Τοπικά

Το μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές Τρικάλων

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των παλαιών φυλακών Τρικάλων που θα στεγάσουν το μουσείο Τσιτσάνη. Το έργο προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Το έργο αλλάζει αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά τη μορφή του κέντρου της πόλης, επισήμανε ο κ. Αγοραστός. “Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και αυτή τη στιγμή αποτελεί εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης. Εκεί πλέον δημιουργείται το Μουσείο Τσιτσάνη. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός, διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικο-συνθέτης και το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τα έργα αυτά στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ ζήτησε ταχύτητα και δουλειά έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για το ποσό των 1.561.853,72 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 158.146,26 ευρώ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ακολουθεί πλέον η υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης μεταξύ Δήμου και αναδειχθέντος στο διαγωνισμό αναδόχου, για την έναρξη των εργασιών.

Σημειώνεται ότι, το υπόψη έργο υλοποιείται παράλληλα με το έργο «Προστασία – ανάδειξη λουτρού στο κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που εκτελείται από την 19η Ε.Β.Α., το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Οι παρεμβάσεις αφορούν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου των Φυλακών όπου και ανεβρέθηκαν τα λουτρά.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσή του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το