Τοπικά

Μπαράζ ελέγχων εφοριακών σε καταστήματα του Βόλου – Βρέθηκε αδήλωτη ταμειακή μηχανή “Θ”

tameiaki

Ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης τόσο του Βόλου όσο και περιφερειακά πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο κλιμάκια εφοριακών των τοπικών Δ.Ο.Υ. Αν και οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν λίγες, επικράτησε πανικός μεταξύ των καταστηματαρχών, καθώς το εν λόγω διήμερο που ήθελαν να εργασθούν και να κάνουν τζίρο, δεν ήταν και το πιο ωραίο να εισέρχονται στα καταστήματα εφοριακοί και να ζητούν αποδείξεις και φορολογικά στοιχεία…
Η παραβατικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε το 10% περίπου, ενώ μεταξύ των καταστημάτων που ελέγχθηκαν βρέθηκε και ένα που είχε αδήλωτη ταμειακή μηχανή…
Είναι χαρακτηριστικό ότι από εφοριακούς της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας ελέγχθηκαν το τριήμερο 50 περίπου καταστήματα εστίασης και διασκέδασης τόσο στη Ν. Ιωνία, όσο και στις περιοχές Αλμυρού, Σούρπης, Αμαλιάπολης, Στεφανοβικείου και Βελεστίνου.
Οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν και καθημερινές, τόσο όσον αφορά την έκδοση αποδείξεων, όσο και για την ύπαρξη δευτέρων ταμειακών μηχανών. Μέχρι και οι πινακίδες των επαγγελματικών αυτοκινήτων των επιχειρήσεων ελέγχονται και διασταυρώνονται με στοιχεία για οφειλές προς το Δημόσιο…
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου έτους 2015 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το φαινόμενο των αδήλωτων ταμειακών απασχολεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς θεωρείται ότι προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Για αυτό και έχει καταρτισθεί ειδικό σχέδιο ελέγχων για αδήλωτες ταμειακές μηχανές.
Στο στόχαστρο έχουν μπει καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, που συντελείται κυρίως με την μη έκδοση αποδείξεων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων από τις Δ.Ο.Υ. ενώ αναμένεται να προσλάβουν μαζικότερο χαρακτήρα τις επόμενες ημέρες.
Εφοριακοί που συμμετέχουν στους ελέγχους, αναφέρουν ότι αξιοποιούνται καινούριες μέθοδοι για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι το “νέο κόλπο” των φοροφυγάδων είναι η επέμβαση στη φορολογική ταμειακή μηχανή με τέτοιο τρόπο, που να εμφανίζει μειωμένο το τελικό ποσό του ημερήσιου τζίρου, ενώ το κατάστημα έχει εκδώσει κανονικά όλες τις αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό αποδίδει λιγότερο ΦΠΑ, ενώ κατά τον έλεγχο εμφανίζεται να κόβει αποδείξεις.

Παρατείνεται η σύγχυση για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Το θέμα της κατάργησης ή όχι του Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, συνεχίζει να απασχολεί την κοινωνία. Οι προθεσμίες σύμφωνα με τις εγκυκλίους και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα είναι οι ακόλουθες:
-Δήλωση μεταβολών:
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1199/2.9.2015, η δήλωση μεταβολών για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. των προσώπων που υπάγονται πλέον στο κανονικό καθεστώς από 20.7.2015, υποβάλλεται μέχρι και την 16η Οκτωβρίου 2015 χωρίς κυρώσεις (σ.σ. η ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. των προσώπων αυτών πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης μεταβολών με δηλούμενη ημερομηνία μεταβολής την 20.07.2015).
– Σύνταξη απογραφής αποθεμάτων μετάταξης:
Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν τα πρόσωπα που θα υπαχθούν στο φόρο έως την 19η Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης [σ.σ. δείτε σχετικό δελτίο τύπου].
– Έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για την επιβολή Φ.Π.Α.:
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/9.9.2015 τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του Φ.Π.Α., για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20.7.2015 έως και 16.10.2015 από επιχειρήσεις εκπαίδευσης που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., εκδίδονται μέχρι και 23.10.2015.
Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση Φ.Π.Α. που αφορά στη φορολογική περίοδο, εντός της οποίας ο φόρος νόμιμα οφείλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κώδικα Φ.Π.Α. και τα αναφερόμενα στην ανωτέρω διάταξη του Ν. 4336/2015.
– Υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α.:
Οι ανωτέρω δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Νέα εκκαθαριστικά αγροτών
Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εκκαθαρίσεων που αφορούν τις νέες αλλαγές στην προκαταβολή φόρου των αγροτών (από 27.5% σε 55%) και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4336/2015 και 4334/2015. Ο μεταβολές αφορούν περίπου 300.000 φορολογούμενους.
Ο επιπλέον φόρος που βεβαιώθηκε μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 30/11/2015 με την σχετική έκπτωση 2%, ή σε δόσεις οι οποίες ορίστηκαν ως εξής :
1η Δόση – 30.11.2015
2η Δόση – 31.12.2015
3η Δόση – 29.02.2016.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το