Ελλάδα

Μπαμπινιώτης για τις κάμερες: Ο δάσκαλος πρέπει να φαίνεται

Την άποψη ότι θα πρέπει οι δάσκαλοι να φαίνονται στις διαδικτυακές μεταδόσεις μαθημάτων στη μετά – πανδημία εποχή, εξέφρασε ο κορυφαίος Έλληνας γλωσσολόγος, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος 7».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν ο δάσκαλος να μην φαίνεται, να είναι σαν να πρόκειται για τηλεφωνική σύνδεση ή για ραδιόφωνο, να είναι η αόρατος κεφαλή. Ο δάσκαλος είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να τιμάμε, τα παιδιά τον υπολογίζουν, τον σέβονται, είναι μια αυθεντία για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα παιδιά, επομένως ο δάσκαλος πρέπει να φαίνεται και να διδάσκει σαν να ήταν ζωντανά μέσα στην τάξη (και είναι για τα μισά παιδιά) και οι μαθητές δεν φαίνονται, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουμε τους μαθητές, είτε αυτούς που είναι στην τάξη, είτε αυτούς που είναι στα σπίτια τους και παρακολουθούν».

Στους προβληματισμούς που θέτουν όσοι εναντιώνονται στην κάλυψη των μαθημάτων με κάμερα και στην απευθείας μετάδοσή τους, θεωρώντας πως θα χαθούν ο αυθορμητισμός και οι στιγμές γέλιου – αναπόσπαστα στοιχεία ενός «ζωντανού» μαθήματος – ο κ. Μπαμπινιώτης απαντά: «Έχω μία τελείως διαφορετική εκτίμηση όντας 40 χρόνια σε επαφή με την εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο – και άρα μπορώ να έχω μία εκτίμηση και μία άποψη. Ο δάσκαλος είναι ένα σεβαστό πρόσωπο και στα παιδιά, αυτό που πάμε εμείς να εμφανίσουμε, ότι μπορεί να γίνει πλάκα, το ένα και το άλλο, δηλαδή πάμε να κρύψουμε τον δάσκαλο; Ντρεπόμαστε για τους δασκάλους μας; Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε έτσι στην Παιδεία, στην εκπαίδευση, να μην φανεί ο δάσκαλος, να μην μιλήσει με τους μαθητές γιατί δήθεν θα εκτεθεί; Κοιτάξτε, αυτή η σύλληψη είναι τελείως ανεδαφική και αντίθετη προς κάθε έννοια Παιδείας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Αυτό που έπρεπε να γίνει και σωστά γίνεται είναι ότι, από τις 17/5, 600.000 μαθητές της Δευτεροβάθμιας γυρίζουν στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στον χώρο που είναι οικείος για τα παιδιά, που είναι η προέκταση της ζωής τους, είναι το δεύτερο σπίτι τους». Όσον αφορά, τέλος, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη χρήση καμερών στα μαθήματα, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε πως γνωρίζει ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει πάρει άδεια να επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων μόνο για την περίοδο της πανδημίας.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νότια Αφρική: Αντί για πασχαλινά αυγά, υιοθετήστε ένα αυγό πιγκουίνου, προτρέπει περιβαλλοντική οργάνωση

Όσοι έχουν βαρεθεί να αγοράζουν σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια μπορούν το φετινό Πάσχα των Καθολικών…

29 Μαρτίου 2024

Μπραντ Πιτ: Τα παρατάει στη διαμάχη με την Τζολί – Αποσύρει το αίτημα για συνεπιμέλεια των παιδιών τους

Ο Μπραντ Πιτ φαίνεται πως σκοπεύει να δώσει τέλος στην πολυετή δικαστική του διαμάχη με…

29 Μαρτίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού

Θλίψη στην τοπική κοινωνία για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κρυονερίτη συνταξιούχου πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού…

29 Μαρτίου 2024

Οι δικηγόροι απαντούν σε Κασσελάκη για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας

Το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας υποστηρίζουν οι δικηγόροι της χώρας, με ανακοίνωσή τους, απαντώντας έτσι…

29 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες «γυρνούν την πλάτη» στη συνέχιση παροχής βοήθειας στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σόκαρε τον πλανήτη και προκάλεσε…

29 Μαρτίου 2024

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Ράλι Κένταυρος

Αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων που θα κινούνται από την Αγριά μέχρι τη Ζαγορά θα…

29 Μαρτίου 2024