Πολιτισμός

Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Τα Πτερόεντα Δώρα» με δωρεάν είσοδο στο Αχίλλειο

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 9μ.μ, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον, με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζεται το θεατρικό δρώμενο «Τα Πτερόεντα Δώρα» με αφήγηση, ζωντανή μουσική και εικαστικό βίντεο. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Βόλου. Τη σκηνοθεσία και την αφήγηση στην  παράσταση, έχει αναλάβει ο ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς, ενώ η μουσική, ζωντανά επί σκηνής, απόλυτα ταιριαστή με την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανήκει στο Μουσικό Σύνολο ΄¨ΙΑΜΒΟΣ¨ το οποίο αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Γράβο (τρομπέτα), Δρ.Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη (πιάνο) και Ζαφειρούλα Χαντή (βιολοντσέλο).

Το θεατρικό δρώμενο βασίζεται σε δύο κορυφαία διηγήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, έργα ωριμότητας του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ¨Τα Πτερόεντα Δώρα¨, σε μουσική του Κωνσταντίνου Γράβου και ¨Ο Έρωτας στα χιόνια¨, σε μουσική του Αλέξανδρου Καρκάλα.
Γραμμένο το 1895, το πρωτοχρονιάτικο διήγημα ¨Ο Έρωτας στα χιόνια¨, είναι μια λιτή αφήγηση της τελευταίας μέρας πριν την αλλαγή του χρόνου, ενός γερασμένου «εν αμαρτίαις» ανθρώπου. ¨Τα Πτερόεντα Δώρα¨, γραμμένα το 1907, αφηγούνται την κάθοδο από τα ουράνια βασίλεια την Παραμονή των Χριστουγέννων, του καλού Άγγελου της πόλης και τη προσπάθειά του να προσφέρει τα Θεϊκά Δώρα στους ανθρώπους.

Το Μουσικό Σύνολο ΙΑΜΒΟΣ, δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά τα τελευταία 25 χρόνια, από το 1992. Αποτελείται από Διπλωματούχους Σολίστ με πολύ καλές σπουδές στον τομέα της μουσικής, της Επιστήμης της Μουσικολογίας και των Ανώτερων Θεωρητικών, σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα μέλη του έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν συμπράξει σαν σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με διάφορα σύνολα Μουσικής Δωματίου, κάποιων από τα οποία είναι ιδρυτικά μέλη. Έχοντας ως βάση την πόλη του Βόλου, ζουν και διδάσκουν στο Μουσικό Σχολείο του Βόλου, σε σχολεία και ωδεία της πόλης. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του συνόλου στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, είναι έντονη. Το 2011 εμφανίσθηκε μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρου Β’ στην ετήσια επίσημη Θρονική εορτή του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 2009 στο επετειακό αφιέρωμα στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Συμμετείχε επίσης στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών στο Λονδίνο (Αγγλία), στη διάσημη Sala del Capitolo του Φλαγγιανού Κολλεγίου στη Βενετία με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών «Without borders» στο Παλάτι «Balchik» στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής (Βόλος 2006), Δεληγεώργεια 2008- «Αργαναύτες», εορτασμοί για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, «Πολιτιστική Μεσογειάδα 2010» και έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με σημαντικούς τοπικούς φορείς της Μαγνησίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

O Δημήτρης Δακτυλάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Παρακολούθησε για 2 χρόνια το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Λευτέρη Βογιατζή, με τους Δημήτρη Μαρωνίτη, Σπύρο Σακκά, Ζουζού Νικολούδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο κ.α. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Λευτέρης Βογιατζής, Κώστας Τσιάνος, Δημήτρης Οικονόμου, Λυδία Κονιόρδου, Siegfried Schöenbohm, Θέμης Μουμουλίδης, και με μαέστρους όπως ο Γιώργος Χατζηνίκος και ο Συμεών Κόγκαν. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, Πάτρας, με το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ν. Αγγελίνη – Π. Χατζινίκου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ομάδα Τέχνης «Λόγος και Σιγή», bar theater company, την Θεατρική Ομάδα Βόλου, κ.α.. Έχει διδάξει υποκριτική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου. Από το Φθινόπωρο του 1993 διδάσκει υποκριτική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ. Από τότε έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει όλες τις παραστάσεις του Εργαστηρίου. Το 1993 ανέλαβε την δημιουργία και τον συντονισμό θεατρικής ομάδος ατόμων με κινητικές δυσκολίες στα πλαίσια του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Υ.Κ), όπου επί σειρά ετών δίδαξε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις της ομάδος. Έχει διδάξει θέατρο σε σεμινάρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε σεμινάρια αρχαίου δράματος κ.α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το