Οικονομία

Μοσκοβισί: Η β’ αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το Νοέμβριο

Τη θέση ότι η δεύτερη αξιολόγηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Ελλάδας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα σημάδια δείχνουν πως η Ελλάδα θα πάρει την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η οικονομία κατέγραψε ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) και προβλέπεται σημαντική επιτάχυνση για το 2017.
Κατά την άποψή του, θετικές εξελίξεις υπάρχουν στην Ελλάδα και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος είναι εφικτός.
Αναφέρθηκε στα όσα συμφωνήθηκαν (εξοικονόμηση 3% μέσω ασφαλιστικού, φορολογικών κ.τλ.) αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια.
«Κανένα κράτος-μέλος δεν κλήθηκε να κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, αλλά και κανένα δεν χρειάστηκε», τόνισε ο Επίτροπος.
Σημείωσε δε ότι η πρόοδος που έγινε πρόσφατα στα προαπαιτούμενα ήταν ουσιαστική για να γίνει η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως το Eurogroup», τόνισε.
Είπε ακόμη ότι στόχος είναι η β’ αξιολόγηση να προχωρήσει γρήγορα και να «κλείσει» τον Νοέμβριο. Αφορά σε σημαντικό βαθμό την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρώτη («γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», όπως είπε).
Ως προς αυτό η προσέγγιση της Κομισιόν θα είναι «αντικειμενική» και «θετική». «Θα είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και τα υπουργεία που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν».
Εχουμε την αίσθηση ότι κάποια υπουργεία προχωρούν μπροστά και κάποια άλλα όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, σχολίασε δεικτικά.
Όπως είπε έχουμε φύγει από την δύσκολη περίοδο που γίνονταν λόγος για το Grexit αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για να υπάρξει ένα success story. Εχω διαθέσει πολύ χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Το θέμα της συζήτησης σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι «η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος».
«Μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιας ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ανάπτυξη και σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας και να ενισχυθούν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στη συζήτηση.
«Η δογματική εμμονή του κ. Σόιμπλε για περισσότερη μονομερή λιτότητα και για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Διεκδικούμε την ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την εξειδίκευση όσων αποφάσισε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους», κατέληξε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το