Τοπικά

«Μύλος» η υπόθεση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμυρού – Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει το ζήτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμυρού, με τη δικαιοσύνη σύντομα να κρίνει, εάν θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί μέλη του Δ.Σ. μετά από τη μήνυση του εκκαθαριστή για απιστία, ενώ οι διαδικασίες εκκαθάρισης της παλαιάς ΕΑΣ συνεχίζονται με ρυθμούς χελώνας από το 2014, με το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μην έχουν εισπράξει ακόμα τα οφειλόμενα, που ανέρχονται σε περισσότερα από 1 εκ. ευρώ.

Για μεγάλο σκάνδαλο κάνει λόγο ο συνήγορος του εκκαθαριστή Γιώργος Λωρίτης, που καταγγέλλει πως είναι άγνωστο που πάνε περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ, από τα ενοίκια που εισπράττει ο Συνεταιρισμός, υποστηρίζοντας ότι η διοίκησή του λειτουργεί με τρόπο αφενός μεν σκοτεινό, αφετέρου δε, δεν βοηθάει τη διαδικασία εκκαθάρισης της παλαιάς Ένωσης. Έτσι θα ζητηθούν ευθύνες από τα μέλη των διοικήσεων, ενώ βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης μηνυτήρια αναφορά από τον εκκαθαριστή, για απιστία στην υπηρεσία και για καταδολίευση δανειστών, αφού ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στο γραφείο του Ανακριτή Βόλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 10 Ιανουαρίου συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού η υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων νομής, που κατατέθηκαν από τον εκκαθαριστή, για δύο ακίνητα του Συνεταιρισμού και αναμένεται σύντομα η απόφαση.

Το ιστορικό του προβλήματος
Η ΕΑΣ Αλμυρού, που ιδρύθηκε το 1930, διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία, που έφτανε τα έξι εκατομμύρια ευρώ, αφού διαθέτει σιλό, κυλινδρόμυλους, τυροκομεία, το κτίριο του σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης, αλλά ακολούθησε τη μοίρα δεκάδων άλλων Ενώσεων ανά τη χώρα, με αποτέλεσμα να καταχρεωθεί και να χρεοκοπήσει. Αποφασίστηκε να τεθεί σε εκκαθάριση, ξεπουλώντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, για να πληρωθούν οι πιστωτές, όπως το ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ, η παλαιά Αγροτική Τράπεζα, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και άλλοι. Έτσι η συνέλευση του Συνεταιρισμού αποφάσισε να τοποθετήσει στον ρόλο αυτού, που θα τρέξει τις διαδικασίες εκποίησης των παραπάνω στοιχείων, τον Σάββα Τσόγκα, μοιράζοντας τα χρήματα στους πιστωτές. Στο σημείο αυτό τονίζεται πως τα έσοδα από τα ενοίκια των ακίνητων, πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση, ήταν περίπου στις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελίες, μέλη του παλαιού Δ.Σ. της Ένωσης, που ήταν δευτεροβάθμιο σωματείο, δημιούργησαν νέο, πρωτοβάθμιο αυτή τη φορά, λειτουργώντας στα ίδια γραφεία, λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Την άνοιξη του 2017 ο κ. Τσόγκας κατάθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά μελών του Συνεταιρισμού, οι οποίοι φέρονται να προχώρησαν σε υπομισθώσεις των 20-30 ακινήτων, που διαθέτει ο Συνεταιρισμός και που αποφέρουν περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο. Μέλη εμφανίζονται λίγο πριν την έναρξη της εκκαθάρισης, να προχώρησαν σε υπομίσθωση για διάρκεια 10 ετών, με συνολικό όφελος 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να πάνε στον εκκαθαριστή και στη συνέχεια στους δανειστές, κάτι που δεν γίνεται, αφού δεν μπορούν να εισπραχθούν. Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν, πως το Κονσερβοποιείο Δρυμώνα είχε ενοίκιο 75.000 ευρώ και λίγο πριν αρχίσει η εκκαθάριση, ακυρώθηκε το συμβόλαιο και νοικιάστηκε στον νέο Συνεταιρισμό, με μισθωτήριο 10.000 ευρώ, ο οποίος με τη σειρά του το μίσθωσε στον ίδιο ενοικιαστή, με 60.000 ευρώ, από 75.000 που πλήρωνε, με τα χρήματα να πάνε κατευθείαν στα ταμεία του Συνεταιρισμού και όχι στον εκκαθαριστή και κατόπιν στους πιστωτές. Ο κ. Λωρίτης τονίζει πως τα 2 εκατομμύρια δεν μπορούν να εισπραχθούν από τον εκκαθαριστή και στη συνέχεια στους πιστωτές, γιατί καταλήγουν παράνομα αλλού και γι’ αυτόν τον λόγο κ. Τσόγκας θα προχωρήσει σε αγωγές εις βάρος μελών, που διοικούσαν την Ένωση και τον Συνεταιρισμό, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε τόσο για τα δύο ακίνητα, όσο και για τα υπόλοιπα.

