Πολιτισμός

«Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία» από τους Μαρία Ευθυμίου και Μάκη Προβατά

Συνάντηση – συζήτηση με τη Μαρία Ευθυμίου και τον Μάκη Προβατά, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τους «Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία», διοργανώνουν η εφημερίδα «Θεσσαλία», το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» και οι εκδόσεις Πατάκη, στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου (Ιωάννου Καρτάλη 1), αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 19.30.
Προλογίζει η Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος λογοτεχνίας.

Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. O Θουκυδίδης έχει πει πως «η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ταυτόχρονα η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου. Και που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον. Να ορίζουν και να κατανοούν, δηλαδή, τη μικρή τους ζωή.

Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Οι διαδρομές αναπόφευκτα εμπλέκονται με την προσωπική ιστορία της Μαρίας Ευθυμίου, τις μνήμες ζωής και τις δυνάμεις που την οδήγησαν, με τόσο πάθος και πίστη, στη μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας. Μιας επιστήμης που συνδέεται με τη μνήμη και τον χρόνο – τους ακούραστους συντρόφους του ατομικού και ομαδικού ταξιδιού όλων μας. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα… Μόνο λίγα χιλιόμετρα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το