Ελλάδα

«Μύλος» ξανά με το άσυλο για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξετάσει αύριο Δευτέρα την νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη εκ νέου κράτηση του τούρκου στρατιωτικού για τον οποίο ελήφθη απόφαση να δοθεί άσυλο αλλά πάγωσε μετά την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Αύριο, θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της επίμαχης αστυνομικής απόφασης, αν δηλαδή ο Τούρκος στρατιωτικός καλώς επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης. Εν τω μεταξύ στο τέλος του μηνός λήγει το εκ του νόμου διάστημα που μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση οι 8.

Όπως ανέφεραν νομικοί, είναι μικρές οι πιθανότητες ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η όλη διαδικασία είναι τυπική και ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης αλλά περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων.

Οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πριν ο ίδιος αποφανθεί επί της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή.

Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις, όπως δικονομικά χαρακτηρίζονται, σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του.

Η πρόεδρος της επιτροπής που έδωσε το άσυλο θέλει να εξαιρεθεί αλλά δεν την αφήνουν
Εν τω μεταξύ με απόφαση της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου (υπ’ αριθμ. 773/2018) απορρίφθηκε το αίτημα της τακτικής προέδρου της εν λόγω επιτροπής Ευγενίας Μυλωνοπούλου και παράλληλα προέδρου του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, να παραιτηθεί λόγω κωλύματος από την Επιτροπή Προσφυγών, που έλαβε την απόφαση για την χορήγηση ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Η αίτησή της απορρίφθηκε, «διότι δεν ερείδεται σε καμία διάταξη νόμου ή γενική αρχή του δικαίου», αλλά και «ουδείς προέβαλε οιονδήποτε λόγο εξαίρεσής της».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και παράλληλα τακτική πρόεδρος της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου Ευγενία Μυλωνοπούλου, την περασμένη Δευτέρα (8.1.2018), με προσωρινή διαταγή της «πάγωσε» την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, που είχε χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Λίγες μέρες νωρίτερα (4.1.2018) η Ευγενία Μυλωνοπούλου είχε δηλώσει κώλυμα να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος (πρόεδρος) στην Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου που ήδη εξετάζει με τη συμμετοχή της, το αίτημα ενός Τούρκου-μέλους του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι «8» και αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το