Άρθρα

Μυσταγωγία και μνήμες στη «Συνάντηση Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου & Λυκείου Βόλου»

του Δημήτρη Μποσνάκη*

Σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και αναπόλησης των ιδανικών που διαπερνούσαν την παιδεία των νεανικών μας χρόνων διεξήχθη την Τετάρτη 15 Μαΐου στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» της πόλης μας η «Συνάντηση Αποφοίτων του 2ου Εξαταξίου Γυμνασίου Αρρένων – 2ου Γυμνασίου & Λυκείου Βόλου». Την ευκαιρία έδωσε η επέτειος των 80 χρόνων από την ίδρυση του Σχολείου (1939-2019) και η επιθυμία για επανεύρεση αποφοίτων και καθηγητών όλων των εποχών και τη δημιουργία ενός Συλλόγου Αποφοίτων. Η εκδήλωση ήταν απολύτως επιτυχής, καθώς επανέφερε το πνεύμα του παλιού σχολείου, αναβίωσε τα ιδανικά μιας άλλης εποχής και κυρίως αποκατέστησε τον καθηγητή στον ρόλο του προτύπου για τους νέους. Μεγάλη συγκίνηση κατείχε το πολυπληθές ακροατήριο που είχε την τύχη να παρευρεθεί, αφού όχι μόνον έμειναν καθηλωμένοι επί δίωρο στις θέσεις τους, αλλά συμμετείχαν με ερωτήσεις και αφήγηση αναμνήσεων στον διάλογο που ακολούθησε.

Για την ιστορία αναφέρουμε το πρόγραμμα: 1) Προβολή ταινίας που δημιούργησαν καθηγητές και μαθητές για την ιστορία του Σχολείου. 2) Προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού για τα πρόσωπα, διευθυντές, καθηγητές και μαθητές που πρωταγωνίστησαν στα 80 χρόνια. 3) Ομιλίες αποφοίτων: Του κ. Μποσνάκη Δημητρίου, πρώην δ/ντή του 2ου Λυκείου Βόλου, που παρουσίασε την αίγλη του παλιού σχολείου και εξήγησε τους λόγους και τους στόχους της εκδήλωσης, του κ. Κων/νου Μαυρομμάτη, πρώην δ/ντή του 2ου Λυκείου Βόλου και μελετητή της ιστορίας του με το λεύκωμα που εξέδωσε για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Σχολείου. Στην ομιλία του παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο εντρύφησε στην ιστορία του Σχολείου και τη μέθοδο στη συγγραφή του λευκώματος. Ακολούθησε ομιλία του κ. Κων/νου Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας, απόφοιτου, που μίλησε για τη δική του εποχή και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Σχολείο αυτό έδωσε στην κοινωνία χιλιάδες επιστήμονες που σήμερα διαπρέπουν παντού, τόνισε ακόμη τη σημασία που έχουν οι Σύλλογοι Αποφοίτων των ιστορικών σχολείων. Στη συνέχεια ο κ. Κων/νος Λούλης, επιχειρηματίας και συγγραφέας, απόφοιτος, που ζωντάνεψε με τις νεανικές του αναμνήσεις τα χρόνια που το Σχολείο φιλοξενούνταν στις «παράγκες» και έδωσε έμφαση στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής που ώθησαν τους νέους στις κοινωνικές αξίες, στα γράμματα και στην προκοπή. Ο κ. Χρήστος Ξενάκης, φιλόλογος, επί 25 χρόνια καθηγητής και δ/ντής του Σχολείου, έδωσε γλαφυρές περιγραφές από τις αυστηρές σχέσεις μαθητών και καθηγητών σε μια άλλη εποχή, κατάφερε να ζωντανέψει τόσο την εποχή εκείνη, όσο και τον Δημήτρη Οικονομίδη, εμβληματικό διευθυντή του Σχολείου, και να τονίσει τον ρόλο του καθηγητή ως πρότυπο για τη μελλοντική επιτυχία των μαθητών στη ζωή.

Ο λόγος δόθηκε και στον Κων/νο Αβραμίδη, μαθηματικό, εκ των παλαιοτέρων, που με σφρίγος περιέγραψε τον χαρακτήρα των παλιών διευθυντών και με την παρουσία του μας έδωσε να καταλάβουμε τη συνταγή της επιτυχίας του σχολείου. Τα Μαθηματικά ήταν το μάθημα που κυριαρχούσε στην εποχή του και χάρις στην παρουσία του. Ο κ. Κων/νος Χρόνης, απόφοιτος, πρ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, πήρε τον λόγο για να δώσει τις δικές του αναμνήσεις και να στηρίξει την ανάγκη δημιουργίας Συλλόγου Αποφοίτων. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο αρχαιότερος εν ζωή απόφοιτος Νικόλαος Δεληγεώργης που φοίτησε στο Προγυμνάσιο το 1938. Το πρόγραμμα έκλεισε ο μουσικός Ταξιάρχης Κούντριας με την κιθάρα και την εκπληκτική φωνή του με καλό ελληνικό τραγούδι, που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς. Η εκδήλωση διεξήχθη χάρις στην ευγενική προσφορά του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Στην άρτια διοργάνωση βοήθησαν και καθηγητές του Σχολείου.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση και οι ομιλητές είχαν ρυθμισθεί προ διμήνου και ότι η εκδήλωση ήταν επανάληψη της προ πενταετίας συνάντησης για τα 75 χρόνια του Σχολείου και ουδεμία σχέση είχε με την τρέχουσα επικαιρότητα. Σε κάθε εκδήλωσή μας επιλέγονται διαφορετικοί ομιλητές. Σκοπός μας είναι να προάγουμε τον πολιτισμό και την παιδεία στην πόλη μας και να συμβάλλουμε στην πρόοδο, στην ειρήνη και στην προκοπή του τόπου.

*πρ. δ/ντή 2ου Λυκείου Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το