Κατηγορίες: Οικονομία

Moody’s: Πολύ πιθανό το «κούρεμα» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι στελέχη της ΕΚΤ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα bail in, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σημειώνει πως οι ανασφάλιστες καταθέσεις, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι κινδυνεύουν.

Συγκεκριμένα, η Moody’s χαρακτηρίζει ως credit negative για τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ψήφισε η ελληνική Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως λέει, η οδηγία που περιλαμβάνει για bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η οποία θα τεθεί υπό εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, περιλαμβάνει βάρη για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Σύμφωνα με την Moody’s, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέλθει σε περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους, το bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων θα διευκολυνθεί με αυτή την οδηγία.

Επιπλέον, όπως τονίζει, η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016 από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η Moody’s εκτιμά ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει bail in στις ανασφάλιστες καταθέσεις, θα υπάρξει “κούρεμα” για τους μετόχους, ενώ σε ρίσκο βρίσκεται και το λεπτό “στρώμα” ομολογιούχων.

Η ελληνική νομοθεσία όσον αφορά την εξυγίανση των τραπεζών διαφέρει σε έναν σημαντικό τομέα: Κατατάσσει τους ομολογιούχους στην ίδια κατηγορία με τις μη διασφαλισμένες καταθέσεις των 100.000 ευρώ, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε περίπτωση bail in. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία θα υποστεί απώλειες μετά από τη διαγραφή των μη διασφαλισμένων καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τέσσερις επιλογές για την εξυγίανση των τραπεζών: την πώληση της τράπεζας, τη δημιουργία μιας “καλής” τράπεζας, τη δημιουργία μιας “κακής” τράπεζας και το bail in.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Την αναβολή του αγώνα Νίκης-Απόλλωνα Π. ανακοίνωσε η Σούπερ Λιγκ 2

Την αναβολή του αγώνα Νίκης-Απόλλωνα Πόντου, που επρόκειτο να διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Νεάπολη…

19 Ιανουαρίου 2024

Σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στα Μέγαρα κρυβόταν ο 24χρονος Ρομά που ξυλοκόπησε τον 4χρονο

Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στον καταυλισμό Ρομά, στα Μέγαρα, ήταν τον κρησφύγετο του 24χρονου ο οποίος…

19 Ιανουαρίου 2024

Επεισόδια στου Ρέντη: Στην ανακρίτρια για συμπληρωματική απολογία ο 18χρονος

Στην Ανακρίτρια Πειραιά για συμπληρωματική απολογία οδηγήθηκε ο 18χρονος που συνελήφθη για τον θανάσιμο τραυματισμό…

19 Ιανουαρίου 2024

Αρχίζει επίσημα το 2024 με την κοπή πίτας για τον ΣΔΥ Βόλου

Το 2024 ξεκινά και επίσημα για τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου, με την κοπή πίτας…

19 Ιανουαρίου 2024

Σταμάτης Γαρδέλης: Στο Αγιον Ορος μετά τη νοσηλεία του σε ψυχιατρική κλινική

Στο Άγιον Όρος βρίσκεται ο Σταμάτης Γαρδέλης, μετά τη νοσηλεία που είχε στο ψυχιατρικό ίδρυμα…

19 Ιανουαρίου 2024

28 συλλήψεις τον Δεκέμβριο από λιμενικούς της 4Ης ΠΕΔΙΛΣ

Κατά το μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2023 από τις Λιμενικές Αρχές υπαγωγής 4ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.: α) Συνελήφθησαν συνολικά…

19 Ιανουαρίου 2024