Ελλάδα

Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας»

Ο Γιώργος Μπανιώτης χαρακτήρισε ως «μέγα λάθος» την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική». Ακόμη ο καθηγητής Γλωσσολογίας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αναγνώριση δημιουργεί μια εστία η οποία θα δημιουργεί μειονοτικά θέματα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι η γλώσσα που μιλούν στη γειτονική χώρα είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» και δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδονική. Θα μπορούσε να λέγεται βουλγαροσερβική ή μακεδονοσλαβική, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι οι γείτονες επέμεναν να χαρακτηριστεί μακεδονική γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.

Ακόμη είπε ότι, παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα με αφορμή τη γλώσσα.

«Επειδή βάλαμε την τζίφρα, ήρθε το ουράνιο τόξο, μια ομαδούλα ανθρώπων, και ζήτησαν από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, επικαλούνται εθνικότητα και γλώσσα, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι «η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τη χώρα Μακεδονία και τη γλώσσα μακεδονική, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκαν τώρα, το 2019. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά. Γράφεται με κυριλικό αλφάβητο. Θα μπορούσε να λέγεται και μακεδονο-σλαβική. Σε καμία περίπτωση μακεδονική. Γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον πολιτισμό».

«Η γλώσσα είναι ταυτότητα», είπε ακόμα και στηριζόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, «κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας διαφορετικής, μειονότητας, οι Αλβανοί των Σκοπίων να πούνε εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία. Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη συμφωνία».

Παράλληλα χαρακτήρισε μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών. «Κατ’ αρχήν η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε στη συμφωνία», είπε.

«Εάν δεν έφερε το ψευδώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα. Είναι μέγα λάθος η αναγνώριση αυτής της γλώσσας και θα γεννά προβλήματα. Δημιουργείται μια εστία επιστημονική πια η οποία θα υποστηρίζει μειονοτικά θέματα» συμπλήρωσε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το