Τοπικά

Μόνο δυο εγγραφές το 2017 στον Οδοντιατρικό Σύλλογο – Οι νέοι επιστήμονες επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό

Ελάχιστες είναι οι εγγραφές νέων οδοντιάτρων στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας λόγω της στροφής των νέων στο εξωτερικό για να βρουν μια καλύτερη εργασία, ενώ κάποιοι επιλέγουν να παραμείνουν στην Αθήνα και να εργαστούν ως υπάλληλοι.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετείχε χθες στην εθελοντική αιμοδοσία στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στήριξης των ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα επισήμανε πως «ο Οδοντιατρικός Σύλλογος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Μητρόπολης για συνεργασία όλων των φορέων υγείας και τη συνδρομή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κινήθηκε άμεσα και συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία χθες στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου».
Ερωτηθείσα για τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είπε πως οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Ειδικά για το επόμενο εξάμηνο αναμένονται ακόμη πιο αυξημένες εισφορές για τους οδοντίατρους».
Παράλληλα τόνισε πως «η κρίση έχει μειώσει τα έσοδα των οδοντιατρείων. Ο κόσμος πάει στον οδοντίατρο μόνο, όταν πονέσει. Η πρόληψη έχει υποχωρήσει κατά πολύ. Επίσης πολύς κόσμος δυσκολεύεται παρά τις χαμηλές τιμές στις ιατρικές πράξεις, να πληρώσει άμεσα».

Με αυτά τα δεδομένα πολλοί νέοι οδοντίατροι αποθαρρύνονται για να ανοίξουν το δικό τους οδοντιατρείο. «Για να ανοίξει κάποιος ένα οδοντιατρείο, θα πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο γύρω στα 50.000 ευρώ για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού. Παλιότερα οι γονείς είτε με τα εφάπαξ είτε με κάποιες οικονομίες κατάφερναν και βοηθούσαν τα παιδιά τους για να στήσουν το οδοντιατρείο. Αυτό τώρα δεν συμβαίνει εύκολα. Επίσης οι Τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ενώ δεν τρέχουν και σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ» ανέφερε η ίδια.
Συμπλήρωσε, δε, πως «εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι εγγραφές νέων μελών στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα δύο εγγραφές σημειώθηκαν το 2017. Σε διαφορετικές συνθήκες θα είχαμε τουλάχιστον 20-30 νέους οδοντίατρους την τελευταία πενταετία στον Νομό Μαγνησίας. Τώρα οι νέοι οδοντίατροι που αποφοιτούν, επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό για να βρουν εργασία ή να μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και να εργαστούν ως υπάλληλοι σε κλινικές, εταιρείες».
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η ίδια «πριν μερικά χρόνια τα μέλη του οδοντιατρικού συλλόγου ήταν 230 και πλέον ανέρχονται στα 205 λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το