Οικονομία

Μοσκοβισί: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η συζήτηση για το χρέος

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, επισήμανε πως θα πρέπει να τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους «μετά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, όταν θα έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα και θα έχουν ψηφιστεί τα νέα προαπαιτούμενα και εάν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση».
Πρόσθεσε ότι πιστεύει αλλά και ελπίζει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι σημαντικό.
«Τώρα πρέπει να βρούμε την οριστική λύση στην ελληνική κρίση ώστε να μην είναι πια απειλή για τη συνοχή του ευρώ και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.
Διασαφήνισε πως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τις φάσεις μιας πιθανής αναδιάρθρωσης και πως η συζήτηση πρέπει να γίνει βήμα – βήμα.
Όπως είπε υπάρχουν 3 δισ. ευρώ που είναι έτοιμα να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα πριν το τέλος Νοεμβρίου, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να “υλοποιήσει και αυτό το ξέρουν και είναι δεσμευμένοι σε αυτό” ενώ είπε με νόημα ότι αισθάνεται πως πλέον υπάρχει αίσθηση κοινής ευθύνης και περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
«Η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση σήμερα γιατί βγαίνουμε από το ελληνικό θέμα. Έχουμε εμπιστοσύνη πλέον ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση θα είναι υψηλής ποιότητας», σημείωσε. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την Ελλάδα, εννοείται όμως ότι θα πρέπει να επαγρυπνούμε αλλά αισθάνομαι ότι έχουμε πλέον τα κατάλληλα εργαλεία», κατέληξε στην τοποθέτησή του για την Ελλάδα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το