Τοπικά

«Μπαρούτι» η Βιομηχανική Περιοχή Βόλου “Θ”

FOTF7C0

«Μπαρούτι» είναι ο περιβάλλοντας χώρος των περισσοτέρων εργοστασίων στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, από τα χόρτα και τους θάμνους, επισημαίνουν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αφορμή την προχθεσινή τραγωδία, από την έκρηξη και την φωτιά σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο-ψυγεία. Οι θάμνοι και τα χόρτα φθάνουν σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ πολλά βιομηχανοστάσια που είναι κλειστά, χρόνια, περιέχουν εύφλεκτα υλικά. Την ίδια ώρα ο φορέας διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης καθυστερεί τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων…

Προχθές το βράδυ στον χώρο αναμονής των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Βόλου συνελήφθη εξάλλου ο τρίτος Βούλγαρος Ρομά, που είχε διαφύγει πεζός μετά την έκρηξη στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο. Ο δεύτερος συμπατριώτης του, από τους τρεις που έκοβαν σίδερα εντός του εγκαταλειμμένου βιομηχανοστασίου, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Έχει υποστεί εγκαύματα στο 95% του σώματός του, από την έκρηξη και την  φωτιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Α’ ΒΙΠΕ, όπου έχασε ένας ακόμη 27χρονος συμπατριώτης τους τη ζωή του.

Ο 30χρονος Βούλγαρος, που πιθανότατα εκτελούσε καθήκοντα τσιλιαδόρου στη διάρκεια των εργασιών κοπής μετάλλων εντός των πρώην ψυγείων, που ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, ανακρίθηκε χθες από την αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ έγινε και αναπαράσταση της παράνομης επιχείρησης στον χώρο του εγκαταλειμμένου εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ν. Μιχαλάκη, δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία από την ανάκριση, ενώ χθες το πρωί ολοκληρώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙΠΕ Βόλου η έρευνα στον τόπο της τραγωδίας, χωρίς να βρεθούν άλλα θύματα.

Ο κ. Μιχαλάκης χαρακτηρίζει «μπαρούτι» τον περιβάλλοντα χώρο ορισμένων βιομηχανικών μονάδων στη ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς οι θάμνοι και τα χόρτα έχουν θεριέψει φέτος και εφόσον ξεσπάσει πυρκαγιά, θα κινδυνέψουν εκτός από περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα ο κ. Μιχαλάκης τονίζει ότι επανειλημμένως έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια με εύφλεκτες ύλες και ζητεί από τους αρμόδιους φορείς, να ξεκινήσει προσπάθεια καθαρισμού του χώρου.

Ωστόσο ο η ΒΙΠΕ Βόλου, ανήκει ακόμη από άποψη διαχείρισης στην ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ. Ο φορέας διαχείρισης που επρόκειτο να αναλάβει, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης καθυστερεί από το 2010, την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων… Όπως δήλωσε χθες στη «Θ» η κ. Ιωάννα Κιντά, πρόεδρος του φορέα, ακόμη αυτός δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, καθώς δεν έχει εγκριθεί η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, που βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2010…

Τον φορέα έχουν δημιουργήσει 42 επιχειρήσεις, που εδρεύουν στη ΒΙΠΕ. Τη διαχείριση της βιομηχανικής περιοχής έχει σήμερα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ (Τράπεζα Πειραιώς).

Το βασικό πρόβλημα της ΒΙΠΕ  είναι η φύλαξη, καθώς έχουν αυξηθεί οι κλοπές στις επιχειρήσεις της περιοχής. Στην περιοχή εδρεύουν σήμερα 110 περίπου επιχειρήσεις.

Η συνολική έκταση της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου ανέρχεται σε 2.759 στρέμματα, ενώ η έκταση που καταλαμβάνουν τα βιομηχανοστάσια είναι 1549 στρέμματα.

Επίσης 123 στρέμματα καταλαμβάνουν οι βιοτεχνίες, 16 στρέμματα είναι κοινόχρηστοι χώροι, 364 στρέμματα είναι οι δρόμοι, 701 στρέμματα το πράσινο (πάρκα) και 6 στρέμματα διάφοροι χώροι.

Το σχέδιο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ προέβλεπε μεταξύ άλλων μονάδες επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, δίκτυα υδροδότησης και ομβρίων, σύστημα παρακολούθησης αερίων εκπομπών για τις Α’ και Β’ ΒΙΠΕ  Βόλου, καθώς και το ΒΙΟΠΑ. Πρόκειται για επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των βιομηχανικών περιοχών του Βόλου, που περιλαμβάνονταν στον γενικότερο σχεδιασμό, έτσι  όπως τον είχαν ανακοινώσει τα συναρμόδια Υπουργεία και η Τράπεζα Πειραιώς, δια της εταιρείας ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.  (συμμετοχή Δημοσίου 35%, Τράπεζα Πειραιώς 65%).

Στόχος ήταν οι βιομηχανικές περιοχές και το ΒΙΟΠΑ να καταστούν ελκυστικά για τις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» και να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο «πράσινων επιχειρηματικών πάρκων». Αντ’ αυτού οι ΒΙΠΕ του Βόλου έχουν γίνει πράσινες από τα χόρτα και τους θάμνους…

Χαροπαλεύει ο ένας Βούλγαρος, συνελήφθη ο τρίτος

Στις 9.30 προχθές το βράδυ εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, όπου είχε μεταβεί και ανάμεσα στους συγγενείς του πολυεγκαυματία συμπατριώτη του, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, ο τρίτος Βούλγαρος Ρομά, που βρισκόταν την ώρα της έκρηξης στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ.

Πρόκειται για ένα 30χρονο Βούλγαρο, ο οποίος προχθές αργά το βράδυ εμφανίστηκε στο Νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθεί για τη υγεία του συμπατριώτη του. Οι άνδρες του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, που βρίσκονταν στο χώρο του Νοσοκομείου, μιλώντας με συγγενείς του νεκρού και του τραυματία, τον εντόπισαν και πλέον κρατείται από την Αστυνομία και ανακρίνεται. Όπως ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Α” ΒΙΠΕ και επικεφαλής της προχθεσινής επιχείρησης κατάσβεσης, κ. Βλόντζος, που σημειωτέον τραυματίστηκε στο πόδι του και του τοποθετήθηκε γύψος, «δεν θα συνεχίσουμε περαιτέρω τις έρευνες στο χώρο του εργοστασίου για εξεύρεση άλλου ατόμου, καθώς ο τρίτος Βούλγαρος μας διαβεβαίωσε, ότι μόνον αυτός και τα άλλα δύο άτομα ήταν στο παλιό εργοστάσιο. Μετά την αυτοψία στο χώρο για να μας δείξει πως ακριβώς εξελίχθηκε το περιστατικό, θα τον οδηγήσουμε στον εισαγγελέα».

Ο τρίτος Βούλγαρος δεν έχει πάθει το παραμικρό και διέφυγε τρέχοντας από τον τόπο της πυρκαγιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το