηγές. Όμως, σε κάθε περίπτωση, το «ταξίδι» άξιζε τον κόπο. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι μία προσωπικότητα που δικαιούται την προσοχή μας», σημείωσε ο Κώστας Ακρίβος, ο οποίος στο δίλημμα για το εάν ο σπουδαίος αγωνιστής του 1821 υπήρξε… άγγελος ή διάβολος, δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης για το πού γέρνει η πλάστιγγα: «Μακάρι να υπήρχαν ένας-δυο, όχι περισσότεροι, σαν τον Καραϊσκάκη. Το Έθνος μας θα γλίτωνε από πολλά δεινά, που μας ταλαιπώρησαν τα τελευταία διακόσια χρόνια. Όπως και να μην ξεχνάμε ότι χάθηκε σε μικρή ηλικία, μόλις 45 ετών. Είχε πολλά πράγματα να δώσει ακόμη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το