Άρθρα

Μπροστά στις δημοτικές εκλογές

του Βασίλη Μεταξά*

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει φουντώσει η συζήτηση μπροστά στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου που θα κυριαρχήσουν κάλπικα διλήμματα, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου πρώτα και κύρια των λαϊκών στρωμάτων. Των λαϊκών οικογενειών που αυτά τα χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, πληρώνοντας το μάρμαρο για την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και που τώρα στη φάση της αναιμικής και αβέβαιης καπιταλιστικής ανάκαμψης πάλι ζητείται να πληρώσουν για να μπούμε σε «τροχιά ανάπτυξης». Σε αυτές τις συνθήκες η λογική του «μικρότερου κακού» σπάει κόκκαλα, η γνωστή παραβολή με το Χότζα (σου παίρνω 10 και σου δίνω 1, άρα πρέπει να νιώθεις ανακούφιση), έχει τον κίνδυνο της μείωσης των απαιτήσεων από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Πάνω σε αυτή τη γραμμή κινείται η κυβέρνηση και μαζί τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και τοπικά. Βαφτίζουν «παροχές» μια ισχνότατη επιστροφή των κλεμμένων των προηγούμενων χρόνων, που ήταν απαίτηση και αποτέλεσμα αγώνων και πιέσεων, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν και βαθαίνουν όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο ενάντια στο λαό. Αντιστρέφουν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας έργα και ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών ως φιλολαϊκές και φιλεργατικές. Προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στην οποία η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια μεταφέρεται στις πλάτες του λαού και που παλιότερες κατακτήσεις παίρνονται πίσω κάτω από την ομπρέλα της «ανταποδοτικότητας», δηλαδή να πληρώνει ο λαός διπλά και τριπλά τα πάντα. Και σε όλα τα παραπάνω η τοπική διοίκηση έχει ιδιαίτερο ρόλο.

Στο Βόλο, η δημοτική αρχή Μπέου, έχει κινηθεί πιστά σε αυτή τη λογική, συνεχίζοντας επάξια την πολιτική των προηγούμενων δημοτικών πλειοψηφιών. Φυσικά κινείται στο τωρινό πλαίσιο που υπαγορεύει η δημοσιονομική πολιτική, τα διάφορα προγράμματα που τρέχουν κτλ. όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενοι, χωρίς όμως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον κεντρικό στόχο. Δηλαδή το βάθεμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (άμεσων ή έμμεσων όπως οι εργολαβίες), τη χρησιμοποίηση των όποιων εργαλείων υπάρχουν κάθε φορά στα χέρια των δημάρχων για να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματιών της πόλης, κυρίως των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολαβικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στον τόπο μας.

«Κάνουμε έργα»! Με αυτό το σύνθημα πολιτεύεται η δημοτική αρχή μπροστά στις εκλογές, τονίζοντας παρεμβάσεις προγραμματισμένες και ενταγμένες σε περιφερειακά προγράμματα – όπως οι κυκλικοί κόμβοι σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας και αλλού, ή τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και άλλες παρεμβάσεις που ασφαλώς είναι «έργα». Βέβαια, δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία δημοτική αρχή που δεν έκανε «έργα» τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν τη ζωή των κατοίκων της κάθε πόλης, άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο. Με ποιο κριτήριο όμως επιλέγονται αυτά; Αποτέλεσε κριτήριο για τα έργα αυτά και γενικότερα κριτήριο τετραετίας για τη δημοτική αρχή το γεγονός ότι στην πόλη μας η ανεργία φτάνει το 40%, τα λαϊκά εισοδήματα είναι μειωμένα μέχρι και 50%, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως νέοι είναι θύματα της εργασιακής ζούγκλας και εργάζονται με 200 και 300€ το μήνα και ανασφάλιστοι; Γιατί αν αποτελούσε κριτήριο δεν θα προχωρούσε για παράδειγμα σε μια επικοινωνιακή αλλά ασήμαντη μείωση στο σύνολο των ανταποδοτικών τελών και φόρων μόλις 2%. Δεν θα συνέχιζε να επιβάλει δίδακτρα και τροφεία που είναι στα ύψη. Δεν θα ετοιμαζόταν να κάνει έφοδο για την είσπραξη οφειλών των λαϊκών οικογενειών προηγούμενων ετών με εκβιαστικές κατασχέσεις λογαριασμών. Δεν θα έκοβε το νερό για οφειλές 70 €. Αν είχε το παραπάνω κριτήριο θα ψήφιζε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις την πρόταση σωματείων της περιοχής μας υπέρ των άνεργων για τις οφειλές και τα δημοτικά τέλη που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση». Εξάλλου, σε όλους τους τόνους λέει και καυχιέται για τα λεφτά που υπάρχουν και που έχει μαζέψει. Με ποιο κριτήριο όμως τα διαχειρίζεται, με ποιο κριτήριο λειτουργεί τις δημοτικές υπηρεσίες;

