Ελλάδα

Μπρα ντε φερ με τους δανειστές

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Ενα ασφυκτικό από τον χρόνο και τις αυτονόητες δυσκολίες τριήμερο, κατά το οποίο το μπρα ντε φερ με τους εταίρους θα είναι «διαρκές» και αδιάκοπο, έχει μπροστά της η ομάδα κρούσης της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να πετύχει τη συμφωνία για το νέο μεταβατικό σχέδιο ανάπτυξης.

Δεν είναι οι ώρες κρίσιμες αλλά και το κάθε λεπτό, καθώς η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται σε συνθήκες «καταιγίδας» και υπό την πίεση να αναγνωριστεί το έδαφος της συμφωνίας μέχρι την καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις τη Δευτέρα, ώστε να μη συνεχιστεί το θρίλερ αγγίζοντας την εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος στις 28 Φλεβάρη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τον «Οδικό Χάρτη» των διαπραγματεύσεων και παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις, επιμένοντας στον διάλογο που βασίζεται στις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Οι ίδιες πληροφορίες εξηγούν ότι το μεταβατικό σχέδιο ανάπτυξης που επιδιώκει να κλειδώσει η κυβέρνηση έχει ως βάση τη «φυγή» από το μνημόνιο προς το νέο ελληνικό πρόγραμμα – που σημαίνει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος μέσω του σχετικού αιτήματος. Το γεγονός δε ότι από τις χθεσινές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες διεφάνη η δυνατότητα να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα διατηρεί τις αισιόδοξες προβλέψεις για την κάμψη της σκληρής γερμανικής γραμμής πριν από το Εurogroup – η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν αποκλείουν παράταση της αγωνίας για την πλήρη σύνθεση του παζλ.

Οι γνωρίζοντες δε επισημαίνουν με νόημα ότι όλο και λιγότερο -παρά τις όποιες «κορόνες»- ακούγεται η λέξη «ρήξη», αντιθέτως και εντός και εκτός των τειχών διαμορφώνεται κλίμα συνεννόησης, ειδικά μετά τη λεπτομερή ανάλυση όλων των δεδομένων με τα οποία στηρίζει την πρότασή της η ελληνική πλευρά στο εξαντλητικό μπρα ντε φερ με τους «θεσμικούς εκπροσώπους» (δηλαδή την τρόικα με άλλο νόημα όπως επιμένουν αξιωματούχοι του Βερολίνου).

Το σίγουρο είναι ότι ένα «καραβάνι» εμπειρογνωμόνων (νομικών και οικονομολόγων) παραμένει στις Βρυξέλλες και έχει «ανοιχτό εισιτήριο επιστροφής» αναμένοντας «οδηγίες» από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον «διάσημο» πλέον, Γιάννη Βαρουφάκη, τον Ε. Τσακαλώτο οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν το Μέγαρο Μαξίμου για κάθε εξέλιξη.

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι αν η ελληνική πλευρά καταφέρει να πείσει εγκαίρως την αντίπερα όχθη, αντί του 3% να περιοριστεί το υπολογισμένο πλεόνασμα του 2015 στο 1,5%, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις με χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στοίχημα επίσης αποτελεί το ότι οι εταίροι «απαιτούν» ισοδύναμα με συγκεκριμένους πίνακες και στοιχεία κάθε φορά που τα στελέχη της ομάδας κρούσης αναζητούν διεξόδους αποφυγής δημοσιονομικών μέτρων.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως συνεχίζουν, και πρώτα απ’ όλους ο πρωθυπουργός, την επικοινωνία με κορυφαίους παίκτες της Ευρωζώνης, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχουν σαφή περιθώρια στροφής προς τον αναγκαίο αναπτυξιακό ορίζοντα της Ευρώπης. Την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα δεν παραβλέπει τα μηνύματα στο εσωτερικό για τη μη υπαναχώρηση από τις βασικές «κόκκινες γραμμές», ενώ το Ποτάμι τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα «εφόσον ισχύουν τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου».

«Η κοινοβουλευτική δύναμη του Ποταμιού είναι εδώ για να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Το σημαντικό είναι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία και να ριχτούμε όλοι στη δουλειά», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ και ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι θα στηρίξει τη στροφή υπέρ της συμφωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το