Πολιτισμός

Μουσική παράσταση – αφιέρωμα στη μνήμη ων Ποντίων

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας και το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνουν μουσική παράσταση, αφιερωμένη στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την 19η Μαΐου θρηνούμε τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Στο μουσικό κομμάτι θα πάρει μέρος παραδοσιακή χορωδία – ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Αγροκώστα, ενώ θα αφηγούνται η Κατερίνα Αντωνακάκη και η Ελένη Στυλίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας και των λοιπών χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας και όχι μόνον τους γενοκτονημένους. Είναι θέμα πανανθρώπινο, αλλά στην Ελλάδα αυτό το ζήτημα έχει περιοριστεί και το κυριότερο, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να αγνοεί ότι στον Πόντο, για 28 αιώνες άνθισε ένας πολιτισμός που κόμισε στην ανθρωπότητα την έκπληξη της κριτικής σκέψης, δηλαδή τη βάση της επιστήμης και της έρευνας. Σήμερα οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής απουσιάζουν από τα σχολικά βιβλία, πάρα μόνον γίνεται μια αναφορά σε μερικές σειρές. Ίσως σήμερα ένα παιδί, να αγνοεί πού βρίσκεται ο Πόντος, η Σινώπη, η Τραπεζούντα, η Κερασούντα, η Αργυρούπολη, τα Σούρμενα και πολλές άλλες πόλεις ξακουστές. Να αγνοεί ότι εκεί ανθούσε επί αιώνες ένας γεμάτος σφρίγος Ελληνισμός που είχε στα χέρια του την οικονομική και πολιτιστική ζωή του Πόντου και της Ανατολής. Ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου. Θρηνούμε τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Η οδύνη μας είναι αφόρητη, αλλά νόημα έχει να διαφυλάττουμε τη μνήμη, για να μην απαλειφθούν τα όρια ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα. Αυτοί που μας θέλουν αμνήμονες, θα παίρνουν τις απαντήσεις τους. Παρά τα εμπόδια θα συνεχίσουμε. Έχουμε μαζί μας το δίκιο της Ιστορίας και δεν ξεχνάμε και ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας στερήσει το δικαίωμα στη μνήμη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το