Τοπικά

Μόνιμο σπίτι αναζητούν 150 αδέσποτα σκυλιά στον Αλμυρό – Επιχείρηση σωτηρίας από εθελόντριες 

Ένα τεράστιο έργο έχουν αναλάβει εθελόντριες που νυχθημερόν προσπαθούν με κάθε μέσο να βοηθήσουν αδέσποτα σκυλάκια στον Αλμυρό. Τα ζώα βρίσκονται σε ιδιωτικό κτήμα σε περιοχή του Αλμυρού και έμειναν μόνα τους, όταν έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που τα είχε αναλάβει. Από τον Φεβρουάριο εθελόντριες με αυταπάρνηση έχουν βάλει ως προτεραιότητα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τα αδέσποτα ζώα, να τα γιατρέψουν και να τους βρουν μόνιμο σπίτι. 2,5 μήνες μετά η προσπάθεια συνεχίζεται, έχουν γίνει περίπου 90 «υιοθεσίες», ωστόσο, στον χώρο παραμένουν 150 σκύλοι και είναι άμεση ανάγκη να βρουν τη δική τους οικογένεια.

«Όταν ήρθαμε στον Αλμυρό και είδαμε τα ζώα, η κατάσταση ήταν τραγική. Υπήρχαν περίπου 300 ζώα σε άσχημες συνθήκες και άρρωστα. Το ίδιο βράδυ κάναμε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήρθαν σε επαφή μαζί μας πολλοί άνθρωποι από φιλοζωϊκές οργανώσεις» δήλωσε στη «Θ» η εθελόντρια Ακριβή Αλμπανίδου.
Έκτοτε ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια από τους εθελοντές που δεν «κοιτάει» Σαββατοκύριακα και αργίες ή κούραση. Σχεδόν όλα τα ζώα είχαν ερλίχια, πολλά είχαν διροφιλαρίωση, και λίγα είχαν καλαζάρ. Επίσης πολλοί σκύλοι έχουν και δερματικά προβλήματα.
Σε όλους τους σκύλους έγιναν διαγνωστικά τεστ (snap tests) προκειμένου να διαπιστωθούν οι ασθένειες από τις οποίες πάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνος ένας σκύλος δεν είχε καμία ασθένεια. Μάλιστα σκύλος που έπρεπε να ζυγίζει 25 κιλά εντοπίστηκε να είναι μόλις δέκα.
Οι εθελοντές βρήκαν πολλά κουτάβια, εκ των οποίων κάποια δεν άντεξαν, κάποια υιοθετήθηκαν και άλλα έζησαν μετά από πολυήμερη θεραπεία από κτηνιάτρους.

Σκυλάκια υιοθέτησαν εκτός από φιλόζωους στη Μαγνησία και πολίτες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.
«Δώσαμε πρώτα-πρώτα σε υιοθεσίες τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα και τα κουτάβια» σημείωσε η εθελόντρια Κατερίνα Παπανού. Αυτό το διάστημα οι εθελόντριες μεταβαίνουν καθημερινά στο κτήμα για να δώσουν τα χάπια στα σκυλάκια, να τα ταΐσουν και να τα φροντίσουν.
Από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες αναρτήσεις των εθελοντών στο Facebook, στις οποίες φαινόταν το μέγεθος του προβλήματος, ξένες οργανώσεις προσέγγισαν τους εθελοντές. «Με δωρεές ανθρώπων από την Ελλάδα, αλλά κυρίως μεγάλων οργανώσεων από το εξωτερικό, που έχουν χρηματοδοτήσει την όλη προσπάθεια, κάνουμε θεραπείες. Με ανιδιοτέλεια πρόσφεραν χρήματα για τις εξετάσεις» σημείωσε η κ. Ακριτίδου προσθέτοντας ότι ήταν μεγάλη η βοήθεια οργανώσεων από τη Γερμανία, τη Δανία και την Αγγλία.
«Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στο να βοηθηθούν τα ζώα και να αδειάσει ο χώρος» πρόσθεσε η κ. Πανανού επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους σκύλους είναι φοβικοί και θα εκπαιδευτούν. Σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται και η θεραπεία για την ερλίχια και πολλά ζώα που θα είναι υγιέστατα, θα είναι επίσης έτοιμα για υιοθεσία.

Στον Αλμυρό βρέθηκε μάλιστα το προηγούμενο διάστημα και κλιμάκιο 25 κτηνιάτρων της Ε.Δ.Κ.Ε. (Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας), προκειμένου σε συνεργασία με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και τις υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού να στειρώσουν περίπου 100 αδέσποτα ζώα, το οποίο κατάφεραν σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο.
Στο κτήμα έχουν στειρωθεί όλα τα θηλυκά. Πολύ καλή είναι η συνεργασία των εθελοντών με τον Δήμο Αλμυρού για να βρεθεί μία μόνιμη λύση για τα ζώα. Σε πρόσφατη συνάντησή τους τονίστηκε η ανάγκη για περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων.
Όποιος ενδιαφέρεται να συνδράμει το έργο των εθελοντριών και να «υιοθετήσει» κάποιο από τα σκυλάκια μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω της Φιλοζωικής ομάδας Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το