Τοπικά

Μόνο τα «κόκκινα» τρακτέρ στην Αθήνα-Δεν μετέχουν οι Μικροθήβες και τα Τέμπη

Μετά την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων, τα Τέμπη και την Πρωτοβουλία Αγροτών, ούτε το μπλόκο του Προμαχώνα συμμετέχει στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ την Παρασκευή στην Αθήνα, που αποφάσισε η ΠΑΣΥ στη σύσκεψη της Νίκαιας.

ΜΕΘΥΣΑΝ ΤΟΝ… ΔΡΟΜΟ
Μπιτόνια με κρασί και τσίπουρο άδειασαν χθες στον δρόμο αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Μελούνας Τυρνάβου διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογία τους

«Δεν συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις που καπελώνονται από κόμματα και οργανώσεις και συγκεκριμένα από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ», δήλωσε στο «Εθνος» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Φάνης Τραγάκης, ενώ ο Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα, είπε ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Ο κ. Πάντζιος από το μπλοκο των Μικροθηβών δήλωσε πως οι Μικροθήβες παραμένουν κλειστές και αναμένονται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών, αλλά κάθοδος στην Αθήνα δεν θα υπάρξει.

Η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα συζητήθηκε χθες σε συσκέψεις μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής και όπως μας είπε ο Χρήστος Γκόντιας, «οι αγρότες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για το θεαθήναι. Δεν θέλουμε να πάμε βόλτα στο Σύνταγμα, δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε».

Τα μέλη της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής εκτίμησαν ότι στόχος όσων ζητούν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα και τριήμερη παραμονή στην πλατεία Συντάγματος είναι «να ξεφουσκώσει ο αγώνας και να φύγουν οι αγρότες με το κεφάλι κάτω».

Εξελίξεις στο αγροτικό αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, ενώ θετικά βλέπουν αγροτοσυνδικαλιστές τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, με θέμα την «κάρτα του αγρότη».

Με την «κάρτα του αγρότη» οι παραγωγοί θα μπορούν να προεισπράττουν όλο τον χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούνται από την τράπεζα της προτίμησής τους, με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που τους είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και την κάλυψη του κόστους παραγωγής.

«Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν είναι η κίνηση που θα μαζέψει τον κόσμο από τους δρόμους. Χρειάζονται δεσμεύεις στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό», μας είπε ο Τάσος Χαλκίδης, από την Πρωτοβουλία Αγροτών και το μπλόκο της Κουλούρας Ημαθίας.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές, που εμφανίζονται προβληματισμένοι για την πορεία των κινητοποιήσεων, δεδομένης και της κόπωσης που υπάρχει από την πολυήμερη παραμονή των αγροτών στον δρόμο, περιμένουν «κάτι χειροπιαστό, ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση, για να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου», όπως δήλωσε ο Χρ. Γκόντιας. Πληροφορίες που φτάνουν στα μπλόκα αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Μέχρι τότε ωστόσο κρατούν κλειστούς για 12ωρο πλέον εθνικούς δρόμους και τελωνεία ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στον Προμαχώνα, όπου η ουρά των φορτηγών φτάνει στα 15 χιλιόμετρα, και στους Κήπους του Εβρου, όπου έχουν επίσης εγκλωβιστεί δεκάδες φορτηγά και νταλίκες με ευπαθή προϊόντα και εμπορεύματα.

Απουσία αγροτών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι η Διαρκής Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της Βουλής, καθώς όσοι έλαβαν ατομική πρόσκληση αρνούνται να παραστούν.

«Η άρνηση των μπλόκων να συμμετέχουν ακόμη και στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, μας εμποδίζει να συζητήσουμε για τα αιτήματά τους. Και μας κάνει να απορούμε για τη συνέχεια, αλλά και για το πώς θέλουν να διαχειριστούν την αγωνία και τα προβλήματα των αγροτών κάποιοι. Εμείς επιμένουμε στον δημοκρατικό διάλογο. Οσοι τον αρνούνται εκτίθενται», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το