Τοπικά

Μπλοκάρισμα επιδοτήσεων χωρίς βεβαίωση άρδευσης

Μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, ωστόσο τους αγρότες θα περιμένει μια έκπληξη, που σχετίζεται με τη βεβαίωση άρδευσης, καθώς σε περίπτωση οφειλών για αρδευτικά τέλη, θα μπλοκάρονται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Να αναφερθεί ότι με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ γίνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, που προέρχονται από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν συμπεριλάβει ειδικά πεδία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει απαραιτήτως να δηλώνουν την πηγή άρδευσης (αν είναι από δίκτυο ΤΟΕΒ, από γεώτρηση, δημοτική, ιδιωτική κ.λπ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και αγροτοσυνδικαλιστές από τον Νομό Μαγνησίας, οι παραγωγοί μόνο για φέτος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις οριστικοποιήσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ωστόσο σε περίπτωση που πέσουν σε «δείγμα ελέγχου» των δηλώσεων και δεν έχουν τη βεβαίωση άρδευσης, οι επιδοτήσεις τους θα μπλοκαριστούν.
«Αυτό προβλέπεται και σε ειδικό εγχειρίδιο για την Πολλαπλή Συμμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ» επισημαίνουν αγροτοσυνδικαλιστές, ενώ στο εγχειρίδιο μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:
«Σε περίπτωση μη προσέλευσης στον έλεγχο μετά από ειδοποίηση, άρνησης ελέγχου, μη συγκέντρωσης ή συγκράτησης των ζώων, απειλής ή χρήσης βίας κατά των ελεγκτών, μη επίδειξης μητρώων ή αρχείων και παραστατικών ή εγγράφων της εκμετάλλευσης, παρεμπόδισης ή μη διευκόλυνσης της μετάβασης και επιθεώρησης στο σύνολο των αγροτεμαχίων, των σταβλικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων της εκμετάλλευσης, ο παραγωγός αποκλείεται από το σύνολο των ενισχύσεων που θα ελάμβανε για το έτος κατά το οποίο διεξάγεται ο έλεγχος».

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κατά τόπους πύλες ΟΣΔΕ, θα εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες οι καλλιεργητές θα πρέπει να επικυρώσουν από τους αρμόδιους φορείς (ΤΟΕΒ, Δήμο) που αρδεύουν τα αγροτεμάχιά τους. Μετά την επικύρωση θα καταχωρούνται στη δήλωση του ΟΣΔΕ, ωστόσο οι φορείς, δεν θα δίνουν τις βεβαιώσεις αν ο παραγωγός έχει οφειλές έναντι των αρδευτικών τελών, απλήρωτες ή έστω αρρύθμιστες.
Να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι για την πoλλαπλή συμμόρφωση γίνονται σε τυχαίο δείγμα κάθε χρόνο που μπορεί να φτάσει και το 25%, αν και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να γίνονται έλεγχοι συνέχεια στους ίδιους παραγωγούς.

Εξισωτική αποζημίωση
Στο μεταξύ, στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα για τις ορεινές περιοχές και 8,1 ευρώ για τις μειονεκτικές διαμορφώθηκε το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, για τις αιτήσεις που θα κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την έκδοση της σχετικής προκήρυξης.
Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν στην ενίσχυση των φετινών αιτήσεων και οριστικοποιήθηκαν με την 4η τροποποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία, αναμένεται να βγει μία προκήρυξη που θα αφορά τρεις υποδράσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το