Κόσμος

Μυρμήγκια παρίσταναν όλα μαζί ότι είναι νεκρά – Τι γνωρίζουμε για την τοξική ακινησία

Είναι γνωστό ότι πολλά είδη παραλύουν, μπαίνοντας σε μία κατάσταση που είναι γνωστή και ως ύπνωση ή τοξική ακινησία. Εικάζεται ότι πρόκειται για μηχανισμό επιβίωσης, ωστόσο ορισμένα ζώα μπορεί να εισέλθουν στην κατάσταση αυτή χωρίς να υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος.

Για πρώτη φορά ερευνητές εντόπισαν ολόκληρη αποικία που είχε μπει συλλογικά σε κατάσταση τοξικής ακινησίας. «Όταν ανοίξαμε το κουτί, είδαμε όλα αυτά τα νεκρά μυρμήγκια… και μετά ένα από αυτά κουνήθηκε ελαφρά. Αυτό το είδος ακινησίας είναι γνωστό σε λίγα μόνο είδη μυρμηγκιών -σε μεμονωμένα ή σε συγκεκριμένες κάστες- αλλά δεν γνωρίζουμε άλλες περιπτώσεις όπου έχει παρατηρηθεί για ολόκληρες αποικίες», επεσήμανε ο Topa Petit.

Τι πυροδοτεί την κατάσταση αυτή
Οι ερευνητές έλεγχαν τα κουτιά φωλιάσματος πυγμαίων και νυχτερίδων στο νησί Καγκουρό στην Τασμανία, όταν σε ένα κουτί εντόπισαν κάτι που έμοιαζε με νεκρά μυρμήγκια. Τελικά, αποδείχθηκε ότι έδιναν … παράσταση, την οποία επιχείρησαν στη συνέχεια να αναπαράγουν σε εργαστηριακές συνθήκες.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι πυροδοτεί τη συμπεριφορά αυτή. Σε ορισμένα από κουτιά, μεμονωμένα μυρμήγκια χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να σταματήσουν να κινούνται, ενώ άλλα δεν σταμάτησαν καθόλου», είπε ο Petit.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η τοξική ακινησία ίσως συμβαίνει μόνο σε μικρότερες αποικίες, καθώς υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν πράγματι όλα ακίνητα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το