Τοπικά

Μουσουλμάνοι του Πακιστάν που ζουν στο Βόλο μιλούν στη «Θ» για το Ισλάμ και τη χώρα που τους υποδέχτηκε

Σ11 Φ1 (1)

Ο Mehdi Khan είναι μουσουλμάνος από το Πακιστάν. Ανήκει σε μια μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί πλέον 40 με 50 άτομα στο Βόλο καθώς η κρίση «έδιωξε» τους πάντες για τη Βόρεια Ευρώπη.

Μέχρι και ο εκτελών χρέη… ιμάμη έφυγε από το Βόλο και τη χώρα.

Τόπος λατρείας; Ένα σπίτι στη Ζάχου όπου όλοι συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή μεσημέρι για να προσευχηθούν. Σήμερα είναι τόσοι λίγοι, που όταν γίνεται «ταμείο» δεν «βγαίνουν» ούτε τα χρήματα για το ενοίκιο.

Τα κυρίαρχα στερεότυπα θέλουν τους μουσουλμάνους βίαιους, απολίτιστους, αντιδημοκρατικούς και φανατικούς, παραβλέποντας ιστορικά δεδομένα, όπως η τεράστια συμβολή του αραβικού κόσμου στις επιστήμες και η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων επί αιώνες. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μουσουλμάνοι ανήκουν σε έναν τεράστιο και πολύμορφο πολιτισμό.

Ο Mehdi είναι πολύ γνωστός στη γειτονιά του, στο τέρμα της Ερμού. Άνοιξε δύο δικά του μαγαζιά. Στο ένα πουλά από αραβικές πίτες μέχρι μανταλάκια και στο διπλανό έχει ανοίξει κομμωτήριο. Με 5 ευρώ το κούρεμα, το ταμείο υποστηρίζει και την πρόσληψη της κομμώτριας.

Η οικογένειά του ζει στο Πακιστάν. Έχει τέσσερα παιδιά που επισκέπτεται μια φορά το χρόνο.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1993 και χαρτιά απέκτησε το 1998. Μέχρι τότε ήταν παράνομος και έκανε σκληρές δουλειές για να ζήσει, με μεροκάματο 7 χιλιάδες δραχμές και 12ωρη απασχόληση.

Οικοδομή το πρωϊ και αγροτικές εργασίες μέχρι το βράδυ στο Μαραθώνα. Έμενε στο Μενίδι…

Στην Ελλάδα ζούσε ο ξάδερφός του. Και σήμερα ακόμα υποστηρίζει πως η Ελλάδα, παρά την κρίση , είναι μια χώρα που μπορεί να αφομοιώσει πρόσφυγες που ζουν στον πόλεμο και θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν.

«Δεν αντιμετώπισα ρατσισμό όταν ήρθα στην Ελλάδα. Έζησα σκληρά και με εκμεταλλεύτηκαν όπως σήμερα εκμεταλλεύονται και τους Έλληνες, όσοι έχουν χρήματα». Στο Βόλο ήρθε πριν πέντε χρόνια, με την κρίση να έχει ξεσπάσει και αποφάσισε με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει να δώσει ενοίκιο , να αγοράσει εμπορεύματα και να ανοίξει δική του επιχείρηση. Εκτός από δύο μαγαζιά στην Ερμού έχει πλέον και ένα τρίτο, με συνεταίρο και πουλά τα ίδια προϊόντα στην οδό Μεταμορφώσεως.

«Η ισλαμική θρησκεία δεν απέχει στο περιεχόμενό της από τον χριστιανισμό, το μήνυμα και των δύο είναι η αγάπη και η αλληλοβοήθεια», λέει, χωρίς να θέλει να σχολιάσει την φοβία που καλλιεργείται απέναντι στον ισλαμισμό, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ο Zahoor Ahmed είναι επίσης από τους πρώτους μουσουλμάνους που ήρθαν μαζικά από το Πακιστάν τη δεκαετία του 2000.

Ο Zahoor έχει βιώσει και τον ρατσισμό και την αποξένωση, αλλά επαναλαμβάνει πως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια και πως η χώρα που τον υποδέχτηκε, είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να επιλέξει για να ζήσει. Την οικογένειά του δεν μπορεί να τη φέρει στην Ελλάδα γιατί πρέπει να παρουσιάζει φορολογική δήλωση 18.000 ευρώ, ενώ και για τον ίδιο ήταν δύσκολη η ενσωμάτωση στην κοινωνία.

«Καμία χώρα δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους μουσουλμάνους. Κανένας πραγματικός μουσουλμάνος δεν θα σκότωνε ποτέ παιδιά και αθώους ανθρώπους», μας λέει.

Οι ισλαμιστές, αυτοί δηλαδή που επιδιώκουν τη διακυβέρνηση των χωρών τους στη βάση του ισλαμικού νόμου, είναι πολύ λίγοι και από αυτούς εκείνοι που αξιώνουν να το επιβάλλουν διά της βίας είναι ελάχιστοι και αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να δώσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το