Τοπικά

Μόνο το 1/8 της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί στις Φθιώτιδες Θήβες

Τα ευρήματα αρχαίων θέσεων της Μαγνησίας, οι οποίες ταυτίστηκαν με αρχαία τοπωνύμια και μνημεία χάρη στις ανασκαφές του Α. Σ. Αρβανιτόπουλου, από τις ενότητες της περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση για τα 110 χρόνια “ζωής” του “Αθανασάκειου”. Σκοπός της έκθεσης είναι να προβληθεί η δράση του σπουδαίου αρχαιολόγου και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί το σημαντικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Η Δρ. Αρχαιολογίας και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας  Ανθή Μπάτζιου μίλησε για τις ανασκαφές στη Δημητριάδα, στη διαδρομή ενός αιώνα και σε δηλώσεις της ανέφερε: “Στο έργο του Αρβανιτόπουλου στη Δημητριάδα, που ήταν εμβληματικό και εκτεταμένο, οφείλει την παρουσία του το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου για τη στέγαση των γραπτών επιτύμβιων στηλών αλλά και των πολλών ευρημάτων της Δημητριάδας.  Τα τελευταία 40 χρόνια των ερευνών που γίνονται στη Δημητριάδα και στον χώρο της, θέλαμε να δείξουμε τι είχε επισημάνει και που είχε ανασκάψει ο Αρβανιτόπουλος, πως συνεχίστηκε η έρευνα στην πορεία,  τι ταυτίζεται σήμερα καλύτερα μετά τις νεώτερες έρευνες και πως μπορεί να συνεχιστεί από εδώ και πέρα το ερευνητικό έργο”.  Οι έρευνες του Αρβανιτόπουλου ξεκίνησαν στην περιοχή το 1906 όταν ήρθε στη Θεσσαλία ως αρχαιολόγος αρχαιοτήτων.
Οι έρευνες του επεκτάθηκαν όχι μόνο στη Δημητριάδα αλλά και στις Φθιώτιδες Θήβες, στις Φερές αλλά και σε άλλες θέσεις της Θεσσαλίας.  Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, που υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός, ερευνούσε και δημοσίευε παράλληλα.

“Στις Φθιώτιδες Θήβες γίνεται λόγος μόνο για ένα μνημείο της, για το θέατρο, ενώ υπάρχουν άπειρα και μεγάλος πλούτος της πόλης.  Έχει ανασκαφεί περίπου το 1/8 της αρχαίας πόλης.  Οι προοπτικές είναι ακόμα απεριόριστες, όχι μόνο εκεί, αλλά και στις Φερές και στη Δημητριάδα” δήλωσε η κ. Μπάτζιου.  Τόνισε ακόμη ότι οι προοπτικές αυτές θα αναδειχθούν μέσω ερευνητικών προγραμμάτων καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν χρηματοδοτεί συστηματική ανασκαφή τα τελευταία 10 χρόνια.  “Ό,τι γίνεται με τα ερευνητικά προγράμματα είναι με χορηγίες.  Και εγώ στα Πευκάκια δουλεύω με μια πενιχρή χρηματοδότηση ιδρύματος από την Αμερική” πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα ανέφερε ότι σημαντικό χώρο αποτελεί και  το λιμάνι της Ιωλκού,  που ανέπτυξε μεγάλη εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα.  “Έχουν αποκαλυφθεί πολλά εργαστήρια όπως εργαστήρια βαφής νημάτων, αρωματοποιίας, μεταλλουργίας και άλλα” ανέφερε η κ. Μπάτζιου σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά συμπεράσματα για το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου με τη διακίνηση πληθυσμών στην ανατολική Μεσόγειο.  “Όλη η παράδοση και οι μύθοι έρχονται μέσα από τα ευρήματα και τη μελέτη του υλικού, όχι μόνο από τα Πευκάκια αλλά και από τις όμορες περιοχές.  Γι΄αυτό η έρευνα πρέπει να γίνεται διεπιστημονικά, όχι μόνο από αρχαιολόγους αλλά σε πολλά επίπεδα.  Αυτό είναι το ζητούμενο για το μέλλον”.

Οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου θα συνεχιστούν αύριο με τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 19.00, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει το μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το