Τοπικά

Μύησε τους Βολιώτες στα μυστικά της μπύρας

Μία τυχαία συνάντηση με έναν καθηγητή του, ο οποίος έφτιαχνε τη δική του μπύρα στο σπίτι, στάθηκε αφορμή για τον Κωνσταντίνο Τσάμη, να γνωρίσει τον… θαυμαστό κόσμο του ζύθου. Κι αφού μυήθηκε στα μυστικά της μπύρας, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο συγκεκριμένο ποτό.
Είναι ο άνθρωπος πίσω από τη διοργάνωση του Volos Summer Beer Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, το τριήμερο 19-21 Ιουλίου. Μίλησε για την πρώτη γιορτή μπύρας που στήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων Βολιωτών. «Ήταν μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, αφού και τις τρεις ημέρες είχαμε 3.000 επισκέπτες. Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε και όλο αυτό μας έδωσε το κουράγιο, να πούμε ότι το φεστιβάλ μπορεί να γίνει θεσμός, να συνεχίσει και του χρόνου», είπε ο κ. Τσάμης, ενώ αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες από το… backstage του τριήμερου φεστιβάλ: «Υπήρξε μεγάλη κατανάλωση. Είχαμε 30 κάνουλες με διαφορετικές μπύρες και άλλες τόσες ετικέτες από φιάλες. Του χρόνου βέβαια, επειδή αφουγκραστήκαμε τι ήθελε ο Βολιώτης, θα έχουμε ακόμη περισσότερες και πιο περίεργες μπύρες, από τις κλασικές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο. Οτιδήποτε είχαμε και ήταν πρωτόγνωρο, είχε πολύ μεγάλη ζήτηση. Άσχετα αν ήταν και πιο ακριβή η τιμή τους. Για παράδειγμα, υπήρχε μία μικροζυθοποιία από το Βέλγιο, που είχε μία καπνιστή σκούρα μπύρα, αλλά και μία Imperial IPA. Eπίσης, από την Τσεχία είχαμε πολύ καλές μπύρες, όπως η μαύρη Krušovice και η Βοhemian Gold, ενώ ζήτηση είχαν και οι μπύρες από πολλές τοπικές ζυθοποιίες».

Η λατρεία του με την μπύρα χρονολογείται πολλές δεκαετίες. «Πώς ασχολήθηκα με την μπύρα; «Κόλλησα» από έναν καθηγητή μου. Κάποια στιγμή, ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο, έξω από τη βιβλιοθήκη. Είχα πάει για να πάρω κάποια βιβλία. Τον είδα που κρατούσε κάποια περίεργα σακουλάκια στα χέρια του. Το ένα περιείχε μία άσπρη σκόνη, ενώ το άλλο είχε κάτι λουλουδάκια. Εγώ άσχετος με την μπύρα, τον ρώτησα τι κρατούσε… «Όχι αυτά που φαντάζεσαι», μου απάντησε, αφού κουβαλούσε δεξτρόζη και άνθη λυκίσκου. «Έχω κάνει ένα εργαστήριο στο υπόγειο του σπιτιού μου και φτιάχνω εκεί μπύρα», είπε στη συνέχεια. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε εκείνη τη στιγμή και τον ρώτησα: «Να έρθω να δω, πώς την παρασκευάζεις»; Και μου λέει ένα «ξερό» όχι, που με κόλλησε στον τοίχο. Αρχικά τον κοίταξα απορημένος για το ύφος της απάντησής του, αλλά στη συνέχεια μου εξήγησε: «Αν κολλήσεις το μικρόβιο της μπύρας, όποια… αντιβίωση και να πάρεις μετά στη ζωή σου, δεν θα το αποβάλλεις ποτέ». Και όντως έτσι έγινε», εξήγησε χαμογελώντας ο διοργανωτής του φεστιβάλ.

Στις αρχές του 2000 ο κ. Τσάμης έκανε ένα βήμα παραπέρα, διοργανώνοντας για πρώτη φορά το «Athens Beer Festival», το οποίο φέτος έκανε… στάση στον Βόλο. «Γίνεται επί 19 συναπτά έτη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι αντέχει τόσο καιρό, αλλά έχει ανεβάσει το επίπεδο της μπύρας στην Ελλάδα. Ο κόσμος αγαπάει την μπύρα και όσο περνούν τα χρόνια, η παιδεία του Έλληνα στην μπύρα, όλο και μεγαλώνει. Απόδειξη είναι ότι όταν ξεκινήσαμε, δεν υπήρχε καμία μικροζυθοποιία και τώρα έχουμε τουλάχιστον πενήντα σε όλη την Ελλάδα. Και συνεχώς ανοίγουν καινούριες».

Η αλλαγή των προτιμήσεων του κοινού δεν περνά απαρατήρητη από τον έμπειρο ζυθογνώστη και ιδιοκτήτη του «Beer Factory». «Είναι ένα μαγαζί, που έκανε πρωτοποριακό ξεκίνημα το 2009. Ήταν η πρώτη κάβα μπύρας σ’ όλα τα Βαλκάνια και εξελίχθηκε σε πόλο έλξης για ανθρώπους, που ήθελαν να γευθούν παράξενες γεύσεις και να μυηθούν στα μυστικά της μπύρας. Άλλωστε πρόκειται για ένα εξαίσιο ποτό. Η ποικιλομορφία της είναι τέτοια, που εκπλήσσει. Υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετική είδη μπύρας σε όλο τον κόσμο και μία τεράστια ποικιλία, όσον αφορά το χρώμα, τις γεύσεις ή το αλκοόλ. Ξεκινάμε από μπύρες free alcohol, ενώ φτάνουμε και σε μπύρες με περιεκτικότητα 67,5% αλκοόλ, όπως είναι μία σκωτσέζικη, η οποία θεωρείται η πιο δυνατή στον κόσμο. Η μπύρα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στον χώρο του ποτού, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο», κατέληξε ο κ. Τσάμης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το