Πολιτισμός

Μουσική παράσταση- αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ

Μια μαγική βραδιά θα ζήσει το φιλόμουσο κοινό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας σήμερα Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό, που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες, τον Μιχάλη Σουγιούλ, σε μια ονειρική μουσική παράσταση με τη συμμετοχή πάνω από πενήντα εξαίρετων μουσικών και χορωδών.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», ο Σύλλογος Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος» και το Δίκτυο «Περραιβία», υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, τιμώντας έτσι τον μεγάλο συνθέτη 60 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Στην εκδήλωση εμφανίζεται η 40μελής «Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήσου Μπαλανίκα, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσουν εκπρόσωποι της οικογένειας του Μ. Σουγιούλ.
Σολίστ: Θωμάς Σκοτίδας, Μαριάννα Ζάχου. Τη χορωδία συνοδεύει δεκαμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς-σολίστ από όλη τη Θεσσαλία. Ενορχήστρωση-χορωδιακή επεξεργασία: Χρήστος Μπαλανίκας.

Ο Μιχάλης Σουγιούλ γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας το 1906 και πέθανε στην Αθήνα το 1958. Υπήρξε πολυγραφότατος στο είδος της ελληνικής ελαφράς μουσικής κατά τον μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική μετεμφυλιακή δεκαετία, γράφοντας περισσότερα από 700 τραγούδια σε όλα τα στιλ όπως: Ταγκό, βαλς, καντάδες, δημοτικά τραγούδια, πατριωτικά και τα γνωστά σε όλους μας αρχοντορεμπέτικα. Ποιος δεν θυμάται τα: «Άστα τα μαλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ο Τραμπαρίφας», «Μια ζωή την έχουμε», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά», «Ο μήνας έχει εννιά», «Πάμε σαν άλλοτε» και τόσα άλλα. Στο πασίγνωστο «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» χρησιμοποίησε τη μελωδία του δικού του τραγουδιού «Ζεχρά» (αρχικά γραμμένου το 1938 σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη) με νέους στίχους του Μίμη Τραϊφόρου γραμμένους για τη Σοφία Βέμπο.
Επίσης έχει γράψει μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και μουσική για 10 κινηματογραφικές ταινίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το