Οικονομία

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό

Την ανάγκη συνεχών μεταρρυθμίσεων όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και στην αγορά εργασίας, στους μισθούς και στις επενδύσεις, καθώς και την αλλαγή φιλοσοφίας στις πολιτικές, με απώτερο στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ημερίδα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας με θέμα «Δημογραφικό, Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Επενδύσεις»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ένα κοινό σημείο: είναι όλα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν την ευρηματικότητα των διαμορφωτών πολιτικής και όλων των συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας. Ειδικά τώρα που, όπως επισήμαναν, το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει δραματικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας Σίμος Αναστασόπουλος, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός διευθυντής ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο διευθυντής τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου, ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, η εκπρόσωπος του Ιnternational Labor Organization (ILO) δρ Μαρίλη Μέξη, ο partner ΕΥ Λάμπρος Γκόγκος καθώς και η γενική διευθύντρια Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δρ Βενετία Κουσία.

Ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε τη μείωση του πληθυσμού σημειώνοντας ότι ο δείκτης γονιμότητας υποχωρεί στο 1,37, ενώ αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης στα 78 έτη. Εχουμε δηλαδή μια πλήρη αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι λίγοι και θα γίνουν λιγότεροι και γηραιότεροι.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχει μακρόπνοο ορίζοντα, προνοητικό χαρακτήρα και στο επίκεντρό της βρίσκονται οι ανάγκες της νέας γενιάς. Δηλαδή, της γενιάς που έχει μεγαλώσει σε μια δεκαετία κρίσης, στις πλάτες της οποίας έχουν φορτωθεί δυσανάλογα μεγάλα βάρη» είπε.

Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως η λέξη-κλειδί είναι η μεταρρύθμιση· στο συνταξιοδοτικό αλλά και σε άλλους τομείς, ώστε να δοθούν λύσεις, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας. Την αύξηση της παραγωγικότητας υποστήριξε και ο κ. Ιωάννου, προτείνοντας την αναδιάρθρωση των αμοιβών προς τα πάνω και μια παράλληλη κοινωνική πολιτική που θα περιλαμβάνει παροχές, όπως βρεφονηπιακή κάλυψη.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το