Τοπικά

Μοναστήρια της Μαγνησίας ζητούν πίσω τις εκτάσεις από Δήμους 

Να τις επιστραφούν εκτάσεις μετά και την επανασύστασή τους ζητούν μοναστήρια της Μαγνησίας από Δήμους, καθώς το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε για έναν και πλέον αιώνα, έχει αλλάξει από το 2014. Ήδη μοναστήρια, όπως του Αγίου Λαυρεντίου, των Ταξιαρχών, έχουν μπει στη διαδικασία της απόκτησης των κτημάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους Δήμους.
Σημειώνεται πως τα μοναστήρια αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και η περιουσία που διεκδικούν, αφορά κυρίως κτήματα με κύρια καλλιέργεια την ελιά, καθώς αναφερόμαστε στο κεντρικό Πήλιο, που θα τους αποδώσουν κάποια έσοδα.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης Δημητριάδος κ. Μιχάλης Βασιλικός μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού».
Ο ίδιος τόνισε πως «το 1912 θεσπίστηκε ένας νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η περιουσία των διαλυμένων μονών, αυτών δηλαδή που είχαν εγκαταλειφθεί από τους μοναχούς, περιέρχεται στους Δήμους και τις Κοινότητες. Αυτή η ρύθμιση στη διατύπωσή της επικρίθηκε από πολλούς θεωρητικούς, καθώς θεωρήθηκε δήμευση της περιουσίας. Μάλιστα υπήρχε μια συζήτηση που έλεγε πως αν ο νόμος κρινόταν αντισυνταγματικός, ο φυσικός δικαιούχος αυτής της περιουσίας θα έπρεπε να είναι η εκάστοτε μητρόπολη που αποτελεί την υπερκείμενη εκκλησιαστική αρχή. Όλες αυτές τις συζητήσεις τις υιοθέτησε ο νομοθέτης το 2014 και πλέον η νέα ρύθμιση αναφέρει πως η περιουσία των διαλυμένων μονών ανήκει στις μητροπόλεις και μετά την επανασύσταση των μοναστηριών περιέρχεται σε αυτές που αποτελούν και τον απόλυτο φυσικό δικαιούχο. Στην κατηγορία αυτή, λοιπόν, έχουμε και εμείς εδώ στη Μητρόπολη Δημητριάδος τέτοιες μονές που επανασυστάθηκαν. Είναι οι μονές των Ταξιαρχών, του Αγίου Λαυρεντίου, της Λαμπινούς, αλλά και της Συκής».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην περίπτωση της μονής του Αγίου Λαυρεντίου είπε πως ήδη έγινε η έκθεση απογραφής της περιουσίας, όπως προβλέπει ο νόμος και έχουν σταλεί επιστολές στον Δήμο ότι αυτή η περιουσία ανήκει στη μονή. Μπορεί να τη διαχειρίστηκαν οι Δήμοι στο πλαίσιο αυτής της αντισυνταγματικής ρύθμισης για έναν αιώνα, αλλά με βάση τον νέο νόμο, έχει διαφοροποιηθεί το καθεστώς».
Η Μονή Αγίου Λαυρεντίου διεκδικεί να της επιστραφούν κοντά στα 20 κτήματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 200 στρέμματα.
Μάλιστα σε λίγο καιρό αναμένεται και στη Μονή Συκής που επανασυστάθηκε, να γίνει έκθεση απογραφής της περιουσίας για να επιστραφεί.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι εκατοντάδες τα στρέμματα που ζητούν να τις επιστραφούν οι Μονές. Βέβαια τα περισσότερα στρέμματα είναι ελαιοπερίβολα, ενώ κάποια είναι και χέρσα.
Για το θέμα της δήλωσης κτημάτων στο κτηματολόγιο από τη Μονή Φλαμουρίου, όπου το φθινόπωρο προκλήθηκε μεγάλο ζήτημα με αντιδράσεις κατοίκων σε Βένετο και Κεραμίδι, ο κ. Βασιλικός τόνισε πως ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένα ζήτημα και όταν δόθηκαν οι εκατέρωθεν διευκρινίσεις, λύθηκε και η παρεξήγηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το