Πολιτισμός

Μουσικοποιητική βραδιά και προβολή ντοκιμαντέρ – Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Παλαιολόγο Θεολόγου

Σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 20.30, με μια μουσικοποιητική βραδιά και την επαναπροβολή του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου (Ν. Ιωνία 1930 – Βόλος 2017) στο Πορφυρογένειο Αγριάς.

Η παρουσίαση του αφιερώματος ήταν μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας. Όπως είναι γνωστό η έναρξή του έγινε με τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης έργων του καλλιτέχνη και την πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα» – Παλαιολόγος Θεολόγος 1930 – 2017», καθώς και με την έκδοση καταλόγου.
Η τελική εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ, ενώ θα ακολουθήσει μια συνομιλία της επιμελήτριας της έκθεσης Χρύσας Δραντάκη με τον διακεκριμένο ζωγράφο, Σκιαθίτη στην καταγωγή, Γιάννη Μιχαηλίδη, φίλο του Π. Θεολόγου και συνοδοιπόρου στα μετά την εξορία χρόνια για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με αγαπημένα ποιήματα του Π. Θεολόγου που θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη και θα συνοδεύσει με αγαπημένες του μουσικές διασκευασμένες για πιάνο η πιανίστα Νεκταρία Παπαδημητρίου.

Ο ίδιος ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου αφηγήθηκε την ιστορία του στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάγδαρη το 2010. Αυτό το ντοκουμέντο μαζί με τις μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης (Ντόρα Λιβανού, Γιάννης Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Βάσια Καρκαγιάννη), της πολιτικής (Κώστας Πουλάκης), πολιτικών εξόριστων (Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Κουντούρης), κατοίκων του νησιού της Λέρου που ήταν τόπος εξορίας, καθώς και του γιου του ζωγράφου, Παναγιώτη και της καταδικασμένης σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου, γυναίκας του, αποτελούν τα υλικά με τα οποία χτίστηκε η ταινία, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό και τα ξεχωριστά ζωγραφικά έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου. Εκτός από τον σκηνοθέτη βασικοί συντελεστές υπήρξαν η Χρύσα Δραντάκη (έρευνα καλλιτεχνικού υλικού), Αθανασία Ξαφάρα, Ανδρέας Μιμαίος (πρωτότυπη μουσική), Κώστας Ανέστης (οργάνωση παραγωγής), Τάσος Νικολάου – Αποστόλης Χουλιάρας διεύθυνση φωτογραφίας, Cinegraph(post production).
Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία για τελευταία ημέρα να επισκεφτεί την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το