Οικονομία

Μπλόκο ΔΝΤ στην επιστροφή της τρόικας

dnt

Το σύνολο των προτάσεων της Ελλάδας περιμένει η τρόικα για να προσδιοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων της στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική φάση των διαρπαγματεύσεων για την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος. Ανοικτό άφησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το παράθυρο για να συμμετέχει στη μετά το μνημόνιο εποχή, στο «κομμάτι» της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδεχθεί να προσφέρει το οικονομικό «δίκτυ ασφαλείας».
«Αυτό (το θέμα της τεχνικής υποστηριξης) είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτημα του «Εθνους» αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την πρόωρη διακοπή του προγράμματος. «Δεν θα μεταφέρω», τόνισε, «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».
Πάντως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του «Ε» για την «προληπτική γραμμή στήριξης», που έθεσε η κ. Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα μας ανακτά σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές, αλλά «η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως απέδεξε η πρόσφατη αύξηση των spreads».
Ο κ. Ράις είπε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη». Αλλά, συνέχισε, «αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα». Πρόσθεσε με νόημα πως «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές».
Αναφορικά με την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ, τα νέα δεν είναι θετικά υπό την έννοια ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επανέναρξης της έκτης επιθεώρησης. Ο κ. Ράις τόνισε ότι η επιστροφή θα καθοριστεί από την ανταπόκριση της Αθήνας στο αίτημα της Τρόικα για να αποστείλει το σύνολο των προτάσεών της.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το