Ελλάδα

Μόρια: Άρχισε η προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας. Οι πρώτοι 40 οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων, οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στον νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3.000 ανθρώπους, με πρώτη προτεραιότητα στις οικογένειες και τα μέλη ευάλωτων ομάδων. Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Διαδηλώσεις και εμπρησμοί
Με διαδηλώσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, όπου έχουν εγκλωβιστεί, ξεκίνησε η σημερινή τέταρτη μέρα μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Σύμφωνα με τα nealesvou, oι αιτούντες άσυλο ζητούν να φύγουν από το νησί και αρνούνται να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο χώρο. «No food just freedom» φώναζαν το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, όταν αρνήθηκαν να παραλάβουν φαγητό. Ανησυχητικό είναι επίσης το φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10:30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το