Κόσμος

Μόνο μία χώρα ανταποκρίθηκε στη νέα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια στην Αϊτή

Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, μόνο μία χώρα ανταποκρίθηκε και προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αϊτή για την επιδημία χολέρας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε απευθύνει νέα έκκληση για δωρεές, όμως πέρα από τη Μ. Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε καμία άλλη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Μ. Βρετανία υποσχέθηκε 622.000 δολάρια και προστέθηκε στον μικρό κατάλογο των χωρών που είχαν ανταποκριθεί στην πρώτη έκκληση που είχε γίνει, τις Νότια Κορέα, Γαλλία, Λιχτενστάιν, Ινδία και Χιλή. Συνολικά, το ταμείο για την προσφορά βοήθειας στην Αϊτή διαθέτει δύο εκατομμύρια δολάρια. Ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν διαθέσει από την πλευρά τους περίπου επτά εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν την Αϊτή.

Στόχος του ΟΗΕ είναι να συγκεντρωθούν 400 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο χρόνια. Τον περασμένο μήνα, διαπιστώνοντας ότι έχει καταβληθεί μόλις το 2% του ποσού αυτού, ο Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολή του προς τα κράτη μέλη έκανε νέα έκκληση για δωρεές. Στην Αϊτή έχουν πεθάνει περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, μετά το ξέσπαμα της επιδημίας χολέρας το 2010.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε δώσει προθεσμία ως τις 6 Μαρτίου για την προσφορά δωρεών, τονίζοντας ότι εάν είναι ανεπαρκείς, θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς δήλωσε ότι η αναζήτηση χρημάτων συνεχίζεται.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για αυτή τη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή», κατά τρόπο ώστε «να μειωθούν τα κρούσματα» και «να προσφερθεί βοήθεια στους Αϊτινούς που έχουν πληγεί πιο άμεσα από την ασθένεια», σημείωσε.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το