Δεσμευμένα από τη διοίκηση
Ο εκκαθαριστής ερωτηθείς από τη «Θ» σχετικά με το που βρισκόμαστε στη διαδικασία της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Ένωσης, σημείωσε πως έχει εκποιηθεί μέρος της κινητής περιουσίας, ενώ παραμένει απούλητο το κύριο μέρος της περιουσίας, όπως αποθήκες, τυροκομεία, ψυγεία και το κτίριο του μάρκετ. Ο κ. Τσόγκας καταλογίζει ευθύνες στη διοίκηση του Συνεταιρισμού, λέγοντας πως έχει δεσμεύσει τη διαδικασία και δεν την αφήνει να προχωρήσει.

Από πλευράς της διοίκησης του Συνεταιρισμού, μέλος της που δεν ήθελε να κατονομαστεί, μιλώντας στη «Θ» καταλογίζει ευθύνες στον κ. Τσόγκα, λέγοντας πως για δύο χρόνια δεν έκανε ούτε μια ενέργεια, για να προχωρήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης και συνολικά εδώ και έξι χρόνια δεν ευθύνεται η διοίκηση, που δεν εκποιήθηκε η περιουσία της πρώην ΕΑΣ. «Ο κ. Τσόγκας εξελέγη εκκαθαριστής από τη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία ενέκρινε με τη σειρά της τη διαδικασία ενοικίασης των ακινήτων, που έγινε απολύτως νόμιμα», αναφέρει ο ίδιος. Επιπλέον ισχυρίζεται πως η διοίκηση του Συνεταιρισμού ανέλαβε και το δυσβάστακτο βάρος των υποχρεώσεων της πρώην ΕΑΣ, πληρώνοντας με τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τα ενοίκια, προμηθευτές, κτηνοτρόφους, αφήνοντας απ’ έξω το Δημόσιο και τα Ταμεία, για να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία.

«Επειδή ο χρόνος πίεζε, τα μισθώματα άλλαξαν με νόμιμο τρόπο, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, ώστε ο Συνεταιρισμός να έχει έσοδα, για να πληρώσει υποχρεώσεις, που έτρεχαν. Δεν ισχύουν αυτά που καταγγέλλει ο κ. Τσόγκας και ο κ. Λωρίτης, ο οποίος εφόσον θεωρεί ότι έγιναν ατασθαλίες, γιατί ανέλαβε το έργο του εκκαθαριστή και το συνεχίζει μέχρι σήμερα;» λέει και κατηγορεί τον κ. Τσόγκα, ότι παρά το γεγονός ότι πληρωνόταν κανονικά, δεν «έτρεξε» τη διαδικασία. Μάλιστα μέλη της Γ.Σ. έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο, για να προβεί σε ενέργειες για την αντικατάστασή του, λόγω κωλυσιεργίας στην εκκαθάριση, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού θα ζητήσει συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αντικατασταθεί ο εκκαθαριστής και να προχωρήσει η εκκαθάριση, όπως πρέπει, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ.

Παρακολουθεί ο Δήμος
Ο δήμαρχος Αλμυρού Ευ. Χατζηκυριάκος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις στον Συνεταιρισμό, αλλά παρακολουθεί το ζήτημα, καθώς πρόκειται για θέμα που έχει ταλαιπωρήσει και εξακολουθεί να ταλανίζει την κοινωνία του Αλμυρού. Όπως σχολίαζαν κάτοικοι της περιοχής, μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι δεκάδες αγρότες, που υπέστησαν λόγω των παραπάνω εξελίξεων οικονομική ζημία, χωρίς ακόμα να έχουν λυθεί τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το