«Έργο» της δημοτικής αρχής δεν είναι το γεγονός ότι οι περιοχές πάνω από την Ερμού και οι περιφερειακές δημοτικές ενότητες έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεός τους με αποτέλεσμα το τουριστικό-εμπορικό κέντρο και οι υπόλοιπες περιοχές να είναι «μέρα με τη νύχτα». Το γεγονός ότι στα νηπιαγωγεία το 50ευρω έχει γίνει καθεστώς, στα δημοτικά οι γονείς συντηρούν τα σχολεία, στα Γυμνάσια και Λύκεια πέφτουν ταβάνια, επειδή η σχολική επιτροπή του δήμου δεν καλύπτει στοιχειώδεις και απαραίτητες ανάγκες. Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα πράγματα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα στα ζητήματα της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης των δημόσιων χώρων και κτιρίων, ανάμεσά τους και των σχολείων, ότι υπάρχουν σχολικές αίθουσες άθλιες κυριολεκτικά ή ότι δεν υπάρχουν αίθουσες, κάνει το εξής. Διαθέτει το 40% του τεχνικού προγράμματος για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας SRF-RDF σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια για να πνιγεί κυριολεκτικά ο Βόλος στα τοξικά και επικίνδυνα αέρια προς όφελος της κερδοφορίας της ΑΓΕΤ. Το γεγονός ότι αν και τα γεγονότα στο Μάτι της Αττικής έπρεπε να σημάνουν συναγερμό, προϋπολογίζει ψίχουλα, το πενιχρό 270.000€ για το 2019 (μεταξύ των οποίων και υπολειπόμενα ποσά και από προηγούμενα οικ. έτη, από το από 2016!) όχι μόνο για την πυροπροστασία, αλλά γενικότερα για πολιτική προστασία. Το γεγονός ότι ο Βιολογικός αποτελεί αιτία για τη σοβαρότατη επιβάρυνση – ορισμένες φορές επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία – του Παγασητικού και έχει αποψιλωθεί τελείως από προσωπικό με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Όπως και με τη ΔΕΥΑΜΒ και όπως εξάλλου έκανε και με τον εργολάβο στο πράσινο ή με την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού που ουσιαστικά την ιδιωτικοποιεί παραχωρώντας ανταποδοτικά τέλη στις τσέπες εργολαβικής εταιρείας. Το γεγονός ότι κάθε διεκδίκηση και αίτημα για τα παραπάνω και για άλλα ζητήματα που καίνε τις λαϊκές οικογένειες της πόλης αντιμετωπίζεται με αλαζονεία, με βρωμιά και χυδαιότητα. Όλα τα παραπάνω δεν είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη δημοτική αρχή; Αυτά δεν είναι «έργα» της δημοτικής αρχής;

Αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι στέκεται άξιος συνεχιστής των προηγούμενων δημοτικών αρχών, έχοντας στήριξη στο αντιλαϊκό της «έργο». Έχει τη στήριξη συγκεκριμένης μερίδας επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνο. Έχει στήριξη από στελέχη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και από υποψήφιους που ήταν στο «αντίπαλο» ψηφοδέλτιο του τότε ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο. Έχει αποδεδειγμένα την ανοχή της κυβέρνησης που αν και διαθέτει όλα τα νομικά και πειθαρχικά εργαλεία να παρέμβει στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις στις συνεδριάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στις βωμολοχίες, τις απειλές και τη γενικότερη στάση δημάρχου και λοιπών, δεν το κάνει. Γιατί έχει αυτή τη στήριξη και ανοχή; Μα επειδή αυτή η δημοτική αρχή δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την κεντρική αντιλαϊκή στρατηγική και πρακτική στην οποία τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους. Ο δήμαρχος Μπέος έχει κάνει καραμέλα το «λαμόγια πολιτικοί» αναφερόμενος στους παραπάνω, αλλά την πολιτική τους μια χαρά την προχωράει.

Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης που δεινοπαθούν και για τις οποίες ο δήμος όχι μόνο δεν είναι στήριγμα αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται ένας επιπλέον βραχνάς στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, έχουν αποκούμπι. Μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν. Μπορούν να στηριχτούν στη συνεπή στάση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης. Να μάθουν και να συγκρίνουν τη στάση των κομμουνιστών Δημάρχων σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους. Τι έκαναν με τους παιδικούς σταθμούς και τα τροφεία, τα τέλη, τους εργαζόμενους στους δήμους τους, για τα ζητήματα της ανεργίας και για άλλα πολλά. Να μην πέσουν στις παγίδες που αρχίζουν να στήνονται μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, είτε με νέα είτε με αναπαλαιωμένα «πρόσωπα», με ψεύτικα διλήμματα που κρύβουν την ουσία. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να γίνει πραγματικό και δυνατό βήμα διεκδίκησης, προοπτικής, ελπίδας μέσα και από τις δημοτικές εκλογές.

*γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το