Τοπικά

Η μουσικοκινητική ως παιχνίδι ρυθμών: Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και γονείς στην «Καμινάδα»

Με αφορμή το σεμινάριο μουσικοκινητικής «Ηχομαγειρέματα» που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 4 Νοεμβρίου από το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Καμινάδα» μίλησε στην «Θ» ο μουσικοπαιδαγωγός – συγγραφέας κ. Βασίλης Τζάνος – Αναγνώστου του οποίου η καινούργια δουλειά θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο σεμινάριο.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο τι θα περιλαμβάνει το αυριανό σεμινάριο ο κ. Βασίλης Τζάνος – Αναγνώστου επισημαίνει ότι «το σεμινάριο «Ηχομαγειρέματα» είναι μια εντελώς καινούργια δουλειά, καθώς είναι υλικό από το υπό έκδοση νέο βιβλίο με τον ίδιο τίτλο «Ηχομαγειρέματα – Ρυθμομαστορέματα». Αυτό που κάνει είναι να απλοποιεί γνωστούς ρυθμούς, χορευτικούς, όπως ο καλαματιανός και ο τσάμικος, δηλαδή και παραδοσιακούς χορούς έτσι που να γίνουν προσιτοί όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγαλύτερους. Δεν είναι ένας τρόπος που μαθαίνουμε χορούς, αλλά είναι ένας τρόπος που αναλύουμε τους ρυθμούς που έχουν τα ποιήματα, ο καθημερινός λόγος και τα τραγούδια, παιδικά, παραδοσιακά ή και καινούργια. Το βασικό λοιπόν είναι ότι το υλικό που χρησιμοποιούμε είναι γνωστοί ρυθμοί τους οποίους εμείς μαθαίνουμε να τους αναλύουμε στα στοιχειώδη τους κομμάτια και να τους αναπαράγουμε με τη βοήθεια ήχων από το ίδιο μας το σώμα, τα λεγόμενα body percussions ή με παράξενες παρτιτούρες χρησιμοποιώντας πάλι το σώμα.

Ο μουσικοπαιδαγωγός – συγγραφέας κ. Βασίλης Τζάνος – Αναγνώστου

Χαρακτηριστικοί τίτλοι από κεφάλαια του έργου αυτού είναι η Ορχήστρα των Σωμάτων, κατά το η Ορχήστρα των Χρωμάτων και η τρισδιάστατη παρτιτούρα ή η πολύχρωμη παρτιτούρα». Παράλληλα συμπληρώνει «Ουσιαστικά αποτελεί υλικό εντελώς πρωτότυπο που με παιγνιώδη τρόπο προσεγγίζει πράγματα που είναι λίγο ως πολύ δυσνόητα για αυτούς που δεν ξέρουν μουσική ή χορό και τα κάνει παιχνίδι. Με την ομάδα με την οποία δουλεύω εδώ και 12 χρόνια, τους «Αεί Παίδες», οτιδήποτε σκοπεύουμε να εκδώσουμε το διδάσκουμε πριν σε σεμινάρια για να δούμε ακριβώς την απόδοσή του και αν το υλικό έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αυτό το υλικό λοιπόν δοκιμάζεται στην πράξη και βελτιωμένο με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα σεμινάρια εκδίδεται. Αυτό θα είναι το τέταρτο βιβλίο μας και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι μέχρι την άνοιξη».

Στην ερώτηση τι θα μάθει κάποιος με τη συμμετοχή του σε αυτό το σεμινάριο ο κ. Τζάνος – Αναγνώστου υποστηρίζει πως «κατά κύριο λόγο η ευχή μας και το λέω αυτό γιατί στον συγκεκριμένο χώρο, στην «Καμινάδα», έχουμε συναντήσει μια εξαιρετική ομάδα από νέους, θα θέλαμε σε αυτό το σεμινάριο να συμμετέχουν και οι γονείς για να μάθουν με απλούς τρόπους να παίζουν με τα παιδιά τους «μουσική». Ως «μουσική» εννοούμε εδώ ρυθμικά παιχνίδια με «μουσικά όργανα» που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, με ξύλινες κουτάλες, με σουρωτήρια, με ξύστες με τέτοια αντικείμενα. Το μουσικοκινητικό σεμινάριο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες εμψυχωτές, αλλά και σε γονείς με «ανησυχίες» που επιθυμούν να μάθουν καινούργιες δραστηριότητες τις οποίες θα μοιράζονται με τα παιδιά τους. Είναι αυταπόδεικτο πως είναι σημαντικό για τα παιδιά να παίζουν, αλλά παίζοντας μπορούν να μάθουν, με τρόπο βιωματικό, πράγματα. Το μουσικοκινητικό σύστημα που χρησιμοποιούμε, το σύστημα Ορφ, είναι μια μέθοδος που προσεγγίζει με τον λόγο, τη μουσική και την κίνηση. Το σύστημα αυτό μας βοηθάει να ανοίξουμε παράθυρα μέσα μας και να ανακαλύψουμε τον αυτοσχεδιασμό που όλοι κρύβουμε. Όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να εφεύρουμε παιχνίδια ή να βελτιώσουμε κάποια που υπάρχουν».

Τέλος ο μουσικοπαιδαγωγός – συγγραφέας αναφέρθηκε στους στόχους και τη σημασία του σεμιναρίου τονίζοντας ότι «καταρχήν αυτό το σεμινάριο αποτελεί μια ανταλλαγή χαράς, δηλαδή δεν έχει αυτό τον κλασικό ακαδημαϊσμό του σεμιναρίου που κάποιος κάνει μια εισήγηση, είναι ένα βιωματικό σεμινάριο. Εκεί πηγαίνουμε ντυμένοι με στολή γυμναστηρίου και με διάθεση «έτοιμοι για όλα». Ο στόχος του εγχειρήματος είναι η αυτοβελτίωση. Βελτιωνόμαστε εμείς η ίδιοι για να είμαστε καλύτεροι με τα παιδιά μας, είτε είμαστε εκπαιδευτικοί, είτε εμψυχωτές, είτε είμαστε γονείς. Γενικά όμως όλοι είμαστε εμψυχωτές. Αφού είμαστε εμψυχωτές πρέπει να είμαστε καλοί εμψυχωτές για να περάσουμε αυτά που θεωρούμε όμορφα και χρήσιμα στα παιδιά , χωρίς να τα καταναγκάζουμε, μέσα από το παιχνίδι. Το μήνυμα αυτού του σεμιναρίου είναι το «ανακάλυψε πράγματα» και μάθε να αυτοσχεδιάζεις. Μουσικοκινητική σημαίνει όποιος χαρά δίνει, χαρές παίρνει».

Ο κ. Βασίλης Τζάνος – Αναγνώστου ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με τη διδασκαλία μουσικής, ενώ τα 20 τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με το σύστημα μουσικοκινητικής Ορφ. Παράλληλα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διδάξει σε 132 σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 3.500 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά, ενώ είναι ο συγγραφέας τεσσάρων εκπαιδευτικών βιβλίων, αλλά και αρκετών άλλων βιβλίων, συλλογών διηγημάτων και ποιημάτων.

Χαράλαμπος Σοφιάδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το