Αθλητισμός

Μοναδικό εγχείρημα από τον Ν. Σκιαθίτη – Θα κωπηλατήσει παράκτια 325 χλμ. για την «Φλόγα»

Η μεγάλη ώρα έφτασε για τον Βολιώτη χάλκινο Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, Νίκο Σκιαθίτη. Την Τετάρτη 25 Απριλίου θα κωπηλατήσει παράκτια 325 χιλιόμετρα από τον Βόλο μέχρι τον Μαραθώνα, λαμβάνοντας μέρος στο «ΦλόγΑθλον», με σκοπό τη στήριξη του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».
Το «ΦλόγΑΘΛΟΝ» είναι ένα τρίαθλο (κωπηλασία-sup-κολύμπι) που για πρώτη φορά οργανώνεται και επιχειρείται στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου «Φλόγα» μέσω του φιλανθρωπικού του σκοπού, η προώθηση του εθελοντικού πνεύματος μέσα από συνεργασία, συνέργεια, συμμετοχή και η εθελοντική συμμετοχή και υποστήριξη πολλών καταξιωμένων ανθρώπων από τον χώρο της άθλησης, αλλά κυρίως των απλών ανθρώπων.

Η αφορμή της δράσης «ΦλόγΑΘΛΟΝ» πηγάζει από το μοναδικό εγχείρημα του χάλκινου Ολυμπιονίκη μας Νίκου Σκιαθίτη, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει από το Βόλο με το κωπηλατικό του σκάφος και να διασχίσει 325 χλμ. με στόχο να φτάσει μέσα σε τρεις ημέρες στον κόλπο του Σχοινιά, (Μαραθώνα Αττικής) με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου «Φλόγα».
Ο Ολυμπιονίκης μας, Νίκος Σκιαθίτης, μίλησε στη «Θ» για το εγχείρημα που πραγματοποιεί τονίζοντας σχετικά:
«Έχω αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα και ασχολούμαι με την κωπηλασία ερασιτεχνικά, αλλά με επαγγελματικό τρόπο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Επειδή η γκάμα των αθλητικών δρώμενων στην κωπηλασία περιορίζεται στα 2000μ. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στην indoor κωπηλασία, δεν υπάρχουν άλλα δρώμενα, στα οποία εμείς οι κωπηλάτες, μπορούμε να συμμετέχουμε. Έτσι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μόνοι μας κάποιους αγώνες – όσο αντέχουμε οικονομικά – και ένα από αυτά, που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι και η παράκτια κωπηλασία σε ανοιχτή θάλασσα. Μία παραλλαγή, η οποία αντιπροσωπεύει το άθλημα σε ultra διαδρομές. Πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε μία πρόβα 110 χλμ στον Παγασητικό με το Βασίλη Τσανταρλιώτη, κωπηλατώντας για 15 ώρες και είδαμε ότι γίνεται να κωπηλατείς για πολλές ώρες σε ανοιχτή θάλασσα. Τώρα επιχειρώ να κάνω μόνος μου μία διαδρομή με coastal boat, απόστασης 325 χλμ.
Η εκκίνηση θα δοθεί από το λιμάνι του Βόλου. Θα διασχίσουμε τον μισό Παγασητικό και μετά από Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό, θα βγούμε εκτός κόλπου. Η διαδρομή θα συνεχιστεί στο στενό του Αρτεμίσιου, έπειτα θα περάσουμε από Στυλίδα, Θερμοπύλες, Άγιο Κωνσταντίνο, Αιδηψό, Χαλκίδα, και αφού διασχίσουμε τον Νότιο Ευβοϊκό, θα καταλήξουμε στον Σχοινιά του Μαραθώνα

Θα υπάρχει υποστήριξη από τον διασώστη Βασίλη Ηλιόπουλο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, ενώ η σύζυγός μου, Άρτεμις Σταθοπούλου, έχει αναλάβει το διατροφικό κομμάτι υποστήριξης και ο κύριος Κώστας Ποζαπαλίδης θα καλύψει φωτογραφικά και με video διαδρομή.
Αυτός δεν είναι αγώνας που θέλουμε να τον βγάλουμε σε χρόνο-ρεκόρ, αν και θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Θέλουμε απλά να καλύψουμε τη διαδρομή, να δείξουμε ότι ένας κωπηλάτης μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και να παραλλάξουμε λίγο το άθλημα.
Αποκλείσαμε τη βραδινή πλεύση για λόγους ασφαλείας, αν και είναι στις δυνατότητές μας να το κάνουμε. Θα κωπηλατώ γύρω στις 15 ώρες ημερησίως για τρεις ημέρες. Όμως επειδή το πρωταρχικό project ήταν συνεχόμενη κωπηλασία και το βράδυ, για να μη χαλάσω την φιλοσοφία του, εγώ προσωπικά θα είμαι εν πλω. Η διαβίωση μου τρεις ημέρες θα είναι μέσα στο σκάφος. Ελλιμενίζομαι στη Στυλίδα, στη Χαλκίδα και στα Νέα Στύρα.

Ξεκινάμε την Τετάρτη 25 Απριλίου από το Βόλο και αν όλα πάνε καλά με τις καιρικές συνθήκες, στις 8 το βράδυ θα βρίσκομαι στη Στυλίδα. Στις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκινάμε για τα επόμενα 120 χλμ. και πάμε Χαλκίδα. Θα φτάσουμε εκεί γύρω στις 9 το βράδυ. Στις έξι το πρωί της Παρασκευής φεύγουμε από Χαλκίδα και κατευθυνόμαστε για τον Μαραθώνα. Θα καταλήξουμε στο Σχοινιά με την ομάδα της «Φλόγας». Περίπου 15 χλμ. πριν τον τερματισμό θα ακολουθήσουν αθλητές SUP και στα τελευταία 3χλμ κολυμβητές.
Όλο αυτό το πλαίσιο, είναι για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση και να μαζέψουμε περισσότερο κόσμο για τη «Φλόγα» στον τερματισμό. Πιστεύω να πάνε όλα καλά.
Ο δικός μου κύκλος στα 36 μου χρόνια έχει κλείσει, όσον αφορά διακρίσεις και αγώνες. Δεν κυνηγάω τίτλους, αλλά κάνω αυτό που με ευχαριστεί, μου δίνει χαρά και θέλω κάτι να αφήνω πίσω μου. Πέρα από το χόμπι μας, θέλουμε να υπάρχει κάτι φιλανθρωπικό. Επιλέξαμε τις δύο τελευταίες φορές να τρέξουμε για τη «Φλόγα», κάποια στιγμή θα τρέξουμε για να πάρουμε ένα μηχάνημα για τους διασώστες, για το νοσοκομείο ή για οτιδήποτε άλλο.
Προπονητής μου είναι ο Γρηγόρης Αμβράζης, ο οποίος και αυτός είναι υπεραθλητής με μεγάλες διακρίσεις στο χώρο των υπεραποστάσεων. Με προπονεί τον τελευταίο χρόνο και η συνεργασία μας είναι άριστη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το