Τοπικά

«Μυστική» διαδρομή με μονοπάτια 200 χιλιομέτρων αναδεικνύουν οι «Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου»

Με στόχο να κάνει γνωστές τις φυσικές ομορφιές του Πηλίου, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» έχει καταφέρει στα 12 χρόνια ενεργούς δράσης να αναδείξει μία «μυστική» διαδρομή που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα συνολικά. Η διαδρομή αυτή αποτελείται από ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών και καλντεριμιών, που δεν δημιουργήθηκαν πρόσφατα, αλλά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του Πηλίου στο μακρινό παρελθόν για να μετακινούνται μεταξύ των χωριών.

O Σύλλογος, που αριθμεί σήμερα πάνω από 400 μέλη, δημιουργήθηκε το 2008 και ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα με έδρα τον Λαύκο, στον πρώην Δήμο Σηπιάδος. Ένας από τους κύριους συντελεστές της είναι ο Chris Wicks που παραμένει στην ομάδα.
Για τον στόχο του Συλλόγου μίλησε στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Ιατρού. «Στόχος μας ήταν να ενώσουμε τα χωριά μεταξύ τους με το κεντρικό καλντερίμι που επικοινωνούσαν οι πρόγονοί μας, που ήταν κλεισμένο για 40 χρόνια. Είχαμε τη βοήθεια από τον μακαρίτη Νίκο Χαρατσή, που στο βιβλίο του είχε καταγράψει τα μονοπάτια του Πηλίου. Με τη συνδρομή μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων και βοσκών ενώσαμε όλα τα καλντερίμια μεταξύ τους» τόνισε.
Το δίκτυο των μονοπατιών ξεκινάει από το ένα άκρο, από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, και ο περιπατητής μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Πλατανιά, το Τρίκερι και τη Λαμπινού.

Η διάνοιξη των καλντεριμιών έχει γίνει από την εθελοντική ομάδα, η οποία δεν έχει επιχορήγηση από καμία πηγή και τα μόνα έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των μελών της. «Με αυτό το μικρό μπάτζετ γίνεται όλη η δουλειά. Με αυτές τις συνδρομές δίνουμε μεροκάματα με εργόσημο στα άτομα που αναλαμβάνουν τη συντήρηση των μονοπατιών, μετά τη διάνοιξη» ανέφερε ο κ. Γιάννης Ιατρού.
Από τα μέλη του Συλλόγου γίνεται η σηματοδότηση των διαδρομών, ενώ υπάρχουν και χάρτες που δείχνουν όλες τις διαδρομές. Πλέον όποιος ενδιαφέρεται να βαδίσει στα μονοπάτια, μπορεί να τα εντοπίσει και με το κινητό του τηλέφωνο. «Σε κάθε χωριό μαζεύουμε στοιχεία, πολιτιστικά και ιστορικά, φτιάχνοντας τον κάθε χάρτη. Ο περιπατητής ή ο τουρίστας μπορεί να δει έναν συνολικό χάρτη με τα μονοπάτια στην Αργαλαστή και πώς μπορεί να πάει στα όμορα χωριά με τα πόδια» πρόσθεσε.

Ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού
Ο κ. Γιάννης Ιατρού επισήμανε ότι κάθε χρόνο ο περιπατητικός τουρισμός αυξάνεται. Η ομάδα περπατάει κάθε Κυριακή στα μονοπάτια που έχει ανοίξει και βρίσκει περιπατητές από όλα τα σημεία της Ευρώπης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των «Φίλων των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», άνθρωποι που δραστηριοποιούνται με αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, οργανώνουν εκδρομές με τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου. «Από την πλευρά μας χαιρόμαστε γιατί συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής. Γίνονται ορεινοί μαραθώνιοι, υπερμαραθώνιοι, ενισχύονται τα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης» σημείωσε.
Ο κ. Γ. Ιατρού μίλησε και για την προσπάθεια των «Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου» να «παρασύρουν» στη δράση τους και τους κατοίκους από το Ανατολικό Πήλιο για να δημιουργηθεί και εκεί μια αντίστοιχη ομάδα. «Δεν βλέπουμε το Πήλιο μόνο ως Νότιο γιατί εμείς κατοικούμε εδώ. Το βλέπουμε συνολικά», δήλωσε.
Η ομάδα συναντιέται κάθε Σάββατο, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, για τη διάνοιξη μονοπατιών. Μάλιστα η δράση του Συλλόγου δεν σταματά στη διάνοιξη, καθώς όλα τα μέλη του ανήκουν και στη Χορωδία Χόρτου. «Είμαστε μια γροθιά και μας ενώνει ο ίδιος σκοπός» τόνισε ο κ. Γ. Ιατρού.

Τα μονοπάτια του Πηλίου σε εφαρμογή και GPS
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» κ. Κυριάκος Σταθάκης έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο με τίτλο «Περπατώντας στο Πήλιο» για την προώθηση των διαδρομών. Ο ιστότοπος λειτουργεί και στα αγγλικά με την ονομασία «Walking in Pelion».
«Έχω καταγράψει περισσότερες από 100 πορείες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στο Πήλιο. Αυτό που χρειάζεται κανείς για να τις περπατήσει είναι να του πεις ότι υπάρχουν, να έχουν πληροφορίες για το τι θα συναντήσει και χάρτες» δήλωσε ο κ. Κ. Σταθάκης.
Όλες οι διαδρομές είναι καταγεγραμμένες με GPS και στη συνέχεια το ίχνος της πορείας «ανεβαίνει» στον ιστότοπο μέσω wikiloc, η οποία διαθέτει και αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, το ενδιαφέρον για τις περιπατητικές διαδρομές στο Πήλιο είναι έντονο, κάτι που μαρτυρά και η επισκεψιμότητα των ιστοτόπων που δημιούργησε, η οποία ξεπερνά συνολικά τις 10.000 προβολές τον μήνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το