Κόσμος

Μόσχα για Σκοπιανό: Το ζήτημα να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η θέση της Μόσχας στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει όπως μεταδίδει το sputniknews ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό έχει συμβεί κατά παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αύριο, εν τω μεταξύ, ξεκινάει η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, επιτρέποντας έτσι στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο NATO και την ΕΕ.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΠΗΓΗ sputniknews

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το