Τοπικά

Μόνο οφέλη από τη χρήση ποδηλάτου- Οι Σύλλογοι ΑΣ Άκρατος και ΠΟ Βόλος καλούν τους Βολιώτες στην ποδηλασία

Η ποδηλασία στον Βόλο έχει παρελθόν και παρόν, ενώ η χρήση του ποδηλάτου έχει προϊστορία πολλών χρόνων στην πόλη. Η αγάπη τους για το ποδήλατο και το άθλημα της ποδηλασίας ήταν οι αφορμές για να ιδρύσουν δύο συλλόγους που συνεργάζονται σε πολλά επίπεδα, με σκοπό τη συνέχιση μιας παράδοσης που κρατά δεκαετίες, αλλά και για να έχει μέλλον η ποδηλασία. Ο ΑΣ Άκρατος και ο ΠΟ Βόλος θέλουν οι Βολιώτες να αγαπήσουν το ποδήλατο, μία πόλη που κατά το παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως ποδηλατούπολη και να μη χαθεί μια παρακαταθήκη.

Οι κ.κ. Κώστας Βολικάκης και Άγγελος Βορρές μαζί με όλους τους υπόλοιπους που πλαισιώνουν τον Αθλητικό Σύλλογο Άκρατος και τον Ποδηλατικό Όμιλο Βόλος επιδιώκουν να συνεχίσουν μια παράδοση που κρατά πολλά χρόνια. Τη χρήση του ποδηλάτου σε μία πόλη που από το παρελθόν ήταν κύριο μέσο μετακίνησης λόγω και της ιδιομορφίας της (επίπεδη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παραλία), αλλά και να μη χαθεί ένα άθλημα, αυτό της ποδηλασίας που έχει προσφέρει στον Βόλο παγκόσμια και πανευρωπαϊκά μετάλλια, αλλά και άλλες σημαντικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι δύο Σύλλογοι, που ιδρύθηκαν ο μεν πρώτος ΑΣ Άκρατος πριν περίπου 10 χρόνια και ο δε δεύτερος ΠΟ Βόλος το 2000, έχουν ως σκοπό τον μαζικό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, αλλά και να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά το ποδήλατο ως μέσο που μόνο οφέλη προσφέρει, ενώ συνεχίζεται μια παράδοση του ΓΣ Βόλου όπου από το 1984 έως το 1995 ήταν ο κορυφαίος ποδηλατικός σύλλογος πανελληνίως.

Ο Ποδηλατικός Όμιλος Βόλος δημιουργήθηκε από τέσσερα σωματεία, τον Κένταυρο, τον Δία, την Αργώ και τον Αίολο, με αφορμή ένα τραγικό και δυσάρεστο γεγονός. Επιστρέφοντας από αποστολή του Κενταύρου ο πρόεδρός του Βαγγέλης Βολικάκης χάνει τη ζωή του στην Εθνική Οδό Αθήνων-Βόλου το 2000 με αποτέλεσμα προς τιμή του να δημιουργηθεί ο Ποδηλατικός Όμιλος Βόλος από τη συνένωση των τεσσάρων ως άνω σωματείων.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Άκρατος δημιουργείται μετά την ιδέα-προτροπή του κ. Δημητρίου Χίου, που γίνεται και ο προπονητής του, ενώ μέχρι σήμερα γράφει τη δική του ιστορία στον χώρο της ποδηλασίας ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Το 2005 ως προπονητής ο ίδιος, πρώτη φορά Έλληνας και Βολιώτης συνάμα, ο Χρήστος Βολικάκης, γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής στην ποδηλασία.

Η νέα αρχή που επιδιώκουν τα μέλη των Συλλόγων περιλαμβάνει, εκτός του αγωνιστικού μέρους, ακαδημίες όπου τα μικρά παιδιά και ανάλογα με τον ενδιαφέρον του κόσμου να διδαχθούν κυκλοφοριακή αγωγή, κάτι που θα έπρεπε να μαθαίνουν στα σχολεία, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται, προπόνηση, κίνηση και άθληση με το ποδήλατο. Ακόμα όσοι θέλουν μπορούν να γίνουν μέλη των Συλλόγων και αν επιθυμούν μπορούν να ακολουθούν τους μικρούς (αγόρια-κορίτσια) στο ξεκίνημά τους με ποδήλατο σε περιοχές όπως τα Πευκάκια, Βιομηχανική Περιοχή, ο λόφος Γορίτσας και αλλού.

