Ελλάδα

Μπούρλος: Τρομακτική αύξηση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

newego_LARGE_t_1101_54584608

Υπέρογκες χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μπούρλος, μέλος της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου.

Μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ο κ. Μπούρλος εξήγησε ότι σκοπός της επιτροπής, η σύσταση της οποίας συμφωνήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, “είναι να διορθώσει κάποια πράγματα στην πρόταση της κυβέρνησης, στη λογική της πρότασης αυτής και εντός των πλαισίων της πρότασης”.

“Υπάρχει πεδίο και στον τομέα της τρομακτικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων όπου εκεί οι αυξήσεις είναι υπέρογκες”, είπε.

Ο κ. Μπούρλος επισήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, π.χ. σε ένα δικηγόρο, είναι περισσότερο από πενταπλάσια. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, ένας δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 70.000 και πάνω, μέχρι τώρα πληρώνει ετησίως 4.500 ευρώ ενώ με τη νέα πρόταση το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου στις 27.000 ευρώ.

Σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχουν και κατηγορίες στις οποίες οι εισφορές μειώνονται. Πρόκειται για επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων μετά το 2018 ο κ. Μπούρλος εκτίμησε ότι αυτό είναι “πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο” τεχνικά, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν θα υπάρχουν στοιχεία.

Ανάλογη ήταν η εκτίμηση και του προέδρου των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γ. Κυριακόπουλου, στην ίδια εκπομπή για τον επανυπολογισμό. “Μεγάλος παραλογισμός είναι ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που θα βγουν με τις προηγούμενες διατάξεις και θα πάμε μετά να τις επανυπολογίσουμε”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στα ασφαλιστικά στοιχεία ειδικά για τις αποδοχές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι “δεν μπορεί να αποφύγουμε μειώσεις στις συντάξεις”, ενώ τόνισε πως “αν η κυβέρνηση έχει την αντίληψη ότι με την αύξηση των εισφορών θα ισορροπήσει το σύστημα … θα αποτύχει”.

“Είναι μια πρόταση με απρόβλεπτες διατάξεις, απρόβλεπτες συνέπειες και απρόβλεπτα αποτελέσματα στο τέλος”, υπογράμμισε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το