Τοπικά

Μόνο 300 γεωτρήσεις στη Μαγνησία αδειοδοτήθηκαν σε έξι χρόνια “Θ”

geotrisi

Μόλις 300 γεωτρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί από το 2011 μέχρι σήμερα, όταν συνολικά έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Π.Ε Μαγνησίας- Β. Σποράδων συνολικά 4.000 φάκελοι. Πάντως, οι αιτήσεις ιδιωτών για την ανόρυξη αρδευτικών γεωτρήσεων έχει μειωθεί την τελευταία διετία, καθώς εκτιμάται ότι αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού όσο και του Βελεστίνου ιδιώτες προχωρούν στην ανόρυξη παράνομων γεωτρήσεων, τις οποίες δεν δηλώνουν στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Το Τμήμα Περιβάλλοντος συνιστά σε όσους αντιληφθούν τη ανόρυξη παράνομης γεώτρησης, να προχωρούν σε καταγγελία για να γίνεται άμεσα αυτοψία, ενώ στις περιπτώσεις που η ανόρυξη έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων έχουν υποβληθεί περίπου 4.000 φάκελοι που αφορούν σε ιδιωτικά, δημόσια και δημοτικά σημεία υδροληψίας (υφιστάμενα ή νέα) του νομού Μαγνησίας και έχουν διαβιβαστεί για αδειοδότηση αυτοί που εξασφαλίζουν πληρότητα στοιχείων και δικαιολογητικών, δηλαδή 900 φάκελοι. Από αυτούς έχουν αδειοδοτηθεί περίπου 300 από την αδειοδοτούσα Αρχή-Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως προκύπτει από το αρχείο του Τμήματος. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2011 έως και σήμερα.

Επίσης, οι αιτήσεις-δηλώσεις για χορήγηση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων (ανορύξεις-αντικαταστάσεις γεωτρήσεων) που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας για το χρονικό διάστημα 2015-2016 είναι περίπου 20.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος «οι αιτήσεις ιδιωτών για την διάνοιξη αρδευτικών γεωτρήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς το κόστος είναι μεγάλο εν μέσω οικονομικής κρίσης».

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ως Υπηρεσία υποδοχής σύμφωνα με τη νομοθεσία, διενεργεί έλεγχο ως προς την τυπική πληρότητα του φακέλου των δικαιούχων και συντάσσει συνοπτική έκθεση λαμβάνοντας υπόψη και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους τόσο της Δ/νσης Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όσο και της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας, όπως εκάστοτε ισχύουν. Η εν λόγω έκθεση με το φάκελο των δικαιολογητικών διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ/νση Υδάτων.

Τέλος σε ότι αφορά την αδειοδότηση των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας και των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, η Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας εξετάζει τους φακέλους και αξιολογεί τη συμβατότητά τους σε σχέση με:

-Το Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής (όπου προβλέπονται απαγορεύσεις ή περιορισμοί ή συγκεκριμένες απαιτήσεις για «νέα» έργα ή δραστηριότητες ή επεκτάσεις υφιστάμενων).

-Τις κανονιστικές πράξεις επιβολής μέτρων και περιορισμών που τυχόν έχουν εκδοθεί για κάθε περιοχή.

-Τα νομοθετήματα που τυχόν ορίζουν ειδικό καθεστώς προστασίας των υδάτων της περιοχής.

-Τη γενικότερη πολιτική διαχείρισης των υδάτων της περιοχής στο πλαίσιο επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων.

 

Παράνομες γεωτρήσεις

Όπως προαναφέρθηκε, πληροφορίες από την περιοχή του Αλμυρού και του Βελεστίνου επισημαίνουν ότι ιδιώτες προχωρούν στην ανόρυξη παράνομων γεωτρήσεων, ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ αυτό απαγορεύεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών, που διατηρούν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, τονίζουν πως «ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν κοινόχρηστες βρύσες για το γέμισμα των βυτίων που ποτίζονται οι καλλιέργειες, ιδιώτες προχωρούν σε ανόρυξη παράνομων γεωτρήσεων, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους. Φοβόμαστε να τους καταγγείλουμε, γιατί γίνεται «πόλεμος» με το νερό, αφού οι ανορύξεις γίνονται ακόμη και τη νύχτα» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Για το θέμα ρωτήθηκε υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και η απάντηση ήταν πως «δεν υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες γεωτρήσεις». Παρόλα αυτά, συστήνει στους αγρότες όταν αντιληφθούν την ανόρυξη παράνομης γεώτρησης, να προχωρούν άμεσα σε καταγγελία στην Υπηρεσία, προκειμένου να γίνει αυτοψία και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις. Στην περίπτωση, δε, που η ανόρυξη έχει ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει να ειδοποιηθεί η Αστυνομία.

 

Υποχρεωτική εγγραφή στο Ε.Μ.Σ.Υ.

Σύμφωνα με την αριθμ.οικ.145026/2014 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 31/Β/2014) «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείου Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ) από Επιφανειακά και Υπόγεια Ύδατα» εγγράφονται στο μητρώο υποχρεωτικά όλα τα σημεία υδροληψίας. Η αίτηση με την υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων-χρηστών κατατίθεται στον Ο.Τ.Α Α’ βαθμού, όπου διοικητικά ανήκει το σημείο υδροληψίας και στη συνέχεια διαβιβάζεται στην αδειοδοτούσα Αρχή (Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας), η οποία και εκδίδει το πιστοποιητικό εγγραφής.

Όπως αναφέρεται στην με αριθμ.οικ.146896/2014 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 2878/Β/2014) «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις» (νέα Κ.Υ.Α αδειοδοτήσεων έργων υδροληψίας), σε περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων δημόσιων ή δημοτικών Οργανισμών Παροχής Υπηρεσιών Ύδατος (ΔΕΥΑ / ΟΤΑ Α’ βαθμού), Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), ο φάκελος με την αίτηση και τα δικαιολογητικά για χορήγηση άδεια εκτέλεσης έργου ή/και χρήσης ύδατος υποβάλλεται απευθείας στην αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι αιτήσεις-δηλώσεις για ιδιωτικά σημεία υδροληψίας υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας.

Για τις αιτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων, προγενέστερα της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 43504/2005 (ΦΕΚ 1784Β’) «Κατηγορίες αδειών χρήσης υδάτων και εκτέλεσης έργων αξιοποίησής τους, διαδικασία έκδοσης, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος αυτών» ή την Κ.Υ.Α 150559/2011 (1440Β’) «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού», όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχός τους, διαβιβάζονται στη Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας για εγγραφή στο Ε.Μ.Σ.Υ και για χορήγηση άδειας χρήσης νερού ή εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το