Ελλάδα

Η μπλόφα του Βερολίνου στη μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ελλάδα παίζει τα ρέστα της

τσίπρας,-μερκελ

«Δεν είναι η για πρώτη φορά που οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα σπάνε τα νεύρα των Ευρωπαίων». Με αυτήν την φράση ξεκινά το άρθρο του οικονομικού περιοδικού Economist που έχει επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 25η Ιανουαρίου έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Ελλάδα ενδέχεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ένα αποτέλεσμα που μόλις αποφεύχθηκε το 2012 και θα μπορούσε ακόμα να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, σύμφωνα με το περιοδικό.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κερδίσει τις εκλογές και αντιμετωπίσει τους πιστωτές της Ελλάδας με αιτήματα που εκείνοι θεωρήσουν ασυμβίβαστα με την παραμονή της Ελλάδας στην νομισματική ένωση. Μία πολιτική απόφαση προκειμένου να εκδιωχθεί η Ελλάδα θα επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκλείοντας τις ελληνικές τράπεζες από τη λειτουργία ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και το σύστημα πληρωμών. Άραγε οι εκλογές στην Ελλάδα θα προκαλέσουν ένα Grexit;» αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια του παιχνιδιού ανταλλαγής μπλοφών μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της, με επικεφαλής τη γερμανική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που ενίσχυσαν οικονομικά την Ελλάδα, σημειώνει ο οικονομικό περιοδικό.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης: «Ο Τσίπρας πιθανόν να υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα υποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν ένα Grexit, το οποίο θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της καθώς θα κατέρριπτε την αρχή ότι η συμμετοχή σε αυτήν είναι αμετάκλητη. Απέναντι στην μπλόφα του, η γερμανική κυβέρνηση απαντά με μια άλλη μπλόφα: θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ενδώσει σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό, όχι τουλάχιστον από τη στιγμή που αυτό θα ενθάρρυνε πολιτικούς σε άλλες οικονομίες που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τσίπρα».

Την τελευταία φορά που τα παιχνίδι αυτό έλαβε χώρα, το καλοκαίρι του 2012, τόσο η Ελλάδα όσο η Γερμανία αντέδρασαν, γράφει ο Economist. Οι Έλληνες ψηφοφόροι το έκαναν αποφασίζοντας να μη στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ… παρέχοντας τη δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνασπισμού. Και η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον Σαμαρά και να μην επιβάλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως αρχικά εξέταζαν, για τον φόβο των συστημικών συνεπειών για την ευρωζώνη: οι αγορές φοβούνταν ότι όπου η Ελλάδα προηγηθεί θα ακολουθήσουν ενδεχομένως άλλοι.

Στην περίπτωση αυτή και οι δύο πλευρές για μία ακόμη φορά έχουν λόγους να αποφύγουν ένα Grexit, αλλά η διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας είναι μεγαλύτερη, τονίζει ο αρθρογράφος.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση είναι λιγότερο μεγάλος σε σύγκριση με το 2012 κι αυτό ενδεχομένως θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να τηρήσει σκληρή γραμμή. Οι Έλληνες από την πλευρά τους έχουν σε οποιαδήποτε περίπτωση ήδη υπομείνει πολλά βάσανα προκειμένου να παραμείνουν στην ευρωζώνη, με μια μεγάλη πλειονότητα να θεωρεί την παραμονή εκεί ως καλή παρά ως κακή. Η οικονομία έχει εξέλθει από την περιδίνηση και αν και το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό, οι όροι είναι εξαιρετικά επιεικείς.

Το άρθρο καταλήγει: Αυτό που όλα αυτά υπονοούν είναι ότι οι πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί μία αντιπαράθεση είτε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει λιγότερα από όσα αναμένεται στις κάλπες είτε μέσω μιας πιο διαλλακτικής στάσης από τον Τσίπρα εφόσον κερδίσει τις εκλογές, πιθανόν να είναι επαρκείς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Πηγή:http://mignatiou.com/

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το