Τοπικά

Μπόνους 400 μόρια στους παλιούς εκμισθωτές των αγροτεμαχίων της Κάρλας ζητεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Να δοθεί μπόνους 400 επιπλέον μορίων με στόχο οι εκτάσεις να παραχωρηθούν πάλι στους πρότερους δικαιούχους και να αφαιρεθεί το κριτήριο που δεν δίνει το δικαίωμα όλοι οι παρακάρλιοι δικαιούχοι, να έχουν την ίδια μοριοδότηση (Στεφανοβίκειο – Ριζόμυλος – Κανάλια – Κερασιά – Κεραμίδι – Κάπουρνα) ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου. Να αναφερθεί ότι μέχρι της 16 Απριλίου «τρέχει» προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους βάσει της σχετικής προκήρυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, με χαμηλό τίμημα 5 ευρώ.

Μετά την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας οι δημόσιες εκτάσεις που απέμειναν περιμετρικά ήταν περίπου 9.500 στρέμματα.
Το παλιό καθεστώς της διανομής συνεχίσθηκε με τον ίδιο παλιό Νόμο μέχρι το 2012 που ψηφίσθηκε ο Νόμος 4061 και άλλαξε τον τρόπο διανομής μετά από 40 χρόνια.
Μόλις ψηφίσθηκε ο συγκεκριμένος Νόμος, οι τότε παρακάρλιοι Φορείς (Αγροτικοί Συν/σμοί, Κτηνοτροφικοί Συν/σμοί, Σύλλογοι Ακτημόνων, Σύλλογοι Πρώην Αλιέων κ.λπ.) έκαναν ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ειδικά για τα συγκεκριμένα στρέμματα λόγω ειδικών ιδιαιτεροτήτων που είναι οι εξής:
-Οι παρακάρλιοι κάτοικοι ζούσαν όλα τα χρόνια από τη λίμνη και αναγκάσθηκαν μετά την αποξήρανση (1962) να γίνουν αγρότες. Τώρα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις συρρικνώθηκαν δραστικά και άρα χρειάζεται ειδική μέριμνα για αυτούς.
-Τα στρέμματα αυτά καλλιεργούνταν όλα τα χρόνια μόνο με σιτηρά για να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
-Μετά τον θερισμό και μέχρι την επανασπορά (περίπου 5 μήνες) χρησιμοποιούνταν ως βοσκήσιμες εκτάσεις και έτσι εξυπηρετούνταν και η κτηνοτροφία που και αυτή με την ανασύσταση της λίμνης υπέστη ζημιά λόγω συρρίκνωσης των βοσκήσιμων εκτάσεων.
Στη σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου επισημαίνονται τα εξής: «Απαιτούμε να εξαιρεθούν τα κτήματα της Κάρλας και να δοθούν, σύμφωνα με την παράγραφο 13, άρθρο 33 (παραχώρηση σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, που την τελευταία πενταετία, μίσθωναν τις εκτάσεις αυτές).
Στο κριτήριο Α, στο Α2: Αγρότης στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί, με βάση την Π.Υ.Σ. 95 /1975 (Α’ 180), για δύο χρόνια τουλάχιστον (όπως γινόταν η παραχώρηση σε προηγούμενες περιόδους δηλαδή) ή με παρατάσεις.
Οι βαθμοί από 100, να αυξηθούν σε 500, με στόχο οι εκτάσεις να παραχωρηθούν πάλι στους πρότερον δικαιούχους και να αφαιρεθεί το κριτήριο Α4 , ώστε όλοι οι παρακάρλιοι δικαιούχοι, να έχουν την ίδια μοριοδότηση (Στεφανοβίκειο-Ριζόμυλος) Κανάλια – Κερασιά -Κεραμίδι – Κάπουρνα).

Το ιστορικό
Το 2012 περίπου 270 παρακάρλιοι αγρότες υπέβαλαν αιτήσεις και τους διανεμήθηκαν μόνο 3.127 στρέμματα. Τα υπόλοιπα έως τα 9.500 δεν τους διανεμήθηκαν λόγω των έργων και αυτό θα γινόταν αργότερα. Το 2014 ζητήθηκε από τους αγρότες να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις. Τότε υποβλήθηκαν περίπου 310 αιτήσεις και τους διανεμήθηκαν και πάλι τα 3.127 στρέμματα.
Έκτοτε και κάθε χρόνο μετά (έως σήμερα) δίδονταν παρατάσεις για έναν χρόνο για τους ίδιους δικαιούχους αγρότες άσχετα αν η «παράγραφος» έλεγε ρητά ότι θα είχε εφαρμογή μόνο για τρία χρόνια μετά το 2012.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου 4061/2012, το θέμα συνεχίζει να εκκρεμεί. Τα 9.500 στρέμματα που απέμειναν περιμετρικά της νέας λίμνης Κάρλας και περιμένουν ακόμη οι αγρότες να τους διανεμηθούν είναι τα εξής:
-Περίπου 3.500 είναι περιμετρικά της Μαγούλας (αυτά δίνονταν από το 2012 έως σήμερα)
-Περίπου 1.500 είναι παράλληλα από τον υγρότοπο από την πλευρά του Καλαμακίου
-Περίπου 500 είναι βορειοδυτικά του ελικοδρομίου.
-Περίπου 1500 (είναι τα λεγόμενα εντεκάρια) που βρίσκονται παράλληλα με τον δρόμο από το στόμιο της σήραγγας μέχρι το ελικοδρόμιο.
-Περίπου 2.500 είναι μπροστά στα Κανάλια.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να δοθεί μία δίκαιη, βιώσιμη, οικολογική και μόνιμη λύση σε ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους αγρότες της περιοχής μας, τερματίζοντας τις αυθαιρεσίες που προκαλούνται από την προχειρότητα την αβεβαιότητα και την απραξία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το