Τοπικά

Μόνιμοι διορισμοί 5.250 εκπαιδευτικών εντός του 2021

Οι μόνιμοι διορισμοί 5.250 εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Η κυβέρνηση έχει προβλέψει το σχετικό κονδύλι και αναμένεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή τους μέσα στους επόμενους μήνες. Την εξέλιξη αυτή βλέπουν θετικά τόσο οι σύλλογοι αναπληρωτών όσο και οι συνδικαλιστές.

Οι αιτήσεις χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών από τη Μαγνησία και ευρύτερα τη χώρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ έχουν ανακοινωθεί και οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης με τα μόρια. Πλέον βρισκόμαστε στην περίοδο των ενστάσεων και της επεξεργασίας των τελικών στοιχείων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως «είναι πολύ θετικό που θα πραγματοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί των 5.250 εκπαιδευτικών. Και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το Μάιο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να μεταβούν στα σχολεία που θα έχουν τοποθετηθεί. Άλλωστε υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που δουλεύουν στη δημόσια εκπαίδευση πάνω από δέκα χρόνια ως αναπληρωτές και αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις».
Ο κ. Μούσιος επισήμανε πως «αυτή την περίοδο γίνεται η εξέταση των ενστάσεων από τον ΑΣΕΠ. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του τελικού πίνακα κατάταξης με τη σειρά των επιτυχόντων και οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν περιοχές διορισμού τους. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η κατανομή των 5.250 θέσεων μόνιμων διορισμών στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης και για κάθε ειδικότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων από αδιόριστους καθηγητές για αν διοριστούν μόνιμοι ανέρχεται στις 2.500. Και αυτός ο αριθμός αφορά όλες τις προκηρύξεις για την γενική αγωγή. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη γενική αγωγή ανήλθαν στις 1000. Επομένως συνολικά οι αιτήσεις από εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής στη Μαγνησία αγγίζουν τις 3.500.
Σημειώνεται πως την περασμένη Άνοιξη ολοκληρώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή. Πιο αναλυτικά στη Μαγνησία είχαμε φέτος τους πρώτους 76 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή. Από αυτούς 23 είναι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς και 53 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με ειδικούς δασκάλους και ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ήταν μια ιστορική στιγμή για τα τοπικά εκπαιδευτικά δρώμενα, καθώς τόσο πολλούς μόνιμους διορισμούς δύσκολα θα συναντήσουμε στο παρελθόν. Έτσι καλύπτονται και πολλά κενά για τα οποία προσλαμβάνονταν αναπληρωτές εκ των οποίων αρκετοί θα βρουν ένα απάγκιο στο δημόσιο βάζοντας τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το 2002 ήταν η πρώτη χρονιά που αποφοίτησαν ειδικοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και έπρεπε να περιμένουν 18 χρόνια για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μέσω διαγωνισμού την μόνιμη πρόσληψή τους στην δημόσια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές και άλλαζαν από νομό σε νομό με μια βαλίτσα στο χέρι. Επομένως, μια σημαντική εξέλιξη για χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς που βρήκαν τη Γη της Επαγγελίας.
Επίσης για το 2022 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τους μόνιμους διορισμούς άλλων 5.250 εκπαιδευτικών. Επομένως, συνολικά θα έχουν διοριστεί μέσα σε μια τριετία ως μόνιμοι 15.000 εκπαιδευτικοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το