Άρθρα

Η μόνη λύση για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στον Βόλο

του Στέλιου Λημνιού*

Πέρασε περίπου ένας μήνας από την ημέρα που καταργήθηκε η κυκλική κίνηση στον κόμβο Καραμπατζάκη – Παπαδιαμάντη – Φιλαδελφείας – Βυζαντίου με πλήρη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών στην Καραμπατζάκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση και αναμονή αμέτρητων οχημάτων στην Παπαδιαμάντη αλλά και στην Καραμπατζάκη, που σχηματίζουν σε ώρες αιχμής “ουρές” έως και 200 μέτρων!

φωτο Στ. Λημνιού. Η οδός Παπαδιαμάντη όπως φαίνεται από την μεταλλική γέφυρα στην οδό Παγασών

Απορούν και ψάχνονται οι εμπνευστές αυτής της καταστροφικής οπισθοδρόμησης, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο “Γόρδιο Δεσμό”. Είναι φανερό ότι αν “καταφέρουν” να καταστρέψουν και το παρόχθιο γραμμικό πάρκο που μανιωδώς προσπαθούν να το μετατρέψουν σε οδική αρτηρία, τότε θα δημιουργήσουν μια νέα Βαβέλ!

Ορδές αναρίθμητων οχημάτων θα επιχειρούν να αφήνουν την περιφερειακή οδό με στόχο τη συντομότερη πρόσβαση στη λεωφόρο Αθηνών. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι αυτό θα είναι μια αβάσταχτη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, που θα εγκλωβίζονται στην έως σήμερα ήσυχη γειτονιά της Ν. Ιωνίας, η οποία θα γίνει η “Ερμού” των αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα θα είναι η μόνιμη αέρια ρύπανση από τα καυσαέρια, ο συνεχής θόρυβος και τα κορναρίσματα, ο εκνευρισμός, η ταραχή και τελικά, η μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση. Αν δε νοιαζόμουν για τα δέντρα που θα κοπούν, θα έλεγα “Ας γίνει, για να τιμωρηθούν οι εμπνευστές του, αφού θα εγκλωβίζονται κι αυτοί στο σύγχρονο Καιάδα, που θα τους καταπιεί”. Όμως ελπίζω κι εύχομαι να μη χρειαστεί να υπερασπιστούμε πάλι την ύπαρξη του γραμμικού πάρκου και τη δροσερή ανάσα μιας βιώσιμης πόλης, που αυτό μας χαρίζει.
Είναι αντιφατικό, την ώρα που υλοποιείται ο σχεδιασμός των κυκλικών κόμβων, οι οποίοι καταργούν τα φανάρια της αναμονής και προωθούν τη συνεχή ροή κίνησης, την ίδα ώρα να καταστρέφουν την κυκλική κίνηση που υπήρχε στον προαναφερόμενο κόμβο της Ν. Ιωνίας και να τον αντικαθιστούν με τη λειτουργία φαναριών.

Αυτή η αντίφαση κατ’ εμέ έχει τους λόγους της:
1. Την άγνοια του εν’ αργεία δημάρχου και των ακολούθων του γύρω από ζητήματα βιωσιμότητας στις σύγχρονες πόλεις
2. Τις εμμονές σε εύκολες και εντυπωσιακές αφαιρέσεις έργων όπως αυτό ή όπως η κατάργηση των προβληματικών ποδηλατοδρόμων χωρίς ταυτόχρονα να χαραχθούν νέοι, γεγονός τόσο αναγκαίο για την πόλη μας.

Επανερχόμενος στο πρόβλημα της κυκλοφορίας των οχημάτων, επισημαίνω ότι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη μας είναι η επέκταση του περιφερειακού από την Λαρίσσης μέχρι το Σωρρό, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να εισέρχονται στην πόλη όσοι κινούνται προς Αλυκές και Ν. Αγχίαλο.
Ιδού πεδίον δόξας λαμπρόν για τους αμήχανους κυβερνητικούς βουλευτές!

*Ο Στέλιος Λημνιός είναι κάτοικος Βόλου και συμμετέχει σε επιτροπές πολιτών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το