Πολιτισμός

«More than a click»: Εγκαίνια 2ης ετήσιας ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας στο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, η 2η Ετήσια Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας «MORE THAN A CLICK» από τη φωτογραφική ομάδα f1.2/50mm. Συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Αλαμανιώτης, Άντα Αλεξίου, Γαρύφαλλος Γανωτόπουλος, Νικόλαος Θεοδώρου, Πάρης Κουτσογεώργης, Γεωργία Μαραϊδώνη, Παναγιώτης Παναγιώτου, Πασχάλης Πασχαλόπουλος, Νίκη Σβολιαντοπούλου. Την έκθεση επιμελείται ο Γαρύφαλλος Γανωτόπουλος ο οποίος σημειώνει:
«Η εφεύρεση τις φωτογραφίας ήρθε για να αλλάξει ριζικά την διαδικασία παραγωγής εικόνων, μια διαδικασία η οποία βασίζεται όχι μόνον στην επιλογή αλλά και στην σύνθεση του θέματος. Πρώιμα τέθηκε το ερώτημα: πως θα μπορούσε αυτή η μηχανική και χωρίς νόημα διαδικασία, να παράγει εικόνες με ανθρώπινο νόημα; Εικόνες με σαφήνεια και άποψη; Η διαφορά ήταν βασική και η σύγκρουση με τις παραδοσιακές τέχνες πχ τη ζωγραφική ήταν αναπόφευκτη.

Ο Baudlaire βιάστηκε να δηλώσει: “Αυτή η βιομηχανία, εισβάλοντας στα εδάφη της τέχνης, έχει γίνει ο πιο θανάσιμος εχθρός της”.
Ο Αμερικανός φωτογράφος Alfred Stieglilz (1864-1946) με την πεντηκονταετή του καριέρα, συνέβαλε στα μέγιστα για να γίνει η φωτογραφία, αποδεκτή μορφή τέχνης.
Σχεδόν πριν από έναν αιώνα, το 1932, ο Ούγγρος ζωγράφος, φωτογράφος και καθηγητής στη σχολή του Μπάουχάους Λάσλο Μόχολι-Νάγκι, επινόησε τον όρο Neues Sehen (Νέο Όραμα), για την πεποίθηση του ότι η φωτογραφική μηχανή, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο τρόπο θεώρησης του εξωτερικού κόσμου, που το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορούσε.
Στα 180 χρόνια ύπαρξης της φωτογραφίας, η δημοτικότητα της ως μέσον, δημιούργησε χιλιάδες επαγγελματίες και μη και τρισεκατομμύρια εικόνες, ιδίως από την ψηφιακή έκρηξη και μετά. Όμως από αυτά τα τρισεκατομμύρια των εικόνων πόσες έχουν καλλιτεχνική αξία; Ελάχιστες. Κι αυτό επειδή είναι, βιαστικά κλικ, που καλύπτουν βασικές ανάγκες κοινωνικής συναναστροφής του χρήστη. Είναι απόρροια μιας ματιάς που από πίσω της δεν υπάρχει μια οπτική παιδεία, μια παιδεία καλών τεχνών, μια επαφή με το βιβλίο ή με εξασκημένη παρατηρητικότητα. Λίγες φωτογραφίες έχουν να πουν μια ιστορία, ελάχιστες τυπώνονται και πιο λινές ακόμη καταλήγουν σε μια έκθεση.

Ούτως ή άλλως η φωτογραφία, εν γένει είναι ένα ίχνος της πραγματικότητας που δεν υπάρχει πλέον. Είναι η αποτύπωση του προηγούμενου δευτερολέπτου και μιλάει για αυτό που πέρασε. Το θέμα τι λέει, πόσο δυνατά το λέει και για πόσο πολύ ή λίγο χρόνο θα ηχεί μέσα μας. Θα μείνει καιρό στη μνήμη του θεατή; Για να μείνει στη μνήμη του θεατή πρέπει να έχει δημιουργηθεί πρώτα στο μυαλό του φωτογράφου και μετά στη μηχανή του. Πρέπει να την έχει δει με τα μάτια του νου και της ψυχής πριν πατήσει το κουμπί. Να τη συνθέσει δηλαδή. Ακόμη και αν η εικόνα περνά από μπροστά του αστραπιαία.»
Διάρκεια έκθεσης έως 18 Σεπτεμβρίου 2019. Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-13:00 & 19:00-21:00, Σάββατο: 10:00-13:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το