Ο κ. Κώστας Βολικάκης (δεξιά), πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Βόλος και ο κ. Άγγελος Βορρές, μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Άκρατος
Ο κ. Κώστας Βολικάκης (δεξιά), πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Βόλος και ο κ. Άγγελος Βορρές, μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Άκρατος

Οι κ.κ. Κώστας Βολικάκης και Άγγελος Βορρές, όπως τονίζουν, ο Βόλος λατρεύει το ποδήλατο και η πόλη έχει μακρά προϊστορία. Όσον αφορά στους ποδηλατόδρομους που κατασκευάστηκαν, επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι φορείς έπρεπε να ενημερωθούν  πρώτα και από τους ίδιους. «Οι ποδηλατόδρομοι όπως και στην Ευρώπη έπρεπε να γίνουν δίκτυο, να αρχίζουν από κάπου και να καταλήγουν κάπου, όπως π.χ. σε σταθμούς ποδηλάτων, υπηρεσίες, ΚΤΕΛ κ.ά. Η δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου είναι μια απλή περίπτωση, χωρίς τσιμέντα, κορύνες. Ο ποδηλατόδρομος πρέπει να είναι οριοθετημένος. Ό,τι έγινε ήταν άστοχο. Στην Ευρώπη μαθητές με ποδήλατα κυκλοφορούν χωρίς φόβο και κίνδυνο να τραυματιστούν κατά δεκάδες. Η Νυρεμβέργη για παράδειγμα έχει δίκτυο ποδηλατόδρομου 200 χιλιομέτρων» επισημαίνουν.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι «ο χρήστης ποδηλάτου δεν έχει ηλικία. Μέχρι τα βαθιά γεράματα μπορεί να χρησιμοποιεί το ποδήλατό του. Το ποδήλατο είναι ζωή, ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιείται και ως μέσο θεραπείας».

«Μόνο οφέλη μπορεί να έχει κάποιος από το ποδήλατο. Βελτίωση υγείας, διάθεση, ευεξία, καλύτερο τρόπο ζωής, ενώ μπορεί να βρίσκεται και κοντά στη φύση» επισημαίνουν.

Ο κ. Κώστας Βολικάκης αναφέρθηκε και στο βιβλίο του Κυριάκου Ιωσηφίδη «Το ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2012», ενός Θεσσαλονικιού, που κάνει εκτενή αναφορά και στον Βόλο με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, στοιχεία τα οποία ο ίδιος βοήθησε τον συγγραφέα να μαζέψει για την πόλη μας, αφού ο Βόλος έχει μακρά ιστορία στο ποδήλατο.

Ο Βόλος έχει τη δική του ιστορία

Σε ανακοίνωση των Α.Σ. Άκρατος και Π.Ο. Βόλος αναφέρονται τα εξής: «Ο Βόλος είναι μια πόλη επίπεδη, όλοι οι δρόμοι της οδηγούν στην παραλία, τόπος που αποτελεί σημείο αναφοράς. Αυτό, λοιπόν, το πλεονέκτημα έμελλε να γίνει η αφορμή από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξής της να κατακλυσθεί από τα δίτροχα της εποχής της και να χαρακτηριστεί στη συνέχεια η πόλη με τα περισσότερα ποδήλατα (ποδηλατούπολη). Αυτό το μέσο αποτέλεσε το εργαλείο μεταφοράς των κατοίκων και μαζί με τις ιππήλατες άμαξες ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης μας.

Με τα χρόνια οι άμαξες εξέλειπαν, αλλά το ποδήλατο, όχι μόνο παρέμεινε, αλλά κατακυρίευσε την πόλη για να γράψει την ιστορία του προβάλλοντας την περιοχή μας με τα μεγάλα ποδηλατικά γεγονότα των συλλόγων μας ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο ποδηλατικός αθλητισμός στον Βόλο ξεκίνησε με τη Νίκη Βόλου, περίπου το 1960, με τον αείμνηστο Γρηγόρη Λεύκελη και τον κ. Νίκο Αδαμάσογλου, ενώ στη συνέχεια ο Γ.Σ. Βόλου δημιούργησε και αυτός ποδηλατικό τμήμα με πρωτεργάτη τον Μέμο Δελημουχτάρη, πέντε χρόνια αργότερα το 1965, έχοντας σαν προπονητή τον Μίμη Ραφτόπουλο με διπλή ιδιότητα προπονητής-αθλητής.

Ονόματα της εποχής: Θ. Ζαγκάνης, Κ. Βολικάκης, Π. Αδάμος, Αθ. Δεμίρης, Δ. Δελημήτρος κ.ά. Αργότερα ιδρύεται και η Δάφνη με τον Θ. Κοντονίνα.

Μέχρι και το 1979 οι σύλλογοι είχαν μια παρουσία, αλλά η δυσκολία των χρόνων εκείνων λειτουργούσε ως τροχοπέδη για το άθλημα, στη συνέχεια, όμως, και αφού οι συνθήκες βελτιώθηκαν, ο Γ.Σ.Β. ανασυντάχθηκε και με εμπνευστή τον Π. Αδάμο, προπονητή τον Κ. Βολικάκη και πρόεδρο τον Δ. Μαργαρίτη, πέρασε στην αντεπίθεση και για 15 και πλέον χρόνια αποτελεί το φόβητρο για όλες τις ελληνικές ομάδες, κατακτώντας τα πανελλήνια πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο.

Ονόματα αθλητών όπως Δ. Χίος, Στ. Σαλπαδήμος, Μ. Καρανίκας, Αν. Σαλπαδήμος, Ι. Χρυσάφης, Ι. Κοτρώνης, Χρ. Μπαλατσός, Δ. Κυριακόπουλος, Μ. Μεσσολογγίτης κ.α. φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο και κατέκτησαν βαλκανικές και μεσογειακές νίκες.

Σήμερα, λοιπόν, οι περισσότεροι από τους παραπάνω καταξιωμένοι πολίτες, γυμναστές, προπονητές, αθλητικοί παράγοντες, συνεχίζουν την παράδοση και οδηγούν την ποδηλασία σε επιτυχίες. Αναρίθμητα τα πανελλήνια πρωταθλήματα, πανελλήνια ρεκόρ, τα οποία έγιναν ρουτίνα, ενώ στην τροπαιοθήκη άρχισαν πριν μερικά χρόνια να προστίθενται παγκόσμιες, ευρωπαϊκές, καθώς και ολυμπιακές επιτυχίες.

Ο Βόλος μας και η ποδηλασία έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Έχει καταφέρει να είναι η πόλη με τους περισσότερους παγκόσμιους πρωταθλητές στην Ελλάδα (ποδηλάτες).

Να αναφέρουμε τα ονόματα αυτών των παιδιών που αποτελούν κίνητρο για τους μικρότερους: Χρ. Βολικάκης, Ζαφ. Βολικάκης, Σωτ. Μπρέτας, Β. Γαλάνης, Απ. Φλώρος, Κ. Καραγιώργος, Ευάγ. Τζαερλής, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα με μικρότερες επιτυχίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Α.Σ. Άκρατος και Π.Ο. Βόλος.

Το βιβλίο του Κ. Ιωσηφίδη «Το ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2012», με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό και από τον Βόλο
Το βιβλίο του Κ. Ιωσηφίδη «Το ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2012», με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό και από τον Βόλο

Χρήσιμες πληροφορίες

«Όλα τα παραπάνω αναφέρονται γιατί πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι του Νομού ότι εντάσσοντας τα παιδιά τους στους τοπικούς Συλλόγους Α.Σ. Άκρατος και Π.Ο. Βόλος, ίσως τα καμαρώσουν μια μέρα σε κάποιο βάθρο νικητών εντός και εκτός Ελλάδας.

Γι’ αυτό στην καινούργια αθλητική περίοδο που αρχίζει στις 14 Νοεμβρίου, τα παραπάνω σωματεία δημιουργούν Ακαδημία Ποδηλασίας και καλούν γονείς και αθλητές να δώσουν το «παρών».

Να ενταχθούν στα σωματεία και με την καθοδήγηση προπονητή να ακολουθήσουν προγράμματα άθλησης με ποδήλατο.

Από μια τέτοια επιλογή μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τα καινούργια παιδιά που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής, θα μάθουν κυκλοφοριακή αγωγή, θα λάβουν μέρος σε αγώνες τοπικούς-περιφερειακούς, ακόμα και σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Τα γραφεία μας, που βρίσκονται Γλάδστωνος 62, στο κτίριο «Βάκης Παρασκευόπουλος», θα είναι ανοιχτά Δευτέρα και Τετάρτη από 6 μ.μ. – 8 μ.μ.

Εκεί υπάρχει η τοπική Επιτροπή Κεντρικής Ελλάδας της Ποδηλασίας και θα σας δώσουμε κάθε πληροφορία.

Τα τηλέφωνα είναι: Fax 24210 59929, πρόεδρος Βολικάκης Κ. 6945268096, γραμματέας Βορρές Άγγελος 6944253825, ταμίας Νταής Γιώργος 6974288290.

Ακόμα να σας ενημερώσουν ότι όσοι θέλουν μπορούν να γίνουν μέλη των συλλόγων μας και, γιατί όχι, όταν επιθυμούν να ακολουθούν τους μικρούς (αγόρια-κορίτσια) στο ξεκίνημά τους με ποδήλατο σε περιοχές όπως τα Πευκάκια, η Βιομηχανική Περιοχή, ο λόφος Γορίτσας και αλλού.

Οι σύλλογοι διαθέτουν πουλμανάκι 9/θέσιο για τις ανάγκες των αθλητών και κατά καιρούς θα έχουν επικοινωνία με τους παγκόσμιους πρωταθλητές και τον ομοσπονδιακό προπονητή για θέματα ποδηλατικά και επιμόρφωση επί του αντικειμένου